Druhá šanca, ktorá sa nikdy neodmieta /Druhá šanca - Michal Škombár/

Čitateľ vie vždy oceniť dobrý príbeh, ale keď sa za jeho napísaním skrýva ešte nezvyčajnejšia a tvrdo vybudovaná cesta, každý jeden takýto titul si zaslúži minimálne jeho pozornosť. 
Autor ako aj hlavná postava Mike Hansson trpí svalovou atrofiou, čo je choroba, ktorá postihuje svalstvo tela. Ako postihnutý človek rastie, čoraz viac mu ochabujú končatiny až je neschopný pohybu. Michalovi Škombárovi to však nezabránilo, aby si možno splnil sen a napísal dielo, ktoré je vydané a na pultoch v kníhkupectvách. Za napísaním Druhej šance sa skrýva veľa driny a snahy, pretože písanie pomocou brady, myšky a klávesnice na obrazovke je pre človeka namáhavé, ako píše Michal, ale s motiváciou a pevne daným cieľom sa dá zvládnuť čokoľvek.

Už spomínaný Mike je kvôli svojmu postihnutiu odsúdený na pomoc ostatných, a preto žije obklopený rodinou a svojím najlepším priateľom asistentom, ktorý sa o neho stará. Keď sa mu raz prihorší a jeho choroba ovládne aj dýchanie, v nemocnici spozná doktora menom Tom, s ktorým sa spriatelí a je to práve on, kto Mikeovi objasní ponuku, ktorá sa dostáva len raz za život. Mike sa dozvie, že môže prekonať svoju chorobu a stať sa obyčajným chlapcom a takisto vedieť chodiť, bežať a skákať. Vo všetkom ružovom je však vždy jeden čierny háčik.


„Ďalšie ráno som musel vstávať už o šiestej, aby sme všetko v pokoji stihli. Predsa, do ôsmej toho času až tak veľa nie je. Ako prvé som si dal moju obľúbenú kávičku na prebratie. Zatiaľ čo som ja raňajkoval, mamka išla odprevadiť Sama do školy a otec pripravoval všetky potrebné veci na čo najpohodlnejšiu cestu.“
Mike Hansson bude musieť opustiť svoju rodinu a už navždy byť len v ich srdciach, pretože sa stane mužom podobnému tajným agentom a bude zachraňovať ľudské životy. A keďže mu jeho denný program inak strávený na vozíčku vymenia životunebezpečné misie, do tajnej školy v Londýne musí nastúpiť so stovkami ďalších mužov bez záväzkov, a tak aj „nafingovať“ svoju vlastnú smrť. Napriek obavám po myslenej rozlúčke s rodinou neváha a čoskoro sa stavia na nohy ako normálny chlapec.

Mňa Druhá šanca z počutia úprimne veľmi nezaujala, no keď som dostala možnosť zrecenzovať ju, po riadnom prečítaní anotácie ma práve naopkak „chytila“. Námet sa mi od ostatných „trendy“ kníh videl zaujímavejší a originálnejší a pritom to bola i menšia odbočka od môjho typického výberu, a teda „dve muchy jednou ranou“ a žiadny dôvod, prečo sa do toho nepustiť.

Ako som sa dostávala čoraz hlbšie do deja knihy, téma diela sa mi zdala čoraz zaujímavejšia, no do očí mi začali aj časté zádrhele prvotín. Jednoduchý štýl by taký veľký problém nebol, veď vďaka nemu plynuli strany rýchlejšie, no skôr opisy – to bol kameň úrazu. Niekedy zaberali aj celú stranu a keď autor odbočil od momentálneho diania knihy, cestu späť našiel až o nejakú chvíľu. To bolo však v spätnej väzbe omieľané toľkokrát, že som si istá, že si to autor zobral k srdcu už dávno a do druhého dielu, ktorý píše už všetky pripomienky napráva. 
„Po tejto trápnej chvíľke sme sa s Jovom pobrali do antistresovej miestnosti. Sadli sme si na gauč a pozerali sa na vypnutý televízor. Hlavou mi prebleskla jedna veľmi smiešna otázka. Stáva sa zo mňa nový Scott Poynter? Pretože za posledný deň som mu už po druhýkrát obsadil jeho spiace miestečko.“

Napriek tomu, že všetky postavy boli muži, prekvapivo sa ani jedna z nich nezlievala s inou. Každá mala svoje charakteristické črty a nebola šanca, že by ste si niekoho mýlili. Okrem toho mala Druhá šanca menšie detektívne črty, vďaka ktorým ste sa i postupne dopracovali k otázke záporného či kladného hrdinu.

Úvodné literárne dielo kariéry spisovateľa Michala Škombára je radené do dobrodružnej literatúry, a teda obsahuje veľa akcie a scén, pri ktorých si budete hrýzť nechty nervami. Prostredie zasadené do Londýna síce nie je veľmi popisované tak, ako ho vo svete vidíme my, ale aj špeciálna škola s bohatým vybavením a študentmi a personálom má svoje čaro. Kniha možno má nejaké chyby, ale rozhodne ju radím medzi tie lepšie prvotiny, niekedy lepšie ako knižky priemerný autorov, ktorí už za sebou niekoľko výtvorov majú. Dajte a hneď prvú šancu tomuto dobrodružstvu ak vás zaujal príbeh autora, príbeh samotnej Druhej šance alebo len hľadáte niečo iné, pretože toto stojí zato!


Za knihu úprimne ďakujem autorovi Michalovi Škombárovi a prajem mu len to najlepšie a veľa inšpirácie počas písania pokračovania.

Moje hodnotenie:


Michal Škombár: Druhá Šanca 
Vydalo vydavateľstvo GD IDENTITY v roku 2015, 483 strán.

Komentáre

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj