Keď planétu Zem ovládnu neželaní hostia.. /Piata vlna - Rick Yancey/

PO PRVEJ VLNE OSTALA LEN TMA. Po Druhej unikli len šťastlivci. A po Tretej sa zachránili iba nešťastníci. Po Štvrtej vlne platí jediné pravidlo: nikomu never.
Boli tu od nepamäti. Dávali pozor a striehli na moment, aby zhrabli všetko, čo bolo odjakživa ich. V štyroch vlnách pochádzajúcich od veľkej striebornej lode vyhubili 7 miliárd pozemšťanov. Prvá vlna bola elektromagnetický impulz, ktorá nás oddelila od všetkých elektronických pomôcok, spotrebičov a dopravných prostriedkoch. Druhá vlna bolo cunami, ktoré zaplavilo a vyhubilo všetky mestá na pobreží. V podobe Tretej vlny zaútočili vtáci, ktorí rozniesli infekčnú chorobu pochádzajúcu od Tých druhých, ktorá nepekne zabíjala. Štvrtá vlna prišla spolu so svojimi stvoriteľmi avšak v ľudskej podobe, ktorí mali za úlohu zlikvidovať posledných pozostalých. Tí sa boja, čo pre nich „zelení mužíčkovia“ prichystali v Piatej vlne.

Jednou zo skrývajúcich sa je Cassey, s ktorou sa život naozaj nemaznal. Vďaka narušiteľom jej každodenného stereotypu prišla o väčšinu svojich kamarátov a o rodinu. Situáciu pred tým a po tom nám priblíži v jej pohľade, čo sa stalo, keď sa jej počas hodiny biológie z ničoho nič vypol mobil a keď následne videla padnúť lietadlo i to, čo sa stalo s jej láskou Benom Parishom. Zistíme, čo sa stalo jej rodičom či malému šesťročnému bratovi a ako zmenili nevítaní hostia ich obyčajné životy.

„Pri tretej ceste som na pušku nezabudla. Zastrčila som si Luger za opasok, ale v nijakom prípade by sa mi nepodarilo vystreliť z vojenskej zbrane s plyšovým medvedíkom v ruke, a tak som ho nechala ležať na chodníku.“

Piata vlna je rozdelená na trinásť kapitol a 90 podkapitol, ktoré sú plné hlbokých myšlienok a úvah o mimozemšťanoch. Autor navyše strieda pohľady rôznych postáv. Uvidíme, ako si poradí Casseyin šesťročný braček, ktorý vyzerá pravdupovediac veľmi inteligentne na to, aby všetkému tomu chaosu chápal. S týmto sa veru autor veľmi nepohral a zabudol ich identicky rozlíšiť a pomeniť im rovnaké myšlienky v hlave.

Dostaneme sa napríklad do duše Zombieho, mladého vojaka, ktorý musí dennodenne cvičiť a pripravovať sa na boj proti Tým druhým. Spoznáme teda i Casseynho malého bračeka a v neposlednom rade Cassey, ktorá bola múdra, trošku tvrdohlavá (čo mi liezlo podstatne na nervy, no musela som sa cez to preniesť), no inteligentná dievčina. Ja osobne som si najviac obľúbila sebavedomého a pohľadného vojaka Zombieho.

„Za dobrého počasia všetci ostávali vonku, až kým neprišiel čas ísť spať. V spustnutom baraku boli negatívne vibrácie. Z dôvodu, pre ktorý ho postavili. Pre jeho existenciu. Pre to, čo ho prividlo - rovnako ako nás - do týchto lesov.“

Akcie sa v knihe nájde neúrekom, avšak najviac sa jej vyskytuje približne v druhej polovici knihy. Na prvých 150 stranách je písané skôr o živote predtým, o živote teraz, o minulosti Casseynej rodiny a dokopy všetko, čo sa ľudstvo dozvedelo od toho osudného dňa. Tak vás autor neokráti o nič a prinesie vám detaily každej maličkosti.
Rickovi Yanceyovi nejde všetko od ruky a na postavy taktiež nie je expert, ale uznajte, že už samotná myšlienka a spracovanie stoja za to. Okrem toho, že vie autor skvelo narábať s písaným slovom, udrží nás v napätí každou končiacou kapitolou, kedy si nikdy nepoviete: STOP, nás taktiež prinúti obracať stránky až do konca, aby sme zistili, čo sa stane s jej malým bratom a či vôbec všetku tú skazu zvládnu alebo nie. Jeho komunikácia s čitateľmi bola na vysokej úrovni a mňa si získal na plnej čiare. Aj keď táto kniha nesadne každému, kto si dá záležať na tom, aby boli postavy prepracované, nedočká sa toho, pretože bohužiaľ narazí na autorovu slabú stránku. Ak vám naopak tieto chyby nevadia, prosím, neváhajte a hor sa do čítania Piatej vlny - dokonalej nedokonalej knihy plnej skvelých myšlienok nielen o mimozemšťanoch.

Druhý diel by mal v angličtine vyjsť 16.9.2014 a pripravuje sa aj filmová verzia.


Moje hodnotenie:

Za poskytnutie tejto super sci-fi knihy ďakujem vydavateľstvu Tatran.
Ak vás kniha zaujala, môžete si ju kúpiť na tejto adrese.

Rick Yancey: Piata vlna
Vydalo vydavateľstvo Tatran v roku 2014, 376 strán.
www.slovtatran.sk

Recenzia aj na portáli Čítaj.to.

Komentáre

  1. Knihu by som si chcel rozhodne prečítať, o "marťankoch" som ešte nič nečítal :) a dystopie mam celkom rad i ked ich veľmi nevyhľadávam...... každopádne recenzia sa mi páči ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak ťa táto tématika zaujíma, určite si knihu prečítaj :)

      Odstrániť
  2. Četla jsem jen ukázku a ta mě moc nenalákala. Ale Tvá recenze je vážně zajímavá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Och, vyzerá to, že je kniha vnútri veľmi pekná.:) Inak, vydarená recenzia, hoci ma kniha až tak neláka... Ale možno jej raz dám šancu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, graficky je jednoducho, ale pekne spracovaná :) Ďakujem, ono táto kniha naozaj nie je pre každého, keďže nie všetci majú radi sci-fi o mimozemšťanoch.

      Odstrániť
  4. O knize už jsem slyšela, ale po pravdě mě moc nezaujala. Jinak píšeš hezké recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak túto knihu si musím požičať :O vyzerá úplne skvelo :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj