O Ridellovskom sídle od veľkých lesov Seattlu /Záblesk svetla - Garth Stein/

Ste niekedy radi, keď v kope rovnakých a nudných kníh nájdete zlato v podobe jedinečnej knihy, ktorá v sebe nesie doposiaľ skryté posolstvo? Záblesk svetla je titul, ktorého názov ho do bodky vystihuje, a aj keď možno nezaujme každého, tým zábleskom svetla vo Vašom prípade naozaj môže byť.
Hlavnou postavou je štrnásťročný Trevor, ktorého rodičia si už nerozumejú tak ako kedysi, a ktorý spolu s otcom odchádza do jeho rodného mesta – Seattlu, v rámci manželskej prestávky. Po viac ako dvadsiatich rokoch objavujú západné pobrežie mesta a Trevor sa zoznamuje s dvoma osobami, ktoré žijú v ohromnom Ridellovskom sídle mohutne obklopenom lesmi. Obaja sa po rokoch i po prvýkrát stretávajú so starým otcom Samuelom, ktorý trpí demenciou a svojskou tetou Serenou, ktorá, ako sa neskôr ukáže, nemá najčistejšie úmysly – Trevorov otec sčasti prišiel na žiadosť sestry, ktorá sa už dlho pokúšala prehovoriť starého otca (ktorý dom vlastní), aby dom predal developerom a oni z toho niečo mali.

Trevor sa v obrovskom dome sotva orientuje, no čoskoro sa mu stane domovom a veľkým náleziskom. Nezmysly, ktoré tára starý otec zrazu nie sú dôsledkami demencie a Trevorovi začnú dieliky, ktoré objavil, do seba zapadať ako puzzle. Najprv sa mu totiž zjaví duch a potom narazí na tajné dvere, za ktorými sa skrýva história celého rodu Ridellovcov v podobe denníkov. Začínajú sa mu snívať sny a postupne sa pokúša splniť jediné prianie svojich predkov – vrátiť, čo patrí prírode.
Záblesk svetla patrí aj do mystiky, aj do detskej detektívky a môže byť i rodinnou ságou alebo historickým románom, jednoducho – na svoje si príde každý. Zatiaľ čo žánrovo je výber celkom voľný, autorov štýl písania nemusí každému sadnúť. Vyše 400 strán neplynie práve najrýchlejšie, napriek tomu, že sa text môže zdať jednoduchý a plynulý. Množstvo častí trpí nezáživnosťou a skrátením či preriedením textu by sa dielu určite nič nestalo.
„Otec mi o dome rozprával, ale opisoval ho iba približne a veľmi vyhýbavo. Narodil sa tu jeho otec a pred ním tu žili ešte dve generácie predkov. Lenže otec spomínal iba nedostatky.“

Trevor ako hlavná postava je, samozrejme, stále chlapec, ktorý sa učí, spoznáva svet, krásu a všetko s tým spojené. Prázdniny na cudzom mieste nie sú tým najlepším riešením, a tak sa snaží hľadať všetko, čo by mohlo vyriešiť aspoň nezhody v rodine, no pritom sa ako každé obyčajné dieťa snaží vlastnými silami zabrániť najväčšej tragédií ako keď sa rodičia malého chlapca rozvádzajú.

Hoci má Trevor len štrnásť, na svoj vek je výnimočne vyspelý, uvažuje triezvo, bystro a voči otcovi a tete je obozretný a určite nie naivný. Niekomu by sa mohlo zdať, že jeho vlastnosti a správanie sú na taký mladý vek prehnane ružové, ale pri čítaní určite treba vzhliadať aj nato, že bol nielen odmalička sčítaný a vzdelávaný matkou, ale zároveň je príbeh zasadený do roku 1990 a príbeh je vlastne prerozprávaný už dospelým Trevorom.

„Stôl sa prehýbal pod množstvom jedla, bolo ho viac, než zjedia štyria ľudia na jedno posedenie. Z čerstvo upečeného chleba sa v kuchyni šírila vôňa kvasníc.“
Pre čitateľov mám aj jedno odporúčanie – nečítajte epilóg. Ten sa zdal z celého diela „najodfláknutejší“, pričom by som to prirovnala k autorovmu opatrnému budovaniu sympatií čitateľa ako stavanie domčeku z kariet, no nakoniec stratil trpezlivosť (alebo inšpiráciu) a jedným pohybom dom zbúral.
Aby som to vysvetlila jasnejšie (a vyhla sa metaforám (možno)), zaskočilo ma hlavne jeho rozhodnutie opustiť vody tajomna a záhad a vtedy, keď som to ako čitateľ nečakala, túto ilúziu zrazu presekol a vtedy kniha veľa stratila na svojom čare.

Zhrnutím – Záblesk svetla je veľmi zaujímavý román s tajomným podtónom. Autor neobyčajne podáva myšlienku a dej knihy, pričom sa cez hlavnú postavu venuje objavovaniu minulosti domu a rodiny. Načrtá aj spoločnosť 19. storočia a jej prístup k homosexualite, ktorá bola v tom období tabu. Nezáživný štýl autora nahrádzajú nádherné opisy krajiny, lesov a prírody a kniha sa nesie v duchu záchrany domu a darovať ho späť prírode. Nenechajte si skaziť knižku koncom a užite si všetky zápisky, sny a krásy matky prírody plnými dúškami.

S Trevorom objavíte minulosť lesov na tejto adrese.
Za zaslanie e-booku ďakujem kníhkupectvu Bux a reagujem úprimnou recenziou.

Moje hodnotenie:

Garth Stein: Záblesk svetla
Vydalo vydavateľstvo Ikar v roku 2015, 424 strán.

Komentáre

  1. Fíha tak toto znie výborne. Rozhodne by som si to rada prečítala, tak dúfam, že snáď sa mi to niekedy podarí. Skvelá recenzia a krásne fotky :)!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj