Tentokrát z pohľadu jeho /Iba jeden rok - Gayle Forman/

S Gayle Formannovou ste sa už mohli stretnúť s knihou Ak zostanem či anglickú Where she went. Posledne nás prekvapila bestsellerom Iba jeden deň, ktorý bestsellerom naozaj je. V knihe sme sa zoznámili s čerstvou maturantkou Allyson, ktorej rodičia jej všetko diktujú od vysokej, predmetov až po oblečenie. Keď stretne pouličného herca Willema, ktorý ju pozve do Paríža, Allyson nepremešká šancu a s Willemom prežije jeden fantastický deň v Paríži. Keď ju ale Willem na druhý deň opustí, Allyson zahodí nový image a vracia sa nielen k tomu starému, ale aj na vysokú školu.


Keď sa Willem preberie z bezvedomia, netuší, kde je – v Prahe, v Dubrovníku alebo doma v Amsterdame? Francúzsky lekár mu ošetril ranu na hlave, ale Willem utŕžil aj inú, ktorú navonok nevidieť, no napriek tomu bolí. Mladý holanďan je zase sám a naliehavo potrebuje nájsť dievča, peknú američanku, ktorú pomenoval Lulu, lebo jej pravé meno nepozná. Strávili spolu čarovný deň v Paríži a niečo na tom dni – alebo dievčati – núti Willema položiť si otázku, či im nie je súdené zostať navždy spolu. Opäť sa vydáva na cesty, blúdi od Mexika až po Indiu a dúfa, že to dievča ako zázrakom znovu stretne. Ale keď mesiace plynú a Lulu mu stále uniká, Willem začína pochybovať, či ruka osudu je naozaj taká silná, ako si myslel... a čo na to geniálny dramatik Shakespeare, ktorý mladú dvojicu najprv spojil, potom rozdelil a napokon v rozhodujúcej chvíli opäť zasiahol do ich života?
Gayle Formanová nám v tejto knižke prináša rovnaký príbeh, ako v knihe Iba jeden deň. Avšak tento sa od toho prvého líši jedným hlavným - príbeh je vyrozprávaný samotným Willemom.

Od autoriek, ktoré sa rozhodnú vyrozprávať príbeh z pohľadu chlapca nerada čítam knihy, lebo väčšinou to poriešia zle, z chlapcov spravia ufňukancov a pokazia to tým, že sa proste do opačného pohlavia nevedia vžiť. Pri Formanovej som tento pocit nemala. Willem ma príjemne prekvapil, úplne zmenil môj názor naňho a pochopila som ho. Autorka ho ako postavu zvládla, krásne ho stvárnila a nemala som žiadne pochybnosti. Vždy reagoval tak, ako mal a reagoval ako chalan. A to mal, nie? :)

Ako aj pri prvom diele, ani v tomto nás Gayle nesklamala. Až na pár nudných pasáží, ktoré sa dali prehliadnuť, bola kniha taká, aká mala byť.

Námet knihy je v tomto smere v podstate rovnaký. Avšak v tomto príbehu máme možnosť nahliadnuť do Willemovho života, sčasti aj do minulosti, spoznať jeho úzku rodinu a priateľov a prežívať cestovanie a predovšetkým prežiť hľadanie Lulu (Allyson). Počas neho som všetko spoločne prežívala s Willemom a dychtivo čítala, čo bude ďalej. A to je to. Dychtivo.


"Niekedy neviete, že po niečom túžite, kým to nestratíte. A niekedy si myslíte, že po niečom túžite, ale nechápete, že v skutočnosti to už máte."

Spoznali sme veľa postáv. Konečne sme našli jeho mamu Yael, ktorá s ním nemala až toľko spoločného, ale pritom si boli úplne podobní, stretli sme sa s jeho "pohoďáckym" kamošom Broodjem, ktorý nesmie chýbať v žiadnej dobrej knihe či spoznali jeho kamarátku Kate, ktorá bola tentoraz naozaj len šťastne vydatá kamarátka. Spolu sme objavili konkurz na veľké roly Shakespaerových diel či čakali na rozhodnutie postupu. Jedným slovom, bolo to napínavé a dej mal spád.

Aby som neopakovala to, čo v recenzii na prvý diel, poviem to len v skratke. Kniha bola skutočne úžasná. Iste, mala svoje chybičky krásy, ale priznajme si, to by to potom nebola kniha, pretože ku knihe patrí ako dobré, tak aj zlé. Autorka nás, ako aj pri predošlých knihách, tak aj tu, príjemne prekvapila a získala si tisíce verných čitateľov a môžem úprimne vyhlásiť, že medzi ne patrím aj ja. Dokázala si ma získať. Dokázala vytvoriť úžasné postavy, vymyslieť úžasný a originálny námet, spracovanie, skvelé prostredie a scény a situácie. Autorka vedela skvelo do knihy zakomponovať umenie, Shakespeara, mestá a budovy. Jej skvelé znalosti skvelo doplnili voľné miesta knihy a jej zámer bol úspešný. Aj keď sa dala veľa vecí domyslieť, Formanová ma prekvapila a presvedčila, že to môže byť iná a brala veci s nadhľadom. Knihu dokázala ukončiť tak, aby si každý niečo domyslel a mal možnosť ukončiť si dej podľa seba (a vždy to bolo správne). 
Ak si chcete vychutnať pravý čitateľský zážitok kombinovaný romantikou, cestovaním a málo "zúfalým" hľadaním, ste na správnej adrese. Autorka vás prekvapí tak, ako sa patrí. 

Moje hodnotenie:

Za poskytnutie tejto super oddychovky ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Vy si ju môžete objednať TU.

Gayle Forman: Iba jeden rok
Vydalo vydavateľstvo Ikar v roku 2014, 352 strán.
www.bux.sk

-----------------------------
Za poskytnutie obrázkov hodnotení ďakujem VeEee.
Obrázky sú mojou vlastnou tvorbou.

Komentáre

  1. Vyzerá to zaujímavo :) asi si kúpim prvú časť a prečítam si to :3

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vypadá to zajímavě. Gayliny knihy mě už dlouho lákají, tak uvidíme :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďalšia kniha, ktorú si musím prihodiť na wishlist.. :D vyzerá to zaujímavo a obe obálky sú krásne :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To súhlasím, toto sú zatiaľ jediné obálky, pri ktorých mi nevadí nútený ksicht hlavnej postavy vylepený na prednú stranu :D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj