Geniálny únos a 6 tínedžerov /Vrania šestka - Leigh Bardugo/

YA Fantasy som už takpovediac vzdala kvôli opakujúcim sa dejovým líniám, ktoré po čase stratili originalitu a ja zasa záujem o ne. Pri Vranej šestke, ktorú však prekladala (pre mňa veľká) knižná blogerka Luu, som spravila výnimku a so zvedavosťou sa do knihy rozhodla pustiť. Tento takmer 500-stranový paperback mi však zo začiatku dal zabrať, no po prečítaní vo mne vyvolal pozitívnu knižnú opicu a pocit, že to ale ozaj stálo zato.

Fantasy zo špinavých ulíc nebezpečného mesta
Ak ste čítali sériu Griša (The Grisha angl.), prostredie, ktoré autorka Leigh Bardugo vykreslila i vo Vranej šestke, vám určite bude známe. Špinavý Ketterdam (pripomínajúc mesto Amsterdam) s náznakmi 18. storočia je plný rôznych ľudí v rôznych spoločenských vrstvách. Práve šestka vyvrheľov, ktorí sa striedajú v rozprávaní príbehu, patrí medzi spodinu tohto sveta a každý sa so svojou búrlivou minulosťou vyrovnáva po svojom.
Všetky cesty však vedú ku Kazovi – len k 17-ročnému prefíkanému zlodejovi a vodcovi Zberby, ktorého sa každý bojí a aj by sa mal. Svoje meno si vybudoval z prachu ulice vlastnými rukami, a po známych úspechoch v biznise a lúpežiach sa k nemu dostáva neobyčajná ponuka – za cenu obrovského bohatstva sa má vlámať na Ľadový dvor, obrovskú pevnosť a sídlo Fjerdanskej šľachty. Odtiaľ uniesť veľkého vedca, ktorý má v rukách zbraň veľmi nebezpečnú pre celý svet. Kaz, známy svojou prefíkanosťou a možno i nezdravou odhodlanosťou, túto ponuku, samozrejme, prijme. Zavolá si však svojich piatich kamošov a spolu sa vydajú na Ľadový dvor. Nie je to však vôbec také jednoduché...

„Hráč, trestanec, spurný syn, stratená griša, Sulijka, ktorý sa stala vrahyňou, chlapec zo Suda, z ktorého sa stalo niečo horšie.“

Úvod do tohto sveta s jeho intrigami a každodennosti bol síce veľmi prospešný, no mne ako čitateľovi, ktorý sa k tomuto žánru vrátil po dlhšej dobe, by možno prospeli aj rozsiahlejšie opisy a informácie, ktoré by som snáď našla skôr v sérií Griše, ktorú autorka napísala pred Vraňou šestkou a to isté odporúčam aj Vám, ak ste rovnaký prípad.


6 zaujímavých postáv, ktoré sa o seba vedia postarať
Zatiaľ, čo prostredie trochu zaostávalo, postavy boli priam svetové. Ako je možné, že autorka vedela vykresliť 6 jedinečných, originálnych a detailne spracovaných charakterov? To sa v dnešnej dobe len tak nevidí, pretože niektorým spisovateľom dá skutočne niekedy zabrať aj jediná hlavná postava. V prípade Leigh Bardugo bol každý kriminálnik svojský, svojím spôsobom skvelý a pokojne by som ho bez väčších problémov spoznala na ulici. Vďaka zobrazeniu ich minulostí cez rozprávanie alebo myšlienky postavy som spoznala týchto ľudí takmer do bodky a s prekvapením si obľúbila viac, než len jedného.

Hoc sa väčšina postáv ešte zatiaľ nedožila dvadsiatky, sú to riadne bad-ass živly a vďaka svojím špecifickým schopnostiam a pôvodu majú isté skúsenosti a vedia tak v prípade núdze o seba dbať. Táto skutočnosť je možno trochu pritiahnutá za vlasy, no dáva to zmysel, pretože mladý čitateľ sa tak pravdepodobne ľahšie vžije do postavy. (..či?)

„,Sme partia s obmedzenými záujmami a ty nehráš hazard, nenadávaš ani nadmerne nepiješ. No tajomstvo, ako sa stať obľúbenou, nie: riskni život pri záchrane kolegov, ktorých by pri prepade rozstrieľali na kusy. Skvelý spôsob, ako si nájsť priateľov.‘
,Kým nemusím začať chodiť na žúry.‘“

Autorka vsadila i na zmysel pre humor, ktorý nechala prejaviť práve vo svojich postavách a neušetrila ich ani od ľahkých náznakov ľúbostných vzťahov. Young Adult literatúra to teda naozaj je, pre čitateľov sú k dispozícií široké možnosti vhodné na shippovanie (t.j. spojiť dvoch ľudí do vzťahu, pretože sa k sebe „hodia“) a rôzne teórie od neúnavných čitateľov. Zároveň predstavuje akúsi kvalitu v mori všetkých tých ostatných young-adultiek, pretože nenaťahuje zbytočné scény, nesíli lásku a všetko prekladá postupne.

Dannyho parťáci v 18. storočí
Ak ste videli triler Dannyho parťáci (ang. Ocean’s Eleven) o lúpeži storočia a páčil sa vám, je pravdepodobné, že knižnú verziu na podobnej báze si obľúbite taktiež. Autorka jednoznačne vie, ako dej gradovať a bezpochyby šikovne zvláda pracovať s dynamikou. Okrem toho je majsterka v nečakaných udalostiach – takmer v poslednej chvíli vždy partii predhodí problém a nečakajú to oni a ani vy. Problémom sú azda len dlhé kapitoly, ktoré zbytočne naťahujú dĺžku čítania a i pomalší začiatok. No za ním vás čaká skvelý vymyslený svet mágie, šikovnosti a coolová partia chytrých deciek.

Súčasťou Zberby (partie) sa stanete na tejto adrese.
Vydavateľstvu Slovart úprimne ďakujem za poskytnutie výtlačku na recenziu.

/5

Leigh Bardugo: Vrania šestka
Vydalo vydavateľstvo v roku 2017, 488 strán.

Komentáre

  1. YA fantasy som ešte nečítala z dôvodu, že všetky sú na časti a ja jednoducho nezvládam pentalogie a čakanie na koniec. A to isté platí aj o fantasy, ktoré inak celkom zbožňujem, no tie diely... A k
    Takže táto Vrania šestka vyzerá na to, že to pokračovanie nemá. I keď už dávno nepatrím do kategórie young, knihy sú zaujímavé. Uvidím, možno šestke dám šancu na Vianoce...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím, mne sa to isté stalo pri Nástrojoch smrteľníkov, postupne ma to začalo nudiť a o sériu som stratila záujem.
      Je to duológia, takže má ešte druhý diel (Crooked Kingdom), aj keď to by nemalo byť také hrozné. :) Aj dvojku vydáva Slovart.

      Odstrániť
  2. Práve Šestku čítam a zatiaľ baví...ale stále čakám na taký ten veľký moment, kedy začnem na tejto sérií závislačiť ako ostatní :D :D
    Super recenzia a nádherné fotky! :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jop, ten moment bol tiež otázny. :D Ďakujem krásne!

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj