Harry, si to ty? /Železná skúška - C. Clare, H. Black/

„Oheň chce horieť. Voda chce plynúť. Vzduch chce stúpať. Zem chce spájať. Chaos chce pohlcovať. A Call chce žiť.“ Takto znejú hlavné slová školy pod zemou pre mágov, ktorú zakrátko navštívi chlapec, ktorý ešte ako dieťa prežil chladnú vojnu čarodejníkov.
Od vydania Harryho Pottera už uplynulo presne pätnásť rokov a jednoducho už bolo treba čosi nové, čo by zase mládež chytilo. Obnovenie podobnej série v modernejšom uhle si „vzali na paškál“ dve známe a ozaj dobré autorky Cassandra Clare a Holly Black. Zatiaľ čo Cassie sa môže pýšiť celosvetovo známymi sériami Mestom kostí a Pekelnými strojmi, Holly sa usmieva za väzbami Kroniky rodu Spiderwickovcov. Kvalita je teda zaručená, nie?

Dve ženy rozprávajú príbeh dvanásťročného chlapca Calluma žijúceho len s otcom, od ktorého dennodenne počúval o čarodejníkoch a mágoch len to zlé. Keď sa ale blížil deň železnej skúšky, ktorú mali absolvovať všetky potenciálne deti mágie, otec bol pevne rozhodnutý, že jeho syn skúšky zámerne pokazí, a tak by mohol vylúčiť možnosť, že by sa na školu naozaj dostal. Callum ho z rozpačitosti a strachu radšej poslúchne a predsa len – ako môže niekto prejsť, ak všetko zámerne pokazí, prejsť by nemohol ani keby nič.

Callum tak väčšinu úloh a testov spacká pričom si aj počas skúšok drží povesť divného, ktorú si zaslúžil aj na starej škole vďaka svojmu postihnutiu s nohami, no onedlho si ho bez vysvetlenia na záverečnej ceremónii vyberie majster Rúfus za žiaka. Callum nemá inú možnosť, len stráviť zatiaľ celý jeden rok na Magistériu. A či otec hovoril pravdu?
„,Čo ak bola dnešná lekcia test?‘ nahlas premýšľala Tamara, keď sa po večeri vracali do izieb. ,Skúška trpezlivosti alebo schopnosti počúvať príkazy. Zajtra možno budeme mať ozajstný tréning.‘ Aaron prechádzal rukou po stene. ,Možno,‘ odvetil neprítomne. Call nič nepovedal. Bol priveľmi unavený. Zisťoval, že mágia je tvrdá drina.“

Škola má svojho malého záporáka ročníku robiaceho Callovi vždy napriek, vševediace dievča, nešikovníka a i nebezpečného zlého čarodeja. Celé podzemie má veľmi pekný systém, istá originalita tam je a zoskupenie zdrojov mágie má svoje čaro tiež. No u mňa sa neudialo to, čo sa mi pred rokmi stalo s Rowlingovou, nezasvietili mi zrenice od nadšenia a nešalela som ako šialená po pokračovaní.

Železná skúška ale aj svoje pozitíva má a to je aj dôvod, prečo sa stále v kníhkupectvách drží v popredí. Spojenie dvoch dobrých spisovateliek síce nevyčarilo originalitu, ale aspoň svižný a zaujímavý štýl písania, ktorý spolu nadobudli, a tak všetky opisy, ktoré boli nutné, pretože by inak dostatočne nevysvetlili situáciu či obyčajné fantasy, boli podané s ľahkosťou a veľmi nenápadne. Vtedy som si text nevšímala po rozdelených častiach – opisy a dej, ale ako niečo súvislé a jednotné. Rozumiete, čo tým myslím?

Čo zraky nakupujúcich dokáže chytiť a nepustiť sú aj jedinečné postavy. Počas celého diela vidno ich povahu, ktorá deň čo deň dospieva a ukazuje, ako sa všetci s rôznymi osobnosťami dokážu zmeniť k lepšiemu len za jediný rok v zvláštnom prostredí, ktoré na nich vplýva. Aj sám Callum bol na začiatku mierne detinský, drzý a neohrabaný, no čoskoro sa vďaka okolnostiam stal i rozvážnym a inteligentným. I Tamara a Aaron, ktorí boli jedni z Callumových bližších spolužiakov, ktorých si majster spolu vybral, či Jasper (najlepšie označený ako Malfoy) si svojím prešli a takisto sme sa dočkali aj pár (ne)milých prekvapení.
„Len čo sa pokúsil na nerovnom povrchu vyštartovať, chorá noha sa mu zvrtla a zatackal sa. Znova nabral rovnováhu, ale nebol dosť rýchly. Drak sa nezadržateľne blížil, upieral naňho chladné čierne oči a rozťahoval pazúry.“

Úvodný diel série Magistérium splnil moje očakávania, ale nanešťastie ani nepredčil. Dielo je však veľmi dobré, ľahko nadpriemerné, ale stále to nie je to ono. Spojenie dvoch vynikajúcich autoriek štýlu príjemne svedčí, ale originalita miestami ostávala za dverami aj s výraznejšou zápletkou. Napriek tomu sa Skúška čítala dobre, bez žiadnych zádrhelov a na chvíľu som sa zas ocitla na inom magickom mieste so zaujímavými postavami. Ak nemáte po ruke Harryho Pottera alebo je v okolí vypredaný a vy zúfalo chcete svoju ratolesť zaujať s niečím, čo mu poriadne otvorí okienko fantázie, z tohto bude určite nadšená a ja si spolu s ním počkám na pokračovanie a zistím, čo sa po veľkom otvorenom konci stalo. 

Nebezpečnú mágiu cez stránky pocítite na tejto adrese.
Za zaslanie ďakujem e-kníhkupectvu Bux.sk a reagujem úprimnou recenziou.

Moje hodnotenie:

Cassandra Clare & Holly Black: Železná skúška
Vydalo vydavateľstvo YOLi v roku 2015, 280 strán.

Komentáre

  1. O knihe som počula, dokonca sme si ju chceli zakúpiť do "rodinnej knižničky", ale keď sme knihu držali v ruke a prečítali časť z nej... nejako nás to nepresvedčilo v kúpu :)
    Zdá sa, že by som sa už nevedela vžiť do takéhoto príbehu.
    Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aspoň vieš, čo je pre vás dobré, aby ste predišli zbytočnej kúpe. Snáď si u vás nájde miesto iná kniha, ktorá sa vám bude páčiť. :)
      Ďakujem pekne!

      Odstrániť
  2. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem si koupila jako odměnu za zkoušky, už se těším až se do ní pustím :) Jsem na Magisterium zvědavá :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, prajem pekné čítanie a snáď ťa nesklame. :)

      Odstrániť
  3. U Magisteria si pořád nejsem jistá... hodně lidí říká, že je to prostě jen kopie Harryho Pottera, kterého nadevše miluju, takže nevím, jak bych k tomu přistupovala :D No uvidíme :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já mám dojem, že tahle kniha nebude nic pro mě...a to navzdory tomu, jak moc mám ráda Harryho. Poslední dobou už totiž v podstatě vůbec nevyhledávám fantasy a tohle by mě navíc nejspíš štvalo tím, že bych měla pocit, že někdo prostě "vykradl Pottera" (i když kdo ví, možná by to tak nebylo) :) V každém případě ale pěkná recenze, snad bude tato série s každým dílem lepší! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj