Keď sa už nemôžete nikam pohnúť, alebo inak, V pasci /V pasci - Michael Northrop/

Ako by ste sa cítili, keby vaše mesto zastihla azda najväčšia snehová búrka storočia? Pravdepodobne by ste si už teraz doma hoveli v teplúčku a modlili sa, aby to prestalo. 7 študenti Tattawskej strednej, ktorí nemali až také šťastie by vám odpovedali veľmi stroho - ako v pasci.



V deň, keď sa začala snehová búrka, nikto netušil, že bude trvať celý týždeň. Malebný pohľad z okna
čoskoro zahalia nekonečné záveje snehu. Všetci zostanú uväznení vo svojich domovoch a ostáva im len dúfať, že prežijú. Scotty a jeho kamoši Pete a Jason patria k posledným siedmim študentom, ktorí čakajú v budove svojej strednej školy, kým po nich niekto príde. Čoskoro im však dôjde, že im nezostáva nič iné, než v škole prenocovať. Čo z ich pohľadu vôbec nevyzerá ako zlý nápad, pretože tam s nimi zostali aj dve dievčatá. Zrazu však vypadne prúd a kúrenie prestane fungovať. Na opustenú budovu doľahne tma a chlad. Na streche sa hromadí sneh, ktorý ich môže každú chvíľu zavaliť. Dni plynú, snehové záveje sú vyššie a vyššie, v škole je šialená zima, trápi ich hlad a nešťastné myšlienky. Všetci si uvedomia, že nastáva boj o holý život a že budú musieť učiniť najťažšie rozhodnutie vo svojich životoch.


"Vtedy už bolo všetkým jasné, že v tú noc pre nás už nik nepríde. Nezostávalo nám nič iné, iba zatvoriť oči a zaspať." (str. 66)

Na prvý pohľad kniha V pasci vyzerá na oddychovku a útlu knižočku na jeden studený daždivý večer. Teda aspoň ja som k tomu tak pristupovala. Tématika snehovej kalamity mohla len zaujať. Ak ste si knihu len tak zobrali prelistovať, stopercentne vás zaujali biele strany. Avšak nie biele od papiera, ale biele od snehu. Každá kapitola tejto knihy je na začiatku krásne doplnená padajúcim snehom, ktorý počas knihy stále neúprosne napadá. Sneženie pri otvorení kapitol nielen krásne graduje dej a dotvára atmosféru, ale dokáže zaujať a z poličky vykukuje ako pravý unikát.

O tom, že táto kniha má určitý potenciál nikto nepochybuje. Bohužiaľ, ten ostal nevyužitý. Pri tématike snehovej kalamity som očakávala jeden sľubný príbeh nabitý napätím, panikou a plno, plno snehu. Aj keď ten tam až tak nechýbal. Avšak, dalo sa s tým toľko vyhrať a z témy vyťažiť ešte viac. Vtedy ale nastúpili Northropove rozprávačské schopnosti a tými to ako-tak zachránil. Svojim slovom dokázal čitateľa zaujať, no nie natoľko, aby knihu držal a nepustil.


"V ten deň snežilo do rána. Všimol som si to v úvode druhej hodiny - práve sme mali biológiu - ale pokojne mohlo začať už na konci prvej. Sneh sa veľmi neriadi školským rozvrhom. Najprv ho nebolo nijako veľa a navyše v ten mesiac snežilo často, preto som tomu spočiatku nevenoval bohvieakú pozornosť. Padali len také malé vločky - asi ako zrnká cukru. Ale na tretej hodine sa už z oblohy sypali poriadne chumáče,..." (str. 10)

Zo stránky charakterov sa Michael naozaj vyhral. 7 študentov, 7 odlišných ľudí. Každej postave vytvoril vlastný život, vlastný osud. Boli to obyčajní ľudia, ktorí mali ešte vždy svoje chyby a neboli to nejakí páni dokonalí (i panie). A to na tejto knižke dokázalo značne zaujať - autor nechcel svoje dielo vyzdvihnúť ako niečo mimoriadne. Vystačil si aj s obyčajnými ľudskými bytosťami bez nejakých nadprirodzených schopností a takouto nevinnosťou a originálnym reálnym príbehom u mňa vyhral na plnej čiare.

Otvorený záver taktiež nemohol nič skaziť. Dal čitateľovi možnosť predstaviť si koniec podľa seba tak, aby boli všetky predstavy rovnaké, no pritom iné. U mňa nezapôsobil inak a na mienke mi ešte pridal.
Ak máte radi realistické príbehy naplnené originalitou a štipkou napätia, táto kniha je stvorená presne pre vás. Svojim čítavým štýlom avšak dokáže zaujať aj mladšieho čitateľa a dôvodov, prečo si túto zaujímavú knihu je nespočetne veľa. Je už len na vás, či sa dáte vtiahnuť do studeného snehu a budete bojovať o prežitie.

Moje hodnotenie:

Za poskytnutie tejto mrazivej knihy ďakujem knižnému shopu Ipark.
Ak vás kniha zaujala, môžete si ju kúpiť napríklad TU.

Michael Northrop: V pasci
Vydalo vydavateľstvo CooBoo v roku 2013, 216 strán.

-------------------
Za poskytnutie obrázkov recenzií ďakujem VeEee.
Obrázky knihy sú mojou vlastnou tvorbou.

Komentáre

  1. Pekná recenzia :)
    Knižka ma už dlhšie zaujímala, vyzerala dobrá a čakala by som riadne psycho.. uzavretí niekde na neviem koľko dní, to musí byť na nervy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, až také hrozné to nebolo, no bolo to reálne a dopodrobna popísané, takže z toho neboli až takí kľudní :D

      Odstrániť
  2. Knihu mám vo Wishliste :D.Asi ju odtiaľ vyhodím :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ono táto kniha nesadne práve každému, takže to je na človekovi. :)

      Odstrániť
  3. Táto kniha vyzerá úžasne !! Rozhodne by som si ju rada prečítala, čiže o knihu viac v mojom dĺĺĺhom wishliste :D Inak.. skvelá recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj