Nevídaný príbeh o schizofŕenii nielen ako o chorobe /Šok z pádu - Nathan Filer/

Zažili ste už niekedy šok? Šok z dobrej ceny vašej dlho vyhliadnutej kabelky alebo šok, že vám unikla lepšia známka o pol bodu? Zažili ste už niekedy väčší šok? Šok taký, že ste sa z neho museli spamätávať mesiac, dva alebo až rok? Nathan Filer načrtáva veľmi citlivú tému, kde rozoberá, do akých medzí môže takýto šok zájsť.
Otrasenie, záchvev, zmena či duševný otras nastáva vtedy, keď niečo nevychádza podľa vašich plánov a osud si pre vás pripraví niečo nečakané. Následky potom predstavujú pokazené popoludnie či zvyšok dňa s kamennou tvárou a hlavou zamestnanou premýšľaním. 

Málo ľudí však zažije ozajstný šok, kvôli ktorému bol tejto pojem vymyslený. Málo ľudí priviedol až k uzavretiu sa, k chorobe. Matthew Holmes je však jeden z nich a naplno u neho prepukla schizofrénia. Opustil ho brat, s ktorým má spojenú veľkú väčšinu svojho života, zážitkov a spomienok a v ich rodine sa s jeho smrťou vysporiadava každý inak. Matka berie lieky, doma panuje smútok už dlhú dobu a do Matthewovej hlavy sa dostane práve jeho mŕtvy brat a to po svojom, a tak s ním ostáva aj po jeho smrti a odmieta vyliezť.

Do takejto depresívnej atmosféry nás uvádza Matthew – a choroba výrazne zmenila aj jeho. Píše o sebe v prvej osobe, spomína na časy predtým, potom a i súčasnosť. Šok z pádu je však písaný úplne odlišnou formou, s akou ste boli doteraz všetci zvyknutí. Autor berie do úvahy chorobu hlavného hrdinu a trefne ju prispôsobuje aj samotnému dielu. Dejová línia teda nie je písaná a usporiadaná chronologicky, čiže postupne, ale úplne opačne a na čitateľa môže pôsobiť zmätene, rozhádzane či nezmyselne. Rozhodne však netreba knižku odkladať do kúta poličky zo strachu, že ste tomu nepochopili. Taký pocit má pravdepodobne každý čitateľ tejto knihy a aby sa vám všetko vyjasnilo, treba čítať ďalej, pretože už len ten ľahký a jednoduchý štýl, akým je táto na prvý pohľad zložitá kniha písaná, stojí zato.
„Zhodil som deku na zem, čím sa otvoril vchod, a rýchlo som vzal do rúk svoju hraciu konzolu Game Boy Color. Mama naklonila dopredu hlavu a prižmúrenými očami sa pozrela na názov hry. ,Donkey Kong!‘ 
,Môžeš vojsť dnu.‘“

Ako postava je Matthew veľmi jedinečný a jednoznačne zaujímavý a pôsobí na mňa ako vzácna osobnosť (ktorými si pomaličky skladám list mojich very-special knižných obľúbencov), a to nielen kvôli jeho chybám, konaniam či chorobe, ale aj jeho čistému aj rozhodnej povahe. Stratený Matthew, starostlivá stará mama Nanny Noo, labilná mama či sám brat Simon majú v knihe svoju vlastnú špecifickú úlohu, ktorou robia Šok takým jedinečným, akým je a charaktery sú teda jeden z mnohých dielikov, ktoré postupne skladajú jedinečnosť a čaro nesmierne vydarenej prvotiny Nathana Filera. 

Je skutočne rarita nájsť svoju spriaznenú knižnú dušu, ktorá vám dá istým spôsobom malý zmysel života, poradí vám a doslova vás „unesie“ k inému zmýšľaniu. Som úprimne rada, že toto dielo na mňa malo rovnaký účinok a ešte radšej som, keď viem, že som nebola jediná.
Autor sa vďaka svojej praxi vedel precízne vžiť do hlavného aktéra a práve to mi otvorilo oči. Ukázal nám nielen náš povrchný názor na „nich“, ale aj to, ako oni vzhliadajú na nás, či nás tiež vidia ako podivínov, robotov alebo obyčajných ľudí. 

„Ak si ľudia myslia, že ste CVOK, tak môžete robiť čokoľvek, môžete si myslieť čokoľvek, vždy budete mať na všetkom pečiatku CVOK.“

Je skutočne ťažké vyjadriť sa o ničom čo vás nadchlo, ohromilo a prekvapilo. Z môjho pohľadu to bol len neplánovaný experiment, pretože okrem pridŕžania sa toho istého žánru som chcela okúsiť niečo iné a využiť otočku o stoosemdesiat stupňov. A vyplatilo sa. Šok z pádu nie je obyčajná kniha. Je to zážitok, nová myšlienka a čistý skvost. Možno sa vám bude zdať, že preháňam a zveličujem, no možno to bude tým, že ste u mňa nič podobné ešte nečítali. Pretože toto bolo fantastické. Proste skvelé.

Za tento nesmierny čitateľský zážitok ďakujem vydavateľstvu Tatran.
Skúste to aj vy priamo na tejto adrese.

Moje hodnotenie:

Natan Filer: Šok z pádu
Vydalo vydavateľstvo Tatran v roku 2014, 288 strán.

Komentáre

  1. To vypadá na úžasnou knihu! Poohlédnu se po ní!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Inak sranda je ze ze tato kniha je o tazkej teme, ale napriek tomu je pisana velmi citatelne a lahko :-) Pekna recenzia, som rada ze som nasla dalsiu blogerku ktoru kniha tak nadchla ako mna ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím, určite je to plus pre viacerých čitateľov. Ďakujem, naozaj sa mi to veľmi páčilo a odporúčam všetkým. :)

      Odstrániť
  3. Skvělá recenze. Moc krásné fotky!!

    http://we-need-books.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Skvělá recenze. Moc krásné fotky!!

    http://we-need-books.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj