Mysteriózny román o minulosti, ktorá nechce odísť /Bellman & Black - D. Setterfield/

Viktoriánske Anglicko, džentlmeni v klobúkoch, dámy s čajom v rukách, no i tvrdo pracujúci ľudia vo fabrikách a dievčatá a matky pracujúce na dedinách. Znie vám to ako bežný príbeh toho storočia? V tomto prípade môže zdanie skutočne klamať.

 Na prvých stranách knihy sa stretávame s malým 10-ročným Williamom Bellmanom, ktorý s pár chlapcami z dediny vidí svoj život v kúsku obrúseného dreva, na ktorom je zavesená šnúrka. Keď sa mu raz dokonalou technikou podarí zostreliť malého havrana, po chvíli pocity víťazstva ho opustia, príde strach a zhrozenie. Na túto traumu však rýchlo zabudne, život pokračuje tak či tak.

O pár rokov stretávame Williama znova, no tento krát v staršom vydaní. Ten ako mladý muž spoznáva zákutia prvej lásky a textilnej výroby. Willa totiž zamestnajú v jednej známej továrni zameranú na výrobu látky. Tu spoznávame optimistického, večne usmievajúceho sa chlapca s iskričkami v očiach a radosťou pracovať. Mladý Bellman sa zoznamuje so všetkými pracovníkmi, so záujmom skúma každú uličku továrne a chce vedieť o svojej práci čo najviac.

„Dvakrát ktosi zaklopal na dvere s naliehavou otázkou a William to zakaždým vybavil menej ako desiatimi slovami, ktoré Charlesovi nič nehovorili.“
Onedlho mu začne všetko vychádzať – povýšia ho, nájde si ženu, ktorú nadovšetko miluje a založí si krásnu rodinu. Avšak – nič netrvá večne a táto idylka sa začne rúcať ako domček z karát.

Bellman & Black by bol obyčajným historickým románom, keby sa nad ním nevznášala atmosféra temna, mystiky a smrti. Znie to depresívne? To možno, ale v skutočnosti to také skľučujúce nie je. Smútok, smrť a čiernota knihe len knihe na mysteriozite a tajomne pridávajú a verte či nie, silou-mocou budete chcieť knihu dočítať čo najskôr a dozvedieť sa akúže to dohodu uzavrel Bellman so záhadným pánom Blackom či ako si počínal smrťou ľudí poznačený majiteľ s jeho biznisom.

„Vtáky a drobné živočíchy sa od Bellmanovej textilky držali bokom, najmä v pracovné dni. Len havrany sa nad ňou odvážili lietať, akoby ich ten hurhaj lákal a ešte ho znásobovali vlastným nemelodickým krikom.“

Dobrodružstvami, ale i pádmi Williama Bellmana vás prevedie Diane Setterfieldová naozaj chytľavým a originálnym, ale v niektorých prípadoch i bezcitným štýlom písania, vďaka ktorému vám na koži budú naskakovať zimomriavky počas zábavných, ale aj čudesných situáciách. Dianin spôsob vyjadrenia je naozaj zvláštny, ale i originálny a tak máte možnosť spoznať niečo iné, navzdory faktu, že ako kniha, i jej propagácia bola ako pod rúškom tajomstva.

Napriek tomu, že sa autorka zamerala len na dve postavy a to hlavné, ktoré sa vyskytujú v názve, orientovala sa skôr na ducha viktoriánskeho Londýnu, prostrediu a ničomu inému.

„V deň, keď mal William Bellman desať rokov a štyri dni, urobili tieto havrany všetko, aby zachovali spomienku na stratu, a potom z nebezpečného miesta odleteli. Nikdy sa nevrátili.“

Williama ste mohli spoznať ako sebavedomého džentlmena, ktorý vie, čo chce, no neskôr i držgroša a vorkoholika. Presne v polovici knihy došlo k úplnej premene jeho osobnosti, za čo zodpovedajú hlavne smutné udalosti v jeho živote. Z vždy radostného mladíka, ktorému predovšetkým záležalo na svojej rodine sa stal zachmúrený starý mládenec, ktorého jediné starosti boli to, či vykonal naozaj všetko, čo mal zapísané v svojom koženom diári.

Ak čakáte akciu či napätie smrti a temných uličiek mesta, tých sa rozhodne nedočkáte. Namiesto toho sa síce vďaka plytkému, ale čudesne tajomnému štýlu písania stanete divákom a pozorovateľom celého Willovho života – od mladého veku chlapca, mladého muža až po starčeka. Čas v tejto štíhlej knihe vám bude plynúť naozaj rýchlo ako život a vy sa nenazdáte a William Bellman bude mať po štyridsiatke.

Toto netypické dielko obsahuje naozaj veľa poznatkov o textile, práci v továrňach a i starom Londýne, no v neposlednom rade i veľa krásnych myšlienok, ktoré treba v prvom rade pochopiť, cítiť ich a hlavne prežiť.

Moje hodnotenie:

Recenzia aj na blogu Abcknihy.

Diane Setterfieldová: Bellman & Black
Vydalo vydavateľstvo Ikar v roku 2014, 360 strán.

--------------------------------------------------
Copyright - fotografie v tomto článku sú mojou tvorbou.
Za poskytnutie obrázkov hodnotení ďakujem VeEee.

Komentáre

  1. Pekná recenzia , milujem viktoriánske anglicko.. trochu sa ale bojím že mi nesadne príbeh, každopádne si chcem knihu strašne prečítať :) Snáď sa mi bude páčiť .

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je pravda, nie každému tento príbeh sadne, ale takisto nie každý mu dokáže porozumieť :-)

      Odstrániť
  2. Pekná recenzia :) ! Bellman & Black je moja srdcovka :D. Začínam vážne uvažovať o re-readingu :3. Som rada, že sa ti páčila :)).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. skvelá recenzia :)) o knihe čítam len dobré veci, asi by bolo na čase si juj tiež prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To vypadá zajímavě a hlavně tajemně. Mám ráda takový styl knížek, díky za tip :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Naozaj, knihu naozaj celý čas sprevádza tajomná atmosféra :-) Nie je naozaj začo!

      Odstrániť
  5. Súhlasím s ostatními. Pekná recenzia! :) Knižka vyzerá oveľa lepšie, ako som si myslela.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj