104-ročná starenka a Guinessova kniha rekordov /Jeden z milióna - M. Woodová/

Tie najlepšie príbehy nezačínajú vždy na začiatku. Najprv treba počkať a človek sa dočká toho najčarovnejšieho, nekonečného a úžasného. Príbeh 104-ročnej starenky, ktorý začal len 6-ročný chlapec a dokončil jeho otec, je síce vymyslený, no nielen, že znie tak reálne, on na stranách skutočne ožíva. 


Nie viac ako jedenásťročný chlapec bol zo skautského oddielu povolaný, aby pomáhal starej panej One Vitkusovej s prácami okolo domu, výmenou za skautský odznak. Chlapec, ktorý má zvláštnu obľubu v zhromažďovaní istých vecí v rovnakom počte, s úplne odlišnými zvykmi, aké nemá žiadny chlapec v každom veku. Chlapec, ktorému nerozumie ani vlastný otec a vidí ho len raz za čas, pretože je oddaný svojej hudobnej kariére v snahe utiecť a dvakrát rozvedený s chlapcovou mamou. Chlapec, ktorého meno nie je počas celej knihy ani raz spomenuté, no práve od neho sa odvíja celý príbeh a práve v tomto netradične je to čaro.

Ona Vitkusová, starenka, ktorá sa narodila v roku 1900 a pochádza z Litvy. Prešla si mnohým, no teraz si už len nažíva úplne sama v starom dome, pričom čriepky jej minulosti sa počas knihy odkrývajú postupne, kedy ju chlapec spovedá kvôli projektu a nahráva si ich rozhovory. Vďaka chlapcovi naberie „druhý dych“, začnú sa jej vynárať veci z pamäte, o ktorých nikdy nevedela a dvojica sa úprimne spriatelí. Nič však netrvá večne.

„Chlapec sa konečne ukázal, a keď splnil všetky svoje povinnosti, ohlásil jej novinu.
,Až vyrastiem, chcem byť gerontológ,‘ povedal jej. Mal tri druhy hlasu: monotónny, roztrasený a slávnostný. Teraz hovoril slávnostným.
Vytiahla tortu, ktorá jej zabrala dve hodiny plné zhonu a vône. ,Bude z teba prvotriedny gerontológ.‘“


 Hneď na začiatku dielom otrasie smutná udalosť – chlapec náhle zomrie. Jeho smrť zasiahne nielen Onu, ktorá si ho nesmierne obľúbila, ale aj jeho rodičov. Mamu, ktorá v depresiách ešte stále žije chlapcovými vecami. A otca, ktorý sa v snahe dosiahnuť odpustenie za svoje otcovské nedostatky rozhodne dokončiť za chlapca všetky úlohy potrebné na získanie skautského odznaku, no aj medzi ním a Onou sa zrodí zvláštne priateľské puto, akoby bola Quinnova príbuzná. A potom sa od Ony dozvedá, aké boli jej plány aj s chlapcom a akýže rekord do Guinessovej knihy sa to starenka chystá dosiahnuť...

Tento žáner, do ktorého spisovatelia až tak hojne neprispievajú, sa pomaly ale isto stáva mojím obľúbeným. Mám na mysli žáner, v ktorom možno nájsť rôzne netradičné príbehy o ľuďoch, ktorí sa nám zdajú veľmi svojrázni a atypickí, ale v skutočnosti nie sú od nás niekedy v realite vzdialení viac ako 10 metrov. Zároveň vedia tieto rozprávania v čitateľoch a i vo mne vyvolať mnoho emócií a často aj smútok. Aj keď je tých titulov tak málo a ja som zatiaľ narazila na ešte menej, o to viac sa oplatí prečítať si raz za čas takýto unikátny príbeh skutočne zo života, zamyslieť sa nad mnohými vecami a tiež oceniť to, čo máme.

Autorka využíva veľmi zaujímavú stavbu dejových línií – prelína časy, kedy chlapec žil s tými, keď už ostali len jeho rodičia. Tak sa čitateľ tak dlho nenudí a keď ho jedna z častí nezaujme, jednoducho si počká pár strán a dočkáme sa skoku v čase. Tiež to dej veľmi pekne obohacuje a robí ho ozaj zaujímavým.


„,Na víťazstvo nemáte šancu, kým nebudete superstoročná.‘ To slovo z neho vyletelo tak ľahko, akoby si ho nacvičoval. ,Čiže kým neprekročíte stodesiate narodeniny. Odhaduje sa, že na svete je asi štyristo superstoročných. Je nesmierne náročné ich všetkých vystopovať.‘“

Jeden z milióna je dojímavý román, ktorý napísal sám život s veľmi netradičnými postavami ako zlatý klinec diela. Dočítate sa o odpúšťaní a zmierení sa, dobrých aj zlých náhodách v živote a okrem toho, že zistíte rozdiel medzi „presvedčiť“ a „prehovoriť“, možno aj vám napadne spýtať sa vašich starých rodičov či dokonca prarodičov, čo všetko prežili a zažili a vypočujete si ich zlaté slová, kým nám ešte robia život ľahším.

Isté pasáže sa niekomu môžu zdať nezáživné a nudné, čo pripúšťam aj ja. Kto je však vytrvalý, dostane tú príležitosť presvedčiť sa o tom, aký unikát tento príbeh je, čomu nasvedčuje aj GoodReads, kde má knižka hodnotenie nad 4 hviezdičky, a jednoducho sa stratíte v zaručenej magickej príťažlivosti príbehu.


/5

Jeden z milióna možno kúpiť na tejto adrese.
Za poskytnutie knižky na recenziu ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Monica Wood: Jeden z milióna
Vydalo vydavateľstvo Motýľ v roku 2016, 344 strán.

Komentáre

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj