Ulovte si Lov a začítajte sa do príbehu plného upírov! /Lov - Andrew Fukuda/

Keď naposledy pred 6 rokmi Stephenie Meyerová do sveta vypustila bestseller s upírskou tématikou, s knihami o bytostiach pijúcich krv sa doslova roztrhlo vrece. Autori prišli na to, ako zaujať tínedžerov a menej kvalitných kníh s upírmi značne pribúdalo. Avšak Lov od Andrewa Fukudu má s meyerovskými upírmi spoločné asi len to, že jeho postavy pijú krv. Upírsky príbeh s načatým námetom Hier o život zaujal nielen čitateľov zo Slovenska a "upíráci" si ho doslova obľúbili.


Celou knihou nás vedie sedemnásťročný Gene, ktorý je nútený bojovať v spoločnosti plnej upírov ako glupan (obyčajný človek) skrývajúc sa medzi nič netušiacimi bytosťami. Nesmie sa potiť, usmievať, zívať, plakať ani nijak prejavovať ľudské emócie, ktoré by ho prezradili. Nesmie si začínať vzťahy, kamarátiť sa ani robiť výnimky. Jedným slovom, musí si dávať pozor na všetko, inak by zažil nepeknú spoločnosť v hrdle v podobe tesákov svojho kamaráta či učiteľa. 

"Vždy, keď si naťahujem ponožky, počujem, ako ma jeho hlas varuje: Nesprespávaj u kamarátov. Nepospevuj si ani nepískaj. A potom počujem pravidlo, ktoré pripomínal iba tak raz do roka. Nikdy nezabudni, kto si. (str. 8)

Keď však Gena vylosujú do Lovu na glupanov, na posledných obyčajných ľudí na planéte, v momente ho vytrhnú z denného stereotypu. Spolu s ďalšími šťastlivcami je ubytovaný v Úrade na výskum glupanov, kde sa zdržia štyri dni a potom pôjdu na lov. Gene zažíva veľa nepekných situácií, v ktorých ho prezradia jeho prirodzené inštinkty a potreby a neraz sa okolo neho obtrie prekvapenie či zlosť. Ak sa chcete dozvedieť viac, jednoducho po knihe siahnite a nechajte sa unášať prúdom napätia, strachu i štipky romantiky. A vážne neoľutujete. 

Andrew Fukunda nám na tanieri naservíroval doslova lahôdku a zaujímavú zmes, čo sa týka upírov. Odtrhol sa od prirodzených predstáv nádherných upírov, ktoré zbežne načrtla Stephenie Meyerová, autorka Twilight ságy, ale nazrel skôr do ich histórie a v takom podaní ich pozoruhodne pretransformoval do dnešnej doby. Vyvaroval sa stereotypu sexi upírov alias diskogúľ a poukázal skôr na tie doslova "príšery sajúce krv" s tvrdými inštinktami a potrebami. 

A to sa mu aj podarilo. Krásne metaforicky naznačil do akých veľkých mier sa dokáže zhoršiť ľudská (v tomto prípade upírska) spoločnosť a ako sa z najbližšieho človeka môže stať nepriateľ. Vybral si pre to tú zaujímavejšiu formu a zaujal tým hlavne tínedžerskú kategóriu. Dal upírom nový rozmer a krásne sa mu to podarilo.

"Prichádza súmrak a s ním noc žrebovania. V každom dome bdejú mladí aj starí, nedočkaví a nervózni. Keď siréna ohlasuje noc, zdvíhajú sa po celom meste okenice i mreže, okná a dvere sa otvárajú dokorán. Dnes všetci vyrážajú do práce zavčasu, hoci sa budú len rozprávať a netrpezlivo ťukať do obrazoviek počítačov. (str. 28)

Kniha sa taktiež vyznačuje práve jednoduchým štýlom písania, ktorému čitateľ ihneď ľahko porozumie. Aj keď nie je práve premyslená do detailov, skrýva v sebe výraznú zápletku, ktorá čitateľa ihneď vtiahne do novodobého sveta červenej a jednoznačne ho zaujme. Fanúšikovia Hier o život si v tomto prípade taktiež prídu na svoje, keďže je úvod a jadro napísané na podobný spôsob.

Táto nehrubá malá dystópia v jadre ukrýva určité čaro, ktoré čitateľa hneď padne do očí. Dokáže nielen prilákať a fascinovať, ale v človekovi, ktorý túto knihu číta zároveň vzbudí aj akúsi pozornosť a záujem - chcieť viac. S tým sa spája rovnako i autorov talent vyťažiť zo zápletky maximum a príbeh (alebo v tomto prípade prvý diel) ukončiť tak, aby nič nezničil a všetko nechal tak, aby boli všetci spokojní a nikto si nesťažoval na vraždy obľúbených charakterov či na odfláknutý koniec. Kniha ale nezaujme každého tínedžera "zažratého" do upírov, ale ak upúta, tak poriadne. Je vhodná nielen pre všetkých milovníkov fantasy, dystópií a sci-fi, ale aj pre obyčajných ľudí, ktorí si chcú len oddýchnuť pri nejakej plnohodnotnej a dobrej knihe. Je už len na vás, či sa rozhodnete uloviť si Lov.


Moje hodnotenie:

Za poskytnutie tejto knihy ďakujem e-shopu Knižný.sk.
Ak vás kniha zaujala, môžete si ju objednať napríklad na tejto adrese.

Andrew Fukuda: Lov
Vydalo vydavateľstvo Fragment v roku 2014, 255 strán.
www.fragment.sk

-------------------------
Za poskytnutie obrázkov recenzií ďakujem VeEee.
Obrázky knihy sú mojou vlastnou tvorbou.


Komentáre

  1. nemyslel som , že to bude také dobré :)
    milo prekvapila

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zas výborná recenzia. Lepšia ako samotná kniha.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Taky se mi ta knížka moc líbila a upřímně jsem čekala další upíří blbost, ale Lov/Hon příjemně překvapil a nemůžu se dočkat dalších dílů.
    www.fantasy-maniak.blog.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  4. O knižke sa v poslednej dobe dosť diskutuje :) Videla som, že niekto ju moc v láske nemá a niekto ju naopak veľmi má rád :)
    Nevyzerá až tak, možno na pár scén.
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Asi si to taky budu muset přečíst, když to všichní táák chválí! :-) Vypadá to zajímavě. :-)
    Mimochodem, jak tak koukám na tvou GR výzvu - jsme na tom dost podobně, včera jsem dočetla 24/50 :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj