Ako sa žije s rakovinou /Na vine sú hviezdy - John Green/

Pri knihe Na vine sú hviezdy som sa chcela zastaviť už dlhšie, no keďže nebol čas (a financie), vesmír chcel, aby som si ju prečítala až teraz. Keďže mi na poličke odpočívala kniha Kam zmizla Aljaška, sériu Johna Greena som chcela mať kompletnú. Ešte si budeme musieť počkať na Paper Towns. Na "hviezdy", ako to nazývam ja, boli veľmi pozitívne ohlasy a celkovo kniha otriasla celým svetom. Keďže sa dostala aj do nášho malého Slovenska, neotáľala som.


Odkedy Hazel v trinástich rokoch diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy v štvrtom štádiu, pripravovala sa na vlastnú smrť. Potom sa stal medicínsky zázrak a metastázy v pľúcach sa jej zmenšili. Odvtedy nechodí do školy, nemá priateľov a nevie, ako vyzerá normálny život, lebo je hadičkami pripútaná ku kyslíkovej fľaši a užíva silné lieky, aby sa nádory nerozširovali ďalej. Na nenávidenom stretnutí podpornej skupiny pre pacientov s rakovinou však spozná Augusta Watersa, ktorý má štýl, rakovinu na ústupe a oči len pre ňu. S ním začne objavovať dosiaľ nepoznaný svet lásky na pomedzí života a smrti.

Už z samotnej anotácie na knihu vidieť, že je kniha o rakovine. Hlavnou postavou je Hazel Grace, obyčajné dievča s neobyčajným životom. Keďže má smrteľnú chorobu, rakovina jej život zaberá naozaj veľa. A pretrpela si naozaj veľa. Hazel v podpornej skupine stretne teda Gusa (Augustusa Watersa) a jej život sa obráti o 180 stupňov.

Keď príliv dosiahol až k nám, holandský predavač tulipánov sa zahľadel na oceán a povedal: "Spája, rozdeľuje, zabíja, ukrýva, odhaľuje. Pozri, ako stúpa a klesá, všetko strháva so sebou."
"Čo je to?" spýtal som sa.
"Voda," odvetil Holanďan. "A, pravdaže, čas."

Peter Van Houten: Kráľovská trýzeň

Aby ste boli v obraze, máme tu ďalšiu knižku s nápisom Bestseller. Moja mienka, že väčšina kníh si takéto označenie nezaslúžia, ma opúšťa a aby som bola úprimná, pri tejto knihe ma nadobro opustila. Nálepku si stopercentne zaslúžila a pre mňa je to česť takúto knihu vlastniť. No prečo?

Námet knihy je jednoznačne rakovina. A život s ňou. Takže určite vám dôjde, že to bude smutné. John Green sa dal na ťažkú cestu, no bez problémov ju zvládol. Dal sa na originalitu. Námet hovorí, aké ťažké je s rakovinou žiť a bojovať s ňou. Autor pekne skombinoval túto chorobu s krásnymi zážitkami a láskou. Oživil to a nespravil z knihy iba fakty o rakovine. Dal tomu "šťavu" a krásne sa mu to podarilo.

Spracovanie knihy je ešte lepšie (a krajšie!). Štýl Johna Greena vás neuveriteľne vtiahne do deja knihy a čítanie vám utečie hneď. Autor vedel krásne voliť slová, vždy do knihy vložil srdce a maximálne sa mu to podarilo. Dokázal do knihy vložiť nádherné myšlienky života a príbeh všeobecne bol nádherný. Kniha je príjemnou zmesou lásky, choroby a ťažkého života.

Je všeobecne známe, že John Green nepíše knihy na bežiacom páse a u nás mu vyšli zatiaľ len dve. No keď napíše, tak knihu poriadnú. Vie si získať celý svet či len jedinou knihou a takto to má presne byť. Aj ja patrím medzi tých jeho vášnivých čitateľov, pretože takýto spisovateľ sa nenájde len tak. Kniha ma neskutočne ohúrila, zhltla som ju "ako malinu" a odporúčam ju určite všetkým.

Na vine sú hviezdy je neskutočne emotívna kniha plná skvelých myšlienok o živote, ktorý hovorí, že svet nie je továreň na priania a nikto nemá vystlané na ružiach. A čo by sa ešte patrilo spomenúť, že keď si budete kupovať knihu, zájdite aj do drogérie či do potravín, aby ste si kúpili vreckovky, pretože tie budú pri čítaní nevyhnutné. Na vine sú hviezdy bola prvá kniha, ktorá ma prinútila vyroniť slzy a rozplakala ma. A takto tu, milí čitatelia, ja a ďalšie tisícky ľudí, plačeme nad vymyslenými literárnymi postavami. A toto dokázal John Green.


Moje hodnotenie:

Za poskytnutie tejto neskutočne emotívnej a nádhernej knihy ďakujem internetovému kníhkupectvu Ipark.
Vy si knihu môžete objednať napríklad TU.

John Green: Na vine sú hviezdy
Vydalo vydavateľstvo Ikar v roku 2013, 240 strán.

----------------------------
Za poskytnutie obrázkov hodnotení ďakujem VeEee.
Obrázky sú mojou vlastnou tvorbou. 

Komentáre

  1. Užasný článek :) Dneska mám jít nakupovat a vypadá to že si tu knížku koupím :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som veľmi rada, že sa ti páči :) dúfam, že si ju kúpiš, určite neoľutuješ :)

      Odstrániť
  2. Pěkná recenze:) Mám teď díky Tobě chuť si jít 'Hvězdy' přečíst znovu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jéj, to som rada, že som ťa takto "navnadila." :)

      Odstrániť
  3. Na tuto knížku se chystám. :) Už se na ni moc těším. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vďaka aj za doporučenie, rada si to pozriem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No , knihu som prečítala po slovensky. Ale, podarilo sa mi dostať ku oroginálu v angličtine a je to úplne o niečom inom. Určite odporúčam prečítať jeho knihy v angličtine, je to o dosť lepšie a príjemnejšie čítanie . Ja som ich kupovala tu http://www.eurobooks.sk/sk/produkt/325624/The-John-Green-Collection/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite to niekedy skúsim, aj keď aj v slovenčine mali svoje čaro. Ďakujem za doporučenie. :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj