Realistický príbeh z krutej domácnosti /Drž ma, keď padám - Miroslava Varáčková/

Otec alkoholik s príležitostným platom, ktorý takmer vždy minie alkohol. Takýto osud, na dnešnú dobu bohužiaľ pričastý, ako by bolo dobré, bol pridelený trojici súrodencov – Ondrovi, Kati a malej Zuzke. Tí majú len seba navzájom a mladšej sestre nahrádzajú starostlivosť rodičov. Starší súrodenci sa snažia zohnať čo do úst len vďaka brigádam. Aby však ostali spolu a len vyčkaním na dospelosť si zaistili lepšiu budúcnosť, musia tento teror pretrpieť. To však v ich podmienkach nie je jednoduché...


Mirka Varáčková, priekopníčka v slovenskej modernej literatúre, nám opäť ukuchtila knihu podľa jej zvyčajných ingrediencií. Predstavila nám ďalšiu z jej dievčenských postáv – stredoškoláčku Kaťu, ktorej toho život ozaj naložil na plecia. Okrem školských povinností musela mladšej sestre nahradiť mamu a doma byť zasa slúžkou, upratovačkou a kuchárkou na plný úväzok s pridanými urážkami a fackami od vlastného otca.

Ďalšou typickou ingredienciou autorky je, prirodzene, láska. Tou v jej románoch nešetrí, a tak mladým hrdinkám popletie hlavu prvými vzťahmi, tajnými bozkami či jednoducho úprimnými aktami dobrého srdca, ktoré im ale nezvyknú pridať na starostiach, práve naopak – pomáhajú postavám zabudnúť na všetky ťažkosti a otvárajú im dvere do nového, krajšieho sveta. To určite dokáže pohladiť na duši aj čitateľa – namiesto ponurého, smutného čítania o ťažkom živote dostanú v takejto podobe aj nádej na nové začiatky.

„Nebola hanba, ak museli deti brigádovať a pomáhať rodičom zvládať domácnosť. Hanba bola chľastať a nechávať svoje deti zarábať si aj na základné potreby. A že sa také niečo deje aj u nás, som nemienila priznať, ani keby ma natiahli na škripec.“


V románe Drž ma, keď padám je pre Kaťu akýmsi záchranným kolesom jej o pár rokov starší sused Marek, ktorý sa nedávno prisťahoval späť na Slovensko a momentálne býva so svojou starou mamou. Zároveň je pre Kaťu i útočiskom, netlačí na ňu a ako sama v knihe spomína – veľmi ho zaujíma a obdivuje jeho pohodlný, dobrý život, pričom tak uľahčuje jej život tiež, a práve preto sa pri ňom cíti tak dobre.

Dej rozložený na necelých 200 stranách pozostáva z akéhosi boja medzi súrodencami a otcom, ktorý sa neustále stupňuje. Výrazne je zobrazené aj silné puto a spolupráca detí, aby si zaistili jedlo a základné školské a hygienické potreby. Pre deti je tak každý deň bitkou o prežitie, a teda je veľmi zaujímavé a emotívne sledovať jej priebeh. Skutočne to nemajú ľahké, ako je to zvykom u väčšiny hrdinov Varáčkovej, no práve preto sú podmienky a takéto životy v jej dielach tak brilantne zvládnuté.

„Už dlho som nezažila taký rozhovor, ak niekedy vôbec. Nešlo o to, čo sme si hovorili, dôležitú úlohu zohral pocit intimity, keď sme sa letmo dotýkali, pozerali na seba a vysielali jeden k druhému jasné signály náklonnosti.“


Po dočítaní knihy ma však zarmútilo jedno – jej krátky rozsah. Totiž autorkin úžasný štýl písania bohatý na slovnú zásobu, hlboké myšlienky a posolstvá, vďaka ktorému zhltnete knižku aj za deň, by potreboval istú kompenzáciu aspoň ďalšou stovkou strán :). Vzťahy, prostredie či samotná dejová línia trochu upustili na detailoch a stali sa tak viacej zabudnuteľnými a priehľadnejšími, hoc kniha ako taká svojou ťažkou tematikou určite dlho ostane v mysli.


Keďže som Mirkina (právom) stála čitateľka, Drž ma, keď padám pre mňa príbuznou tematikou k jej ostatným dielam nebolo prekvapením, no pokladám ju za autorkinu najrealistickejšiu knihu. Mirka je skutočne majsterkou slova, čitateľa dokáže uvrhnúť do pocitu, akého si ona zmyslí a dej u nej nikdy nestojí na mŕtvom bode. Kiežby sme sa ale dočkali niečoho väčšieho, pretože si neželám nič iné, ako sa stratiť v Mirkinom príbehu o čosi dlhšie!

Mirka, ďakujem Vám za tento skvelý píbeh!
Knižku zakúpite napríklad na tejto adrese.

/5

Miroslava Varáčková: Drž ma, keď padám
Vydalo vydavateľstvo Slovart v roku 2017, 200 strán.

Komentáre

  1. Sounds wonderful!

    Lauren,
    http://www.atouchofsoutherngrace.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Did you even understand the post or just desperately want to get some views? :D lol

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj