Milý denníček... alebo denník mladej baby pre mladé baby /Prísne tajný denník Miry Danesovej - M. Novysedláková/

Pamätáte si ešte na Džínsový denník od legendárnej slovenskej spisovateľky Zuzky Šulajovej, ktorý uchvátil celé Slovensko? Čoby nie, veď väčšina z vás ho má ešte stále doma a pravidelne si kupujete všetky diely, ktoré teraz vychádzajú ako na bežiacom páse. Prísne tajný denník Miry Danesovej nemá od toho Džínsového až tak ďaleko, je denníkovej formy, avšak s úplne novou hlavnou postavou a úplne odlišným príbehom. A akým?


Prísne tajný denník Miry Danesovej je knižný debut autorky Mirky Novysedlákovej, ktorá má na konte zatiaľ len túto drobnú knižku. V nej sa venuje hlavne tínedžerom a zachytáva v ňom život šestnásťročnej Miry Danesovej - američanky z mestečka Oak Falls. Mira si začne písať denník, ktorý dostane od svojej dokonalej staršej sestry Pamely. Tá dokáže behať v dvanásťcentimetrových podpätkoch a pritom pomotať hlavu polovici chalanov v škole a, samozrejme, nikdy pri tom nespadne. Naopak Mira je v porovnaní so svojou sestrou najväčšou „lúzerkou“, aká kedy kráčala po pôde strednej školy v Oak Falls.

S týmto opisom si určite spojíte už spomínaný Džínsový denník, ktorý je doslova ideálny pre porovnávanie, takže tí, ktorí ho čítali určite pokračuje v čítaní.
Nie ste ďaleko od pravdy, že tieto dve knižky sú si svojim spôsobom sestry. Hlavným dôvodom prečo sa tieto knižky porovnávajú je to, že sú obidve od slovenských autoriek. Spolu majú taktiež dosť podobnú dejovú líniu, formu knihy a hrdinky, ktoré denne zažívajú trapasy a usilovne si to čmárajú do svojich denníkov.


"Neznášam stredu! Prečo nemôže prísť po utorku štvrtok? Ja viem, nezmyselná otázka. Neznášam stredu, lebo máme telocvik, a ten ja fakt nemusím. Naša telocvikárka je totálny cvok, kpretože je celkom presvedčená, že kto nedokáže salto vzad (a to ani nehovorím o salte dopredu), je totálny invalid. Veď viete, bývalá kapitánka roztlieskavačiek si môže niečo také myslieť, a profesorka s prepracovaným mozgom môže také niečo aj povedať."
(str. 26)

Hlavným rozdielom týchto dvoch dielok je hlavne odlišnosť dvoch hlavných postáv. Mira je američanka, má rada rock, hrá na gitare, nosí okuliare a strojček. Vyjadruje sa inak, vyzerá inak a píše inak narozdiel od Pauly Semokovej - dievčaťa zo slovenskej dediny, ktorá je taktiež magnetom na trapasy, avšak s trochu jemnejšiou dušou, ktorá si radšej "ponadáva" do denníka ako by to mala vykričať danej osobe a nasledovať Miru.


Mirka Novysedláková sa dala na svižný, ľahký a jemný štýl písania, ktorý zaujme nejednu čitateľku. Taktiež patrí medzi tie knihy, od ktorých sa neodtrhnete a just ju dočítate aj o dvanástej v noci. Je plný nielen vtipných príhod a trapasov, na ktorých sa zaručene zasmejete, ale nachádza sa v nej aj umelecká stránka, ktorá je vážne prepracovaná a tak z toho získate viac, než len ďalší príbeh šestnásťročného dievčaťa. Dej je plne zaujímavý, veľké plus a zároveň aj mínus je ale množstvo postáv, ich vlastné príbehy, ktoré sú poprepletané sem a tam, takže čitateľ v ňom nemusí, ale môže mať menší chaos. Naopak tomuto zas napomohla úplná charakteristika postáv, vďaka ktorých si pri spomenutí na nich predstavíte nielen ich vnútornú stránku, ale celkom jasne aj uvidíte, ako jednotlivé postavy vyzerajú.

"Ach, zase sedím v škole a nerobím to, čo by som mala, ale ako vždy rozoberám svoj neuspokojivý ľúbostný život, ktorý v podstate ani neexistuje, lebo žiadny nemám.. ale ešte viac na trápi iná vec (a nenaspoilerujem vám, aká! Prečítajte, a zistíte!)."
(str. 175)

Hlavným dôvodom úspechu Džínsového denníka a (dúfam) budúcej úspešnosti aj tohoto denníku je hlavne veková skupina, pre ktorú je kniha určená. Zaujme hlavne mladé násťročné čitateľky, ktoré sú v puberte a nutne sa potrebujú s niekym stotožniť a nemyslia tým bárbiny, ktoré fňukajú po zlomení nechtu od cudzokrajných spisovateliek.  Stretnú dievča podobné im a tým ako keby podvedome sledovali svoj osud a listovali a listovali, aby vedeli, ako to skončí.

Celkovo je tento dievčenský denníček akýmsi spovedníkom, vďaka ktorému spoznáte kúsok Ameriky, kopu amerických deciek i niektoré ich tradície. Ako sa už spomína, je určená hlavne tej mladšej kategórii a to násťročným babám, ktoré sa potrebujú hlavne odreagovať a prehliadnu nedoladené detaily a jednoduchý štýl písania. Zároveň je to nielen skvelým darčekom pre dcéru, neter či sesternicu, ale ak vás knižka zaujala, bude určite ideálnou knižkou na kúpalisko či dovolenku.

Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Koruna.
Ak vás knižka zaujala, môžete si ju kúpiť na tejto adrese.

Mirka Novysedláková: Prísne tajný denník Miry Danesovej
Vydalo vydavateľstvo Koruna v roku 2014, 368 strán.

--------------
Za poskytnutie obrázkov hodnotení ďakujem VeEee.
Fotky knihy sú mojou vlastnou tvorbou.


Komentáre

  1. Keď knižka vyšla trošku som po nej pokukovala a ako vidím, nie je až taká zlá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Už som na ňu čítala jednu recenziu, ale tá nebola až taká pozitívna. Mne to obsahovo pripomína skôr Denník princeznej než Džínosvý denník. Ale celkovo... takéto knihy, písané formou denníka, mám rada. Možno si to raz prečítam. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Neznie to zle, možno sa k nej dostanem.:D Pekná recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne sa celkom pozdáva, už som o nej veľa čítala :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj