Okno do kvalitnej vlkolačej beletrie v podobe (ne)obyčajnej knihy /Vlčí dar - Anne Rice/

Chcete nahliadnuť do kvalitnej fantazijnej literatúry a z tohto žánru vyskúšať zase niečo nového? Ak áno, nech sa páči, vstúpte a nechajte sa unášať prúdom vlkolačieho života do poslednej bodky.



Áno, počuli ste dobre, reč je o Vlčom dare od Anne Rice. Kniha na slovensku nezožala taký veľký úspech, pretože ja sama som sa o nej dopočula až v týchto mesiacoch a tak sa o nej dozvedel len málokto. Avšak tu si dovolím použiť obľúbené slovné spojenie celkom opačne - málo kriku pre veľa.


S Anne Rice ste sa už mohli stretnúť s Piesňami Serafov, ktoré u nás mali vcelku dobrý ohlas. O necelé tri roky prišla autorka s knihou úplne odlišnou od jej predošlých diel a to s vlkolačou tématikou a nielen s tým. V knihe sme sa stretli s úplne iným štýlom písania, čím nás Anne presvedčila, že u nej je naozaj možné všetko a netýka sa to len jej štýlu.

Pamätáte si na vlkolaka Jacoba a ostatných z tak často spomínaného Twilightu, ktorý na porovnanie používam aj ja? V tejto knihe sa od tejto tématiky nedostaneme ďaleko, pretože si túto tému rozobrala autorka celkom podobne, ako pred šiestimi rokmi Meyerová.

Dostaneme sa do hlavy Ruebena Goldinga - mladučkého novinára v San Franciscu. Keď má napísať jeden článok ohľadom jedného sídla, po zoznámení s majiteľkou, ktorá mu to tam má poukazovať ho na druhý deň pohryzie akési zviera, ktoré si Rueben len matne zapamätá, no po zotavení mu zmení život. V nemocnici sa začne rýchlo uzdravovať, narastú mu vlasy, zmenia sa mu oči a fyzicky aj psychicky sa úplne pomení tak, že ho nespozná ani vlastná rodina. A neskôr - keď nastane noc, sa, dobre tušíte, zmení na vlkolaka.

"Strčil si mobil do vrecka županu a rozhliadol sa po veciach v izbe. Neuveriteľné poklady, očividne nahádzané bez ladu a skladu a v rámci možností poutierané od prachu. Tabuľky. Áno, boli tam, krehké tabuľky z pálenej hliny, stačí jeden jeho dotyk a môžu sa rozsypať." (Ide o hlinené tabuľky s klinovým písmom, ktoré sa nachádzali v sídle, o ktorom mal Rueben napísať článok)
(str. 39)

Annin štýl písania bol chytľavý a zaujímavý, no miestami aj zvláštny a pojašený. No to nemenilo nič na tom, že počas čítania stránky utekali rýchlosťou svetla a jej slovo bolo doslova hltané. Podarilo sa jej opísať celý vývoj vlkolaka od odtieňov srsti po hŕstku chlpov. A či to boli opisy dynamické alebo statické - nedokázali čitateľa unudiť.

Ak si ale odmyslíme podarený námet, sympatickú postavu a zaujímavé opisy, spracovanie nebolo až tak na jedničku. Počas celej knihy som nadobúdala pocit, že v knihe niečo chýba čoraz častejšie a prísť na to sa mi podarilo až na konci. Anne Rice síce dostala talent omieľať dookola tie isté situácie, v ktorých len nahradila postavou inou a zmenila zopár detailov a tým sa stali Ruebenove vlkolačie zachraňovacie výpravy ešte lepšími, ale knižku tieto obmeny moc neobohatili a celý čas som bohužiaľ márne čakala na nejaký zvrat či situácie intenzívne vyťažené zo zápletky.

"Preštudoval všetku literatúru o vlkolakoch, knihy, 'správy' od svedkov z celého sveta, ktorí videli vlkočloveka, tibetského yetiho či kalifornského bigfoota. Po celom svete hľadal nejaké informácie o ctihodných džentlmenoch z fotografie, no nič nenašiel." 
(str. 285)

A prečo práve ten titul "kvalitná vlkolačia literatúra?" Dôvod je prostý. Nie je to jedna z tých "tínedžerských" kníh, kedy sa hlavná postava (väčšinou tínedžer) z ničoho nič premení na vlkolaka alebo žije v takom fantazijnom svete a celú knihu fňuká, prečo práve on. Reuben to riešil inou cestou a to inteligentnou a šikovnou. Sám sa s tým zmieril, naučil sa s tým žiť a využívať to nielen pre seba, ale aj v prospech celého mesta, kedy z neho vymietol kriminalistiku a zločin. Reuben svojou múdrosťou dokázal čitateľovi prosto prirásť k srdcu.

Ak si avšak odmyslíme obmeny spomínané v predchádzajúcom odseku, Vlčí dar bez pochýb patrí medzi svetové bestsellery a ani tu nás autorka nesklamala. Ukázala svoj talent a spracovala ho do takej obyčajnej podoby - neobyčajnej knihy, ktorá čitateľa stopercentne zaujme svojou originalitou a využitím umeleckých prostriedkov. Ak sa pre Vlčí dar rozhodnete, očakávajte trochu bláznivejší štýl písania a slovnej zásoby, avšak to nič nemení na kvalite knihy. Obľúbite si množstvo jedinečných postáv a budete chcieť viac.

Moje hodnotenie:

Za poskytnutie tejto knihy ďakujem vydavateľstvu Tatran.
Ak vás kniha zaujala, môžete si ju kúpiť napríklad na tejto adrese.

Anne Rice: Vlčí dar
Vydalo vydavateľstvo Tatran v roku 2014, 376 strán.

Recenzia aj na portáli Čítaj.to.

----------------
Za poskytnutie obrázkov hodnotenia ďakujem VeEee
Obrázky knihy sú mojou vlastnou tvorbou.

Komentáre

  1. Neholduju ani upířím ani vlkodlačím knížkám, ale kdybych si měla vybírat, tak určitě dám přednost těch vlkodlačím. Těch jsem i pár četla, narozdíl od těch upířích, kterým se zatím úspěšně vyhýbám :D Ale tohle vypadá dobře, tohle mě dokonce i láká :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Verím, že sa ti bude páčiť, ak jej dáš šancu :)

      Odstrániť
  2. Obálka skvelá a kniha vyzerá tiež :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Že málo kriku pre veľa, to sa mi páči.:D Inak kniha vyzerá celkom zaujímavo, ale čítala som už aj dosť negatívny názor... tak ktovie, trebárs sa k nej raz dostanem.:D Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada, sa mi to zdalo trochu divné. :D Ona zaujímavá je, ale celkom je tam aj rušivý ten miestami doslova bláznivý štýl písania a ten chýbajúci zvrat, ale inak je to fajn. :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj