Na konci tunela je vždy svetlo /Láska z ulice - Mirka Varáčková/

Už Vás nebaví stále čítať tuctové knihy o dievčenských postavách, ktoré neustále riešia chlapcov, lásku a oblečenie, čo si zoberú na dnešnú schôdzku? Láska z ulice, román, ktorý nedávno vyšiel, chytil za srdce množstvo ľudí a medzi nimi neboli tínedžerky. Skrýva v sebe zaujímavý a dojímavý príbeh, ktorý dokáže, že na každom konci tunela je vždy svetlo. A o čom vlastne je?


Mnoho ľudí má voči slovenským knihám averziu a dáva prednosť radšej tým preloženým od cudzokrajných spisovateľov. Čím to je? Popálili sa už zrejme na niekoľkých nepodarkoch a do ďalších kníh sa už radšej nepúšťali. Láska z ulice je kniha z pera naopak úspešnej spisovateľky Miroslavy Varáčkovej, ktorá má za sebou už 8 kníh vrátane tejto novinky.

Príbeh je vyrozprávaný z pohľadu mladej stredoškoláčky Tamary, ktorá nemá práve na perinách vystlané. Namiesto naháňania chlapcov a riešenia farby rúžu má od svojich rovesníčok úplne iné starosti. Jej malá sestra Sofia zomiera na rakovinu, mama pendluje medzi nemocnicou a bytom, otec rodinnú situáciu nezvláda a utieka sa k alkoholu. Spolužiak a najlepší kamarát Robo je vždy poruke, no vyriešiť problémy, ktoré sa na Tamaru valia, nie je v jeho moci.


"Dnešné ráno, asi jediný raz za celý čas, čo navštevujeme gympeľ, ma však zamrzí, že s Rovom pôsobíme ako pár. Udeje sa to vo chvíli, keď vzduch pretne ostré svišťanie a okolo nás sa preženie Noro."

Jedného dňa sa Tamara pred školou zrazí s neznámym chlapcom na kolieskových korčuliach. Teda on zrazí ju. Je vysoký, na hlave štýlová šiltovka, na chrbte ruksak a vyzerá... dobre. Rozuzlenie príde na hodine telocviku, keď vojde do telocvične v teplákovej súprave a s píšťalkou na krku. Ukáže sa, že je zastupujúcim učiteľom. Nezačnú najlepšie, konflikt z rána sa na hodine ešte viac vyhrotí. Lenže Noro Tamare neschádza z mysle a do ich životov sa, napriek všetkému, vkradne láska. Lenže nič nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá.


Táto drobná na prvý pohľad nezaujímavá a tuctová kniha prináša celkom podivuhodnú kombináciu lásky, starostí a neľahkého života mladého dievčaťa. Mirka nám ju podala jednoduchým, ale naopak zaujímavým štýlom, vďaka ktorému sa nám oči na stranách Lásky z ulice doslova prilepia a neodlepia do konca 300-tej strany.

S Tamarou ako hlavnou hrdinkou sa ľahko stotožníte, pretože sa vám plne otvorí a vypustí všetky jej myšlienky, pocity a obavy, vďaka ktorým ju spoznáte do detailov. Ukáže vám situáciu v rodine, denne opitého otca, strachujúcu sa mamu a drobnú Sofiu, ktorá si aj v posledných chvíľach nechá trošku optimizmu. Spoznáme školu, do ktorej chodí, peknú várku spolužiakov a v neposlednom rade i jej "spriaznenú dušu" Roba, ktorý jej pomôže vždy, keď je jej ťažko. No a čerešničkou na torte je Noro, na jednej strane inlajner a sprejer a na druhej prísny učiteľ s kamennou tvárou.

"Prikývnem, ale myslím si o tom svoje. Je síce pravda, že otec sa snaží a peniaze skutočne popri stálej práci zarába aj na rôznych stavbách a vďaka zákazkám načierno, no to jeho pitie..."

Láska z ulice je samo o sebe veľmi podareným dielkom. Hovorí o ťažkosti života, keď nie vždy všetko je podľa našich predstáv, o grafitoch, inlajneroch, skejteroch a predovšetkým o láske mladých. Romantiky je tam tak akurát a v primeranom množstve, takže si čítanie budete doslova užívať a necháte sa doslova unášať vlnami tohto románu. Aj keď je to len otázka pár hodín, táto kniha naozaj stojí o prečítanie a ako zaujme násťročných, tak si na svoje prídu i staršie generácie. Je na vás, či sa rozhodnete dať jej šancu. 

Moje hodnotenie:

(Recenzia publikovaná aj na blogu www.blogabcknihy.sk)

Miroslava Varáčková: Láska z ulice
Vydalo vydavateľstvo Evitapress v roku 2014, 304 strán.
www.evitapress.sk

-----------------------------
Za poskytnutie obrázkov hodnotení ďakujem VeEee.
Obrázky sú mojou vlastnou tvorbou.

Komentáre

  1. Ja som mala z knihy rozporuplné pocity... na jednej strane sa mi to miestami páčilo, na druhej strane mala autorka málo priestoru na prepracovanie postáv a vzťahov medzi nimi. Navyše, Noro mi trochu dosť liezol na nervy. :D
    Pekná recenzia, len mi tam chýbalo viac tvojich pocitov, čo sa páčilo práve tebe, čo by si chcela vyzdvihnúť a ako na teba pôsobila. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vďaka baby za názory :-) Keďže táto recenzia putovala aj na blog Abcknihy, chcela som tomu dať trochu objektívnejšieho ducha a vynechať rozprávanie z prvej osoby a subjektivitu taktiež. Každopádne ďakujem za tipy a s ďalšou recenziou už budete dúfam spokojné :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekná recenzia a kniha nevyzerá až tak zle :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Super recenzie píšeš :)))
    Pozývam ťa na moju giveaway :)BellesFleurs

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj