Bohovia, kráľovstvá, vikingovia - 4 príbehy, 4 osudy /Arnarove deti - Blanka Gondová/

Už vás nudí obyčajné fantasy plné upírov, vlkolakov, nesmrteľných fešákov či víl alebo len hľadáte niečo s vikingami? Arnarove deti vám rozpovedia svoje príbehy v netenkej knihe a nazriete do ich neobyčajných životov.


Lilja, Olaf a Magnús žili na Islande v osade svojho otca Arnara. Najvyšší boh Ódin bdel nad ich prosperitou, ale nedokázal zastaviť to, čo je už bolo dávno utkané v niti osudu. Blížil sa posledný súboj bohov s temnými bytosťami podsvetia – Ragnarok. Jedine krásna Lilja mohla zachrániť aspoň kúsok života na ostrove, ktorý sa rútil do záhuby. Jej brat Olaf sa z núdze vydal hľadať nové lovisko rýb, ale na mori ho zmietla vlna a odniesla k brehom krajiny, kde žili trolovia. Medzitým ich brata Magnúsa uniesli kupci a predali ho ako otroka. Stal sa z neho vikingský bojovník, ktorý na ďalekých anglických brehoch bojoval za lásku princeznej Roweny a slobodu.

Vo štvrtom príbehu sa spolu s Liljiným synom Dagurom vydáte na dobrodružnú výpravu, ktorej cieľom je prinavrátiť siedmim severským kráľovstvám kúzelné meče a zachrániť princeznú fjordov z rúk zlého čarodeja Vagana, Temných elfov a Dragonidov.
"Šíky bojovníkov pozdvihli štíty nad hlavu a ich bojový pokrik sa rozniesol široko-ďaleko. Ódin cválal na žrebcovi a jeho strieborné podkovy bojovali v rytme bojových bubnov."


Vikingská fantasy, ktorá na prvý pohľad vyzerá poriadne zamotaná už len vďaka jej hrúbke sa skrýva za niečím, čo naozaj nie je. Namiesto siahodlhých opisov dračej krajiny, na ktorú sme boli zvyknutí u Eragona (viem, že nie je rozumné porovnávať tieto dva kúsky, ale iného adepta nemám a tento sa mi tu náramne hodí) tu nemáme rozvetvený strom s ďalšími mnoho odbočkami k tomu a tamtomu. V každej zo štyroch častí knihy máme jeden hlavný príbeh bez zbytočných odbočiek, v ktorom sa vždy vyskytne lovestory dvoch jedincov, ktorým sprva hviezdy moc neprajú, ale neskôr sa príbeh uberie do celkom iných končín. 


Blanka Gondová svoje znalosti o severskej mytológii vložila a spracovala naozaj výborne. Všetko dávalo zmysel a pri tejto stránke som nenašla žiadnu chybičku, naopak som sa toho veľa priučila. Na prvý dojem bol príbeh akoby vystrihnutý zo školskej čítanky a pripomínal tie roky staré príbehy, no vyskytli sa v ňom aj moderné prvky Blankinho štýlu písania a tak dokázal zaujať aj mňa ako príslušníčku tínedžerského klanu.

Deti vodcu osady Arnara neboli vykreslené až do malinkých detailov, no boli spracované hlavne ľahko a viditeľne bez akýchkoľvek nezhôd, takže čitateľ vedel hneď, o koho ide. Lilja bola čistá a jemná a tak bola zobrazovaná aj v knihe - slobodná a zraniteľná. Naopak bratia Magnus a Olaf boli silní a čestní bojovníci a ako bojovali za svoju česť, tak aj za srdce mladej dámy. Do pozornosti sa v záverečnom príbehu dostáva pre vás zatiaľ záhadný vnuk Dagur, ktorý bol správne vychovaný podľa svojich vikingských koreňov

"Vstúpila do hlavnej siene. Vo vysokom kresle sedel starý muž. Jeho kedysi biele vlasy boli dnes postriebrené, ale jeho oči boli rovnako ostré a bystré ako kedysi. Okolo neho stálo šesť mladých a urastených mužov. Všetci mali dlhé biele vlasy tak ako Stjerne. Hilde si sňala kapucňu a pokľakla."

Aj keď môže táto kniha pripomínať rozprávku, rozhodne ňou nie je. Je zvýraznený skôr ako historický príbeh a stelesnenie života vikingov, ktorí boli vcelku barbari a svojimi "spôsobmi" prekvapili aj mňa. Preto by som tento príbeh neodporúčala menším deťom, pretože hodnotný zážitok si z toho odnesú hlavne staršie kategórie.

Arnarove deti predstavuje prvotriednu knihu o znázornení naozaj pestrého života vikingov, ktoré sa autorke podarilo vykresliť skutočne dobre a vás určite nesklame. Predstavuje kolobeh života ľudí ešte za čias kráľovstiev, vikingov a taktiež o popretkávaných osudoch smrteľníkov s bohmi. Nemôžem viac než odporučiť a povedať, že toto dielko si zaslúži plný fanklub nadšených čitateľov.

Moje hodnotenie:


Za poskytnutie tejto skvelej knihy ďakujem vydavateľstvu Koruna.
Ak vás kniha zaujala, môžete si ju kúpiť na tejto adrese.

Blanka Gondová: Arnarove deti
Vydalo vydavateľstvo Koruna v roku 2013, 400 strán.

Recenzia aj na portáli Čítaj.to.

------------
Za poskytnutie obrázkov hodnotení ďakujem VeEee.
Obrázky knihy sú mojou vlastnou tvorbou.

Komentáre

  1. ahoj, nominovala som ťa na Liebster Award tag, tak budem rada ak sa pripojíš :)

    http://its-only-about-you.blogspot.sk/2014/08/tag-liebster-award.html

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kniha vyzerá zaujímavo, tuším si ju raz kúpim :)
    A ešte tak na začiatku roka som sa spýtala otca, či nemá nejaké knihy a dal mi jednu o vikingoch :) tuším ju pôjdem aj čítať :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj