Príbeh od 10-ročného chlapca z rodiny, ktorú rozbilo nešťastie /Strieborný lev na oblohe - A. Pitcher/

Terorizmus vo svete už dávno nie je novou témou. V médiách sa správy o útokoch objavujú čoraz častejšie, najmä v mestách svetových metropol. Niekedy je však zaujímavé a srdcervúce prostredníctvom literatúry spoznať pohľady ľudí, ktorých sa teroristický útok priamo týkal. Lev na striebornej oblohe patrí do tejto kategórie, no nachádza sa v žánri fikcie. Malý chlapec Jamie rozpráva o sestre, ktorá býva na kozubovej rímse, presnejšie, len urna s jej popolom.

Príbeh od 10-ročného chlapca z rodiny, ktorú rozbilo nešťastie
Knižka je to veľmi útla, pôsobí milo a nenápadne, možno i detsky. Podobná atmosféra sa vyskytuje aj vo vnútri knihy, keďže desaťročný Jamie rozpráva svoj príbeh z prvej osoby. Opak je však pravdou – Jamieho rodinu pár rokov dozadu postretlo veľké nešťastie. Jeho sestru na Trafalgarskom námestí zabila bomba v teroristickom útoku. Každý sa s touto skutočnosťou vyrovnal po svojom: matka ich opustila, otec začal piť, sestra s chýbajúcou dvojičkou si prefarbila vlasy, nechala si spraviť pírsingy a prestala riadne jesť. Jamie však sestru až tak nepoznal, nechápe, čo sa to s jeho rodinou deje a želá si, aby sa jeho mama a všetko sa vrátilo do starých koľají – veď kvôli nemu mama neodišla, tak prečo tu teraz nie je?

To, že si Jamie veľa vecí neuvedomuje kvôli tomu, aký je malý, dodáva knihe úplne iný, kvalitný a zaujímavý rozmer. Okrem toho autorka vkladá do knihy okrem terorizmu a rodinných vzťahov aj ďalšie spolusúvisiace motívy ako napríklad rasizmus a šikanu. Knižka je to malá, no nachádza sa tam štipka z každej kôpky problémov, ktoré trápia svet.

„Pomyslel som si, aké by to bolo fajn, keby som zdvihol telefón a objednal by som si iný život, akoby to bola pizza alebo niečo podobné. Poprosil by som si otca, ktorý nepije, a mamu, ktorá by nás neopustila. Jas by som však nezmenil ani o trošku.“


V anotácii sa píše, že Jamie v televízii natrafí na talentovú šou, ktorou má vraj dať rodinu späť dokopy. Toto sa môže javiť ako hlavný námet, okolo ktorého sa točí celá kniha, no naopak je to skôr jedna z dlhého sledu udalostí, ktorá len dokazuje skutočnú realitu života a aj to, že osud si ľudí nevyberá.

Z každého rožka troška
Napriek zložitým témam však knižka presne sadne do žánru Young Adult, pretože predstavuje akési poučenie pre mladých, ktorí si podobnými situáciami ako Jamie prešli alebo ich ešte čakajú.  Mne samej knižka pomohla prekonať isté obdobie, keď Jamieho postretla istá nešťastná vec a dalo mi podnet svet vidieť aj inak. Taktiež však autorka Annabel Pitcherová nezabudla na malé detaily a nezvyčajnosti s veľkým významom, ktoré patria do každej skvelej young-adultky a každý mládežník (;D) si na nich zgustne.

Kto by sa pýtal na podobnosť s predošlou autorkinou knihou, ktorá u nás vyšla, teda s Kečupovými oblakmi, obe rozprávajú o veľkých životných problémoch, avšak Oblaky vďaka staršej hrdinke pôsobia celkom inak. Neviem vám povedať, ktorá je vyložene lepšia, avšak ak sa vám zapáčil autorkin štýl písania, neoľutujete ani Kečupové oblaky.

„Bol som na odchode, keď som si na polici nad kozubom všimol svoju sestru. Vedľa urny bol položený kúsok torty a z nejakého dôvodu ma to poriadne naštvalo. Podišiel som k Rose, a aj keď viem, že je nebohá a nepočuje ani slovo, pošepkal som: ,Sú to moje narodeniny, nie tvoje.‘ A napchal som si tortu do úst.“

Dobrého veľa nenarastie... ale mohlo!
Veľká škoda knižky je možno práve jej malý rozsah a prílišná jednoduchosť, ktorou dielo občas trpí. Kvôli spomenutým atribútom tak čitateľ na dej rýchlo zabudne, ak si myšlienky nepoznačí alebo na ne inak intenzívne nemyslí. Príbeh zhltnete aj za deň, počas čítania aj chvíľu po ňom vás poteší, ohromí, rozosmúti, dojme a prinúti k dumaniu, no nevydrží to veľmi dlho. Avšak, to nie je vyložene zlá vec – predsa, nemáme tie knihy práve na to, aby nás dohnali k spomínaným emóciám a ukradli si nás na chvíľu zo skutočného sveta?

Okrem teda malému počtu strán, ktorý som knihe vytkla, čo je skôr moja bezvýznamná sťažnosť, je kniha veľmi milou, ale aj pravdivou záležitosťou, ktorú napísal sám život. Najviac má toho čo dať najmä násťročným, pretože rovesník Jamieho by pravdepodobne pochopil veľmi málo z toho, čo vie kniha naozaj dať. Rýchly a zaujímavý štýl autorky, ktorá má dar zaujať čitateľa tu naozaj pôsobí ako mágia a vy si knihu na 80% nepochybne užijete.

Jamieho, ktorý vám prirastie k srdcu, spoznáte na tejto adrese.
Vydavateľstvu Slovart úprimne ďakujem za poskytnutie výtlačku na recenziu.

/5

Annabel Pitcher: Strieborný lev na oblohe
Vydalo vydavateľstvo Slovart v roku 2017, 224 strán.

Komentáre

  1. Naozaj pôsobí detsky, ale rieši veľa sociálnych javov a problémov. Neobvyklá knižka, ktorá obálkou pôsobí detsky, ale až taká detská zasa nie je :)) Pekná recenzia a mimochodom aj krásne fotky.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj