Keď sa baletka zamiluje do smrteľníka /Zamilovaná do anjela - Federica Bosco/

O baletkách sa hovorí, že sú prešpekulované a zamilované len do tanca a do ničoho iného, alebo skôr do nikoho iného. Ale čo by sa stalo, keby bola jedna sedemnásťročná baletka zamilovaná do tanca i chlapca? Musela by si vybrať.
Napriek tomu, že názov i obálka vyzerajú mierne nadprirodzene, okrídlených bytostí sa nedočkáme. Talianska autorka Federica Bosco nás vtiahla do obyčajného príbehu priemernej a obyčajnej sedemnásťročnej pubertiačky menom Mia. Okrem toho, že sa odmalička venuje baletu a jej momentálnym najväčším snom je dostať na veľkolepú baletnú školu v Londýne, musí čeliť zároveň pocitom svojho srdca – odmalička je stredom jej záujmu brat svojej najlepšej kamarátky. Okrem toho, že ju odjakživa berie ako druhú mladšiu sestru je Mia dievča hanblivé, a tak túto skutočnosť v sebe tají od momentu, kedy malo jej srdce rozhodnuté.

Aj keď sa táto kniha môže na prvý pohľad zdať ako klišé, od roku jej vydania 2012 zožala veľa úspechu zo strany tínedžeriek. Môže za to nielen svieži a jednoduchý štýl písania, ktorým si vás autorka získa hneď počas prvých strán, ale i perfektne prepracované charaktery, ktoré vám určite spestria čítanie.

„Keď som tancovala, svet okolo mňa zmizol a ja som sa vznášala vo víre zvukov. Nezastaviteľná sila ako divoká rieka vo mne explodovala, takže som sa cítila nezraniteľná. Strácali sa hranice, moje telo sa menilo na nekonečný priestor posiaty hviezdami plávajúcich nôt, kde som sa pohybovala bez strachu, bolesti a trápenia.“

Mia miluje tanec celým svojim srdcom a to vieme vďaka tomu, s akou vášňou a túžbou sú pocity počas jej tancu popisované. Autorka nám chcela povedať, že Mia tancom naozaj žije a je neodmysliteľnou súčasťou jej tela. S tým súvisí i jedna z dvoch zápletiek knihy – aby posunula svoju záľubu na vyššie miesto a začala rozmýšľať o svojom živote a prácou, rozhodne sa cvičiť na prijímacie skúšky na prestížnu baletnú školu v Londýne. Tú si ale mamina peňaženka nemôže dovoliť a tak sa ako pubertiačka, všemožne snaží dosiahnuť svoje.
Druhé miesto zápletky zastáva neopätovaná láska zo strany Patricka, brata najlepšej kamarátky. Obe zápletky sa svojim spôsobom pretínajú, no určite sa vám nestane, že by ste sa v nich neorientovali či strácali, pretože to pri naozaj plytkom, no rôznorodom štýle ani nepostrehnete. Jednoducho sa necháte unášať prúdom.

Čo Mii naozaj nemôžeme zazlievať je jej drzé a arogantné správanie. Každý bol obeťou puberty a Mia možno trošku viac. Preto ju môžeme považovať za naozaj svojský a rozhodný charakter, pretože musela mať táto tínedžerka vždy posledné slovo, odporné poznámky a iróniu v každej druhej vete. Napriek tomu si vo väčšine prípadov Miu obľúbite a budete tipovať, ktorú štipľavú poznámku vypustí skôr.

„Ostatní postávali v skupinkách, diskutovali, smiali sa a ukazovali si fotky na iPhone. Ja som nemala iPhone, len starý obitý mobilný telefón po mojej mame, aj keď sa priznám, že mať taký by mi urobilo obrovskú radosť. Možno by ma konečne začali brať ako jednu z nich.“

Mia, jej starostlivá, no zároveň urážlivá mama, jemná a kamarátska dušička Nina i dokonalý Patrick sú postavy prvotriedne spracované a pri čítaní predstavujú znamenitý bonus, ktorý vám dobu, počas ktorej s touto knihou strávite čas naozaj spestria. 
Ak sa rozhodnete vložiť svoje financie do tohto diela, je isté, že to nebudú vyhodené peniaze a kniha sa vám bude skutočne páčiť. Tie staršie generácie si možno zaspomínajú na nostalgické časy, kedy sa najprv myslelo na seba, na svoje sny a túžby a potom na ostaných. Napriek tomu, že autorke popod nos ušlo trochu klišé, samo o sebe je to naozaj výnimočné dielko a ja som naozaj rada, že mám pri sebe i zvyšné diely, pretože vďaka Federicinej schopnosti nechať si všetko na koniec by som to zrejme neprežila.

Za poskytnutie tejto knihy ďakujem vydavateľstvu Motýľ.
Ak vás knižka zaujala, môžete si ju kúpiť napríklad na tejto adrese.

Moje hodnotenie:

Federica Bosco: Zamilovaná do anjela
Vydalo vydavateľstvo Motýľ v roku 2012, 320 strán.

--------------------------------------------------
Copyright - fotografie v tomto článku sú mojou tvorbou.
Za poskytnutie obrázkov hodnotení ďakujem VeEee.

Komentáre

  1. Ja som si bola doteraz istá, že to je nejaká anjelská sága! A ono je to o balete.:D Dobre ja. Inak to znie ako fajn oddychovka.:) Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár! Áno, takýto problém mala asi väčšina čitateľov :D Ňou aj je. Vďaka! :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj