Ďalšia (ale super!) zombie apokalypsa /Živí mrtví 1: Staré dobré časy - R. Kirkman, T. Moore/

K zombie-apokalyptickému žánru si staviam cestu čoraz viac a po niekoľkých recenziách a to hlavne vďaka seriálu (ktorý, ako som zistila, bolo lepšie pozerať až po prečítaní) zvanom The Walking Dead alebo Živí mrtví v českom jazyku. A áno, je to také zlé dobré, ako to znie. 
Príbeh nerozpráva zakríknuté dievča skrývajúce sa v opustenej budove, ale policajt Rick Grimes, ktorý sa ešte pred vypuknutím katastrofy zraní v prestrelke a upadne do bezvedomia. Medzitým však vypukne chaos, rozšíri sa nákaza a svetom sa potácajú čoraz väčšie húfy zombíkov, chodcov alebo živých mŕtvych. Keď sa však Rick prebudí v nemocnici, nečaká ho pred posteľou sestra s podnosom a s raňajkami. Nájde sa úplne opustený. 

Pri hľadaní niekoho, kto by mu vysvetlil, čo sa stalo, vpadne do náruče práve nakazeným a utečie len na LTT (len-tak-tak). Jediné, na čom mu však vtedy záleží je jeho rodina – žena a syn. Na bicykli cez opustené mesto mieri len na jediný bod – domov. Všetku nádej zrazu stratí, keď tam nikoho nenájde. Nuž, ale čo má robiť? Samovražda je predsa ešte úbohejší spôsob smrti, ako sa nechať zožrať zombie. Pár nocí prežije so susedom a jeho malým synom, no nezostáva tam dlho a pokračuje ďalej za jediným cieľom – nájsť ľudí, vďaka ktorým sa mu ešte oplatí žiť. 

Fajn, priznávam sa, komiksy bežne nerecenzujem a „nemám šajnu“, ako nato. Rozhodla som sa však, že aj takéto tituly i žáner treba skúsiť a chcem aj vám, horlivým seriálovým závislákom dať vedieť, že okrem verzie s policajtom Andrewom Lincolnom existuje aj pôvodná komiksovka, ktorá bola aj predlohou tejto apokalyptickej TV série. 
Príbehy takéhoto typu bývajú niekedy podobné alebo častokrát „na jedno kopyto“. TWD (The Walking Dead), iste, niektoré prvky obsahuje, ale podľa mňa je aj tak dostatočne zaujímavý a vďaka scénaristovi a autorovi dejovej línie Robertovi Kirkmanovi si zaslúži aspoň vašu malú pozornosť v podobe tejto recenzie. 

Kresba, tá je pri komikse dôležitá. Za ňou pri prvom diele stojí Tony Moore a vyzerá veľmi príjemne, s malým tieňovaním a vyšperkovanými detailami. Štýl „chudých tvárí“ na mňa zapôsobil a taktiež spolu s faktom, ktorý zničil moje očakávania – každý „mŕtvy chodec“ je odlišný, iný a nie podľa kopírky so značkou Dead. A, samozrejme, nie je to samé ups, jejda alebo krucinál, pretože s vulgárnosťou v takýchto podmienkach jednoducho počítať musíte. A pozor! Nečakajte žiadne omaľovánky, toto je krutý black&white svet. 

Naozaj, Staré dobré časy nemôžem porovnávať zatiaľ s ničím, ak neberiem do úvahy W.I.T.C.H a Káčera Donalda. Čo však viem je to, že čítanie tohto komixu bolo veľmi záživné, akčné a najlepšie rozhodnutie, čo som kedy urobila. Zombíci sú rovnako desiví ako na plátne a dej taktiež rovnako akčný. Fakt, diváci, staňte sa čitateľmi a skúste aj toto, lebo neoľutujete! Len si radšej pripravte peňaženky, pretože „jednotka“ TWD nehovorí ani o polovici epizód prvej seriálovej série.

Chyťte sa na komiksy aj vy a začnite týmto!
Za zaslanie ďakujem e-kníhkupectvu PreŠkoly a reagujem úprimnou recenziou.

Moje hodnotenie:

Robert Kirkman a Tony Moore: Živí mrtví - Staré dobré časy
Vydalo české vydavateľstvo Crew v roku 2009, 140 strán.

Komentáre

  1. Už dlouho si ho chci přečíst =)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Musím! Musím si to přečíst...:D Seriál opravdu zbožňuji a i když v komiksu není Daryl a Merle Dixon, chci si ho přečíst... :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Už dlhšiu dobu sa na to chystám :D a podľa recenzii by som to už mala urýchliť a prečítať :) :3
    kutik-knihomolov.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj