Keď navštívi duša (ne)správneho hostiteľa... /Hostiteľ - Stephenie Meyer/

Svet už nie je taký, aký býval. Našu planétu i desiatku iných zaplavili na pohľad neškodné, no v skutočnosti veľmi silné a mierumilovné bytosti – mimozemšťania. Tento pojem má však v tomto prípade od zelených mužíčkov naozaj ďaleko – keby ste ich držali v ruke, svojou silou by ste ich určite rozpučili. Vyzerajú ako biele stonožky s chápadlami, no nie sú o nič väčšie ako jablko. Dokážu spolu pôvodní obyvatelia planéty a jej narušitelia žiť? Zrejme nie. 
Celý náš svet a vôbec my sme predovšetkým známi naším zlým správaním. Ničíme, devastujeme, zabíjame, klameme. A to sa nám v tejto knihe i vrátilo. Vo vesmíre žijúce telesá nás odtrhli od nášho obyčajného života a vložili sa do nás – v tom momente sme stratili kontakt s všetkým, čo sme pred pár dňami veselo ovládali a niektorí z nás to ani nezvládli. 

Melanie je jednou z posledných uprchlíkov, ktorá sa k tomu musí starať i o svojho malého brata. Preto vždy, keď je to potrebné uskutočňuje nájazdy do domovov duší (krajší výraz pre mimozemšťanov) zatiaľ, čo sú oni v práci. To je ich jediný kontakt s verejnosťou, s ktorou sa inak nestýkajú, pretože by to boli ich posledné minúty. Počas jedného nájazdu naša smrteľníčka narazí na ďalšieho „svojho“ menom Jared, ktorý je sám. Dvojica sa rozšíri o ďalšieho člena a tak žijú spolu tak dobre, ako sa v tých časoch dá.

„Minula sa ďalšia hodina - slnko nám pálilo priamo na hlavy, horúčava z jeho lúčov mi na temene vytvárala akúsi korunu - a vtedy sa zvuk zmenil.“

Neskôr ale Melanie chytia a to znamená jej koniec. Namiesto nej vložia veľmi inteligentnú a mierumilovnú dušu Pútničku. Tá má za úlohu okrem ochutnávky obyčajného života na Zemi i  povinnosť zaloviť v Meliných spomienkach, ktoré sú teraz jej a objaviť pozostatky ľudskej civilizácie za účelom zlikvidovať ju. Všetko by klapalo podľa ich predstáv, keby sa nestala chyba a Pútnička by nezačula hlas bývalej hostiteľky Melanie
Napriek tomu, že autorkou tohto diela je Stephenie Meyerová, ktorá si svojou tuctovou upírskou ságou nezískala práve najlepšiu povesť, netreba mať voči tomuto dielku v tomto smere žiadne predsudky. Ja sama som si najmenej dvakrát na obálke pozrela, či je toto ozaj práca Meyerovej.

Kniha má okolo šesť stoviek strán, čo nie je práve najmenej. Dalo by sa povedať, že trpí syndrómom hrubých kníh – počas prvých 200 strán sa kniha rozbieha a čitateľ jej akosi nevie prísť na chuť. Autorka zo zvyku všetko popisuje a pri tomto žánri je jej čítanie veľmi komplikované, no keď sa týmto miestom „prehryziete“, bude to stáť za to.

„Vybehla som na ulicu. Počula som, ako ma Kathy vyvoláva po mene. Nebývala som ďaleko od pracoviska Utešovateľky, ale v tme, ktorá sa už usadila v uliciach, som stratila orientáciu. Prešla som celé dva bloky, kým som si uvedomila, že sa náhlim nesprávnym smerom. Ľudia na mňa vrhali prekvapené pohľady.“

Ako sa Pútnička drží v novom svete sa dozvieme z prvej ruky, ale čo sa stalo Melanie, keď nezanikla, ako väčšina jej rasy? Tá sa ozýva v hlave pútničky, a tak máme možnosť nazrieť do myslí oboch žien. Človek by si myslel, že hlavné postavy sú dve, no v skutočnosti nám Stephenie naservírovala iba jednu hlavnú aktérku príbehu. Melanie a jej minulosť je len akousi vsuvkou, ktorá má za úlohu čitateľa zmiesť a zároveň uviesť do správnych mier a tohto popleteného sveta.
Hostiteľ sa radí medzi psychologické romány, čo znamená, že je to viacmenej zložité čítanie, pri ktorom treba rozmýšľať, pretože skrýva mnoho psychologických vsuviek i nádherných myšlienok, ktoré určite stoja za povšimnutie.

Okrem toho, že sa Stephenie Meyerová s jej čitateľmi veľmi rada hrá, pripravte sa aj na mnoho zvratov, ktoré by ste inak stopercentne nečakali. Kniha obsahuje i rozsiahlu škálu pocitov – niekedy budete plakať (možno aj od jedu), hrýzť si nechty, dvíhať obočie či zatvárať knihu. Autorka je veľmi talentovaná spisovateľka a tieto spomenuté prvky k tomu bohužiaľ patria, no Hostiteľ sa dá označiť za naozaj veľké dielo, ktoré stopercentne chytí za srdce a rozplače aj necitlivého. Ktovie, nabudúce to možno budete vy.

Kniha je i sfilmovaná pod rovnakým názvom.

Za poskytnutie knižky veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Tatran.
Vy si ju môžete kúpiť napríklad TU.

Moje hodnotenie:


Stephenie Meyer: Hostiteľ
Vydalo vydavateľstvo Tatran v roku 2013, 616 strán.

-----------------------------
Copyright - fotografie v tejto recenzii sú mojou tvorbou.
Za obrázky hodnotení ďakujem VeEee.

Komentáre

  1. Hostitele jsem cetla v dobe, kdy ho jeste nikdo neznal, kdy jeste ani Stmivani nebylo v kinech a nebyl kolem toho boom a moc se mi to libilo. Videla jsem i film a myslim, ze se docela povedl. Pekna recenze

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj