Warner Bros. Vs. Rowlingová 4

Neverím, že je to už toľko. Takmer po polroku znova spisujem rozdiely medzi knižným a filmovým spracovaním Harryho Pottera a spomínam na štvrtý diel tejto skvelej série. Diel, ktorý bol podľa môjho názoru jeden z najlepších, ak nie vôbec úplný top.

Hoc je to mierne časovo náročné zozbierať všetky tieto rozdiely a to je približne dôvod, prečo som na túto sériu viac-menej zanevrela, našla som si čas na aj na Ohnivú čašu a našla, čo som mohla.


Vopred sa ospravedlňujem za všetky nezrovnalosti či chyby, nie som Rowlingovej neter a v komentároch rada uvítam vaše postrehy či ďalšie rozdiely, ktoré ste našli vy.


1. Svetový pohár v Metlobale v knihe zaháji Ludo Bagman – vedúci Oddelenia čarodejníckych hier a športov, vo filme to bol Cornelius Fudge – minister mágie. Len drobná zmena, nemyslíte?

2. Maskoti počas prezentácií tímov na Pohári nie sú vo filme až tak kompletní – víly nie sú ukázané vôbec a leprechaunom chýba zlato, ktoré spustili ako zlatý dážď a celé javisko sa ponáhľalo mince zbierať.

3. Útoky smrťožrútov počas Svetového poháru v knihe začnú počas toho, ako všetci spia. Vo filme však začnú o čosi skôr, keď všetci oslavujú výsledok zápasu v stanoch. 

harry potter ireland leprechaun st patrick quidditch cup

4. Starý Barty Crouch v knižnej verzii obviní za vyčarovanie temného znamenia jeho škriatka Winky a vyhodí ho. Vo filme však Winky akoby neexistovala a obvinení sú Harry, Ron a Hermiona, as always.

5. Školy Durmstrangská a Beauxbatonská v knihe dorazia až 30. októbra, no vo filme sa veľmi ponáhľajú a prídu už 1. septembra, rovnako, ako žiaci Rokfortu.

ASI NAJPOPULÁRNEJŠÍ POSTREH
6. Počas vyhlasovania šampiónov, keď vyletí Harryho meno, Dumbledore je totálne pokojný. Filmový Dumbledore však na Harryho ihneď „zaútočí“ a dobre naňho nahučí. 

harry potter scared sharon osbourne frightened dumbledore

7. Tri neodpustiteľné kliatby, ktoré Moody predstavuje na hodine obrany proti čiernej mágii, sú v knihe praktikované každá na inom pavúkovi. Vo filme si všetky tri kliatby vytrpel jeden pavúk. Chudáčik.

8. Úlohy vo filme sa bohužiaľ nedočká ani Dobby ani Winky. 

9. Pani Weasleyová vo filme pošle Ronovi jeho oblečenie na ples, no v skutočnosti mu ho dá ešte pred začiatkom školy, takže Ron je zrejme o trochu menej znechutený. 

movies dance dancing harry potter ball

10. Knižná Hermiona si na ples oblečenie modré šaty, vo filme sa jej viac páčila ružová.

11. Počas prvej úlohy, ktorá je o drakoch, týmto zverom nemá byť ublížené a ani nemajú opustiť dané územie úlohy, no vo filme zažijeme ozaj epickú naháňačku Harryho a jeho draka okolo celého Rokfortu.

12. V knihe Harry získa žiabrovku, pomocou ktorej dokáže dýchať pod vodou a skvelo plávať, od Dobbyho. Vo filme je to naopak Neville.

13. Keď je Harry po tretej úlohe prenesený na cintorín, v knihe je následne  zviazaný lanom. Filmový Harry je zablokovaný kosou sochy.

harry potter neville longbottom the goblet of fire

14. Červochvost pomôže pri zrode Voldemorta, po „vhodení“ sa v knihe vynoril vraj s červenými očami a nahý. Hoc to najprv vyzeralo rovnako, vo filme bol však pre istotu modrooký a na konci zrodenia aj zahalený v róbe.
Režisér sa takto rozhodol preto, lebo pomocou modrých očí sa dá vyjadriť viac emócií, než s červenými. 

15. Fakt, že Rita Skeeterová je animágus, čo je tiež dôvodom, odkiaľ získava toľko pikošiek premenená na chrobáka; vo filme ostane nezobrazený

16. Madam Maxine je v knihe rovnakej výšky ako Hagrid, pričom vo filme je od neho podstatne vyššia.

Komentáre

Pozri aj