Úspešné pokračovanie akčáku o boji dobra proti zlu /Pravá tvár - Michal Škombár/

Aká je pravá tvár zla? Želáme si to vôbec vedieť? George Pierce si prešiel premenou, ktorá mu takpovediac zachránila pred smrťou a teraz bojuje za Mužov svetla. Tí sú vycvičení, aby ochraňovali slabých, ktorí to potrebujú. Zlo však na seba už nenechá dlho čakať.
Mike Hansson bol obyčajný chlapec s neobyčajným osudom v tom, nanešťastie, nesprávnom zmysle. Trpel ťažkou chorobou, ktorá ho pomaly, ale isto pripravovala o minúty života, až dokým ho nenavštívil Tom Mellnick – tajomný muž s lákavou ponukou. Tá by mu dala druhú šancu na život, vyliečil by sa z choroby, s ktorou lekári bojujú už roky, no na oplátku by bol v očiach jeho rodiny mŕtvy ako obeť choroby, ktorá ho pripravila o žitie. Tomov návrh po zvážení nakoniec prijal, pretože inak by ho čakal rovnaký osud a neprijať to by nebolo múdre. 

Mike si vybral novú identitu Georga Piercea a v špeciálnej škole pre Jednotku svetla dostal dôležitý výcvik. Naučil sa strieľať zo zbrane, obranu pri boji a zvládať kritické situácie. Zanechal svoj starý život a celým srdcom a dušou sa oddal tomu novému. Už nebol Mike Hansson – chlapec, ktorému osud neprial, ale George Pierce – muž pripravený položiť svoj život vtedy, keď to bude potrebné. 

Teraz ho však čaká rovnaká úloha ako predtým jeho tútora Toma Mellnicka. Musí nájsť šťastlivca, ktorého čaká premena a následne zložitý výcvik. Zachrániť život však môže len jednému, čo je v nemocnici takmer nemožné – musí to byť teda taký jedinec, ktorý je ten pravý a v momente mu udrie do očí. George prechádza nemocnicami, no až neskôr narazí na toho správneho, komu daruje druhú šancu. Teda na TÚ správnu. Áno, je to žena, a hoci je to v ich komunite zakázané, George je presvedčený, že to musí byť ona. Za jeho rozhodnutím však nestojí intuícia, ale city a láska k mladej Sue. Okrem toho sa na druhej strane stupňuje boj dobra a zla a zlo už začína útočiť. Podarí sa Georgeovi spoločne s ostatnými odraziť útoky Jednotky tmy a nájde si vo svojom srdci miesto aj pre lásku?
George je v dvojke už dospelejší, rovnako ako štýl, ktorým je Pravá tvár písaná. Je zreteľne vidno, že si autor zobral k srdcu všetky pripomienky zo spätnej väzby, v tomto diele ich úspešne eliminoval a vo finálnej podobe to vyznelo bezchybne. 

Tak isto ako i v prvom diele, ani tu nechýbala akcia a napätie a kniha obsahovala mnoho rýchlych scén, pri ktorých som si hrýzla nechty v očakávaní, čo sa stane ďalej. Tieto časti boli nadmieru zvládnuté, no čo iné sa dá pri Michalovom talente očakávať. Ani tu nechýbal autorov špecifický humor, ktorý vložil do postáv a dej tak neostal suchým.

Veľmi sa mi páčilo, že aj vo vojenskej škole plnej chlapov si autor našiel priestor a chuť na to, aby do príbehu zamotal ženu. Konečne sme aj my, dievčatá, dostali priestor.To dielu náramne prospelo, konečne to nebolo len o mužskej sile, ale aj o ženskej zraniteľnosti, a nakoniec i o sile ženskej. Akciu novo doplnila romantická vsuvka, ktorá seriózny a „tvrďácky“ imidž knihy zjemnila a vôbec to nevyzeralo zle. 
Kniha je viditeľne tenšia od prvej časti, no čo sa týka obsahu, jednoznačne je to krok vpred. Jediné negatívum, ktoré som našla, bol záver príbehu, ktorý už nebol tak prepracovaný a zdal sa mi až príliš urýchlený. Za vydarenú zas považujem grafickú stránku knihy – okrem obálky vyzerajú veľmi vkusne aj samotné kapitoly a nič sa nedá nazvať prehnaným. Čitateľovi veľmi pomôže aj rekapitulácia deju predchádzajúcej knihy a stručná charakteristika postáv – do príbehu sa tak dostane rýchlejšie a veľa vecí si sám obnoví. 

Summa summarum, Pravá tvár ma v pozitívnom zmysle prekvapila. Michal Škombár znova dokázal, že možné je všetko napriek zábranám a spracoval úžasný námet, vylepšil všetko, čo sa dalo a vymyslel jedinečné postavy a svet. 

Autorovi Michalovi Škombárovi tlieskam, prajem mu všetko dobre, veľa inšpirácie a teším sa na ďalšie jeho počiny
Knižku si môžete zakúpiť na tejto adrese.

Moje hodnotenie:

Michal Škombár: Pravá tvár
Vydalo vydavateľstvo GD Identity v roku 2016, 245 strán.

Komentáre

  1. Moc se mi libi namet. Ale je nutne mit i jednicku?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie, netreba, toto je voľné pokračovanie a väčšina vecí z prvého dielu je tam vysvetlená. Pustiť sa rovno do dvojky je podľa mňa v poriadku. :)

      Odstrániť
  2. Skvelá recenzia a super fotky :)! Som rada, že si sa opäť vrátila k písaniu a tvoj blog chytá nový dych :). Musím s tebou súhlasiť... Pravá tvár je prepracovanejšia a nedá sa poprieť, že je i lepšia. Mne sa páčilo najmä to, že sa tam pridala ženská sila. Sue mi bola ako hrdinka veľmi sympatická. To isté platí o črtajúcom sa vzťahu :). Koniec sa mi páčil... Mám na mysli úplne posledné stránky. Pre mňa to bolo dosť prekvapivé, ale krásne zavŕšenie :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne, Kristy. :) Ja som sa už trochu nudila, ale koniec bol, samozrejme, skvelý. :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj