Všetko možné i nemožné počas jediného dňa /Najdlhší deň Adama T. - Patrick Ness/

Uvarte si čaj, zababušte sa do deky a prežite celý jeden deň na 280 stranách spolu s Adamom Thornom. S obyčajným tínedžerom s obyčajným príbehom smrteľníka, ktorý však autor Patrick Ness vzal pevne do rúk a rozvinul mnohými ďalšími nezvyčajnými cestičkami. Zoberte do rúk toto dielo a nechajte jeho slová plné lásky, intimity, neistoty, strachu, zmyselnosti a krásy prenikať útrobami vášho tela. Nájdite si chvíľku a prežite život skrytý v jednom dni.


V dni tak dlhom, že sa zmestil do deviateho príbehu Patricka Nessa radiac sa do YA žánru – Najdlhší deň Adama T. Ten, hoc ním prejdete za pár dní, predstavuje zlato vo svojom žánri, čitateľovi dáva všetko a zároveň nič a zasieva doňho semienka podnetov na dlhé rozmýšľania a dumania pred spaním. Mladému človeku poskytuje odpovede na otázky, ktoré nevie v hlave ani sformulovať a čarovným, bohatým štýlom si vymedzuje samostatný priestor medzi skvostami v podobnej literatúre.

Obyčajne jedinečný príbeh s farbami dúhy
Rozprávanie začína pekne od začiatku – ránom, keď Adama mama pošle kúpiť kvety. Adam je tínedžer dnešnej doby, ktorý má bohaté vnútro osobnosti, no trápi sa kvôli mnohému. Žije v konzervatívnej náboženskej rodine farára, pričom mu to výrazne strpčuje skutočnosť, že je gej. I tento deň je tak plný melanchólie a smútku z toho, že ide na rozlúčkovú párty niekoho dôležitého. Behu a nekonečných monológov o živote a udalostiach. Prekvapenia a frustrácie z hlúpych náhod a nedostatku spravodlivosti, ktorá sa mu (ne)dostáva v práci, ktorú ozaj potrebuje. Konfliktov a úprimnosti, ktorá dnes znamená nadovšetko. A nakoniec i deň plný porozumenia, lásky a skutočného priateľstva. Presne tak, ako by to rozpovedal sám život.

„A potom – obloha.
Lebo Adam Thorn chce zmiznúť. Adam Thorn túži odísť, naliehavá bolesť v žalúdku je ako závrat. Adam Thorn by rád odišiel s človekom, ktorý odíde na konci dnešnej rozlúčkovej párty.
A možno aj odíde.“

Patrick Ness je autor, ktorého druhého meno by pokojne mohlo byť „Rozmanitý“ a „Nepredvídavý“. V jeho dielach nájdete všetko a zakaždým spracované iným spôsobom. Spisovateľský talent, ktorým oplýva, má nekonečno stránok a v každej svojej knihe akoby i on sám v sebe objavil niečo nové, nepoznané, čo vždy dokáže zručne pretvoriť na kvalitu. Okrem toho je jeho štýl priateľský, cool a návykový a Najdlhší deň Adama T. je toho nepochybným príkladom a dokladom.
Už od prvej stránky sa začína objavovať šikovnosť a autorov talent na slovíčka, metafory, prvky, významy či dlhé súvetia.. Práve vďaka tomu čitateľa chytí príbeh už tak skoro – a dlho nepustí.


Dve dejové línie – dobré či zlé?
Najdlhší deň Adama T. je komponovaný paralelne – to znamená, že sa v knihe nachádza i druhá dejová línia. Medzi sebou sa navzájom striedajú, no dejisko oboch línií sa nachádza v rovnakom svete; a nakoniec sa obe spoja. Avšak, zatiaľ, čo sa Adam zaoberá starosťami mladého smrteľníka, druhá línia naberá na fantasy prvkoch a po celú dobu sa nesie v záhadnom, melancholickom a až poetickom štýle rozprávajúc príbeh zavraždenej Katherine, ktorej smrť riadne otriasla mestečkom Frome. Katherine sa však ocitá v prostredí jej posmrtného života v neustálom sprievode mýtickej bytosti – satyra, a kráča tam, kam ju ťahajú všetky neznáme sily a spomienky.

„Prečo každý, kto prestal byť tínedžerom, automaticky mávne rukou nad všetkým, čo vtedy cítil? Koho zaujíma, že z toho vyrastie? Bolestné a euforické dni, keď to človek prežíva, preto nie sú o nič menej skutočné. Skutočné je to, čo sa odohráva teraz. Aj keď ste mladí. Najmä, ak ste mladí.“

Kombinácia na prvý pohľad niečoho tak nereálneho a odlišného sa mi vidí ako veľmi originálne, no zároveň i skutočne odvážne rozhodnutie autora. On sám totižto v poznámkach a poďakovaní diela spomína, že sa inšpiroval monologistickým štýlom a formou Pani Dallowayovej od Virginie Woolf a námetom tínedžerskej homosexuality diela Navždy od Judy Blume. Preto si myslím, že ak ste obidve diela čítali, štýl vám bude príbuznejší a jasnejší a tým pádom si na obe línie rýchlejšie zvyknete a zameriate sa presne na to, čo chcel autor povedať, a to oveľa rýchlejšie.  //(Ďakujem kamarátovi, ktorý sa v spomínanej literatúre orientuje lepšie ako ja, za objasnenie spojitostí a úmyslov autora!)// Ja sa to chystám napraviť, prečítaním minimálne Pani Dallowayovej, ktorú mám už dlhšie v poličke, a nájsť niečo, čo mi ukáže cestu k pokladu.


Jediná nádej záchrany YA žánru
Najdlhší deň Adama T. a vôbec všetky diela od Patricka Nessa považujem za to jediné, čo ma ešte drží v čítaní Young Adult žánru. V skutočnosti ignoruje všetky stereotypy a vďaka autorovým nadpozemským spisovateľským schopnostiam prekonáva všetky hranice, no pritom nie je ďaleko od typických tém žánru.

Intímnymi, priliehavými a pravdivými situáciami a úvahami sa prihovára k mladému čitateľovi a daruje mu porozumenie, priestor na vlastné myšlienky a nádej na lepšie zajtrajšky – presne to, čo potrebuje každý zmätený tínedžer, a ešte i niečo viac.

/5

Príbeh o jednom jedinečnom dni vychádza už 7.2.2018, spolu s Adamom ho môžte zažiť na tejto adrese.
Vydavateľstvu Slovart úprimne ďakujem za poskytnutie ARC výtlačku na recenziu.

Patrick Ness: Najdlhší deň Adama T.
Vydalo vydavateľstvo Slovart v roku 2018, 280 strán.

Komentáre

  1. Och Zuzi milujem tvoje recenzie a fotky... samozrejme. Teraz sa na túto knižku teším ešte viac, než predtým! Ďakujem, že si mi svojou skvelou recenziou spríjemnila večer :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kristy, si veľmi milá, ďakujem Ti <3 snáď sa k nej dostaneš, budem sa moc tešiť na recenziu! :)

      Odstrániť
  2. Young adult knihy vůbec nečtu, ale musím přiznat, že také kniha mě dost zaujala :) Skvělá recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ježiši ty fotky jsou tak krásný kdybych taky takhle mohla fotit snad někdy. Nic jsem sice nečetla od Nesse, ale zkoušela jsem jednu kapitolu nějaký knížky v knihkupectví a bylo to pozoruhodně dobrý, tak snad se k tomu někdy dostanu.

    https://knihynejsouzlo.blogspot.cz/

    Tánička

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Ti krásne, veľmi si ma potešila! ^^
      Snáď čo najskoršie, neoľutuješ. :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj