Kniha, ktorá patrí na štedrovečerný stôl /Let it snow - J. Green, L. Myracle, M. Johnson/

Hoci mi už knižka s metalickou obálkou sľubujúca tri čarovné príbehy, ktoré okamžite navodia vianočnú atmosféru, trčala v poličke už vyše roka a pol, k jej začatiu som sa dostala až cez sviatky roku 2016. Želám si, aby som svoje mladšie ja k tomu „dokopala“ už skôr, pretože to bola úžasná jazda, ktorú si odteraz budem spájať s každými Vianocami.


Mená troch autorov na obálke nie sú náhoda – John Green, Maureen Johnson a Lauren Myracle sú všetci priekopníkmi YA literatúry. To svedčí aj o ich kvalite – každá poviedka je unikátna a má aj svoje čaro.  Dôvodom, prečo túto knihu ospevujem všade, kadiaľ chodím, a napokon i veľkým plusom je fakt, že všetky deje sa odohrávajú počas tej istej najväčšej snehovej búrky za posledných 50 rokov na tom istom mieste, a tak je medzi nimi dokonalé spojenie so všetkými detailmi.

The Jubilee Express
Prvý príbeh má na svedomí Maureen Johnson a píše o dievčati s nezvyčajným menom Jubilee. Dali jej ho rodičia, ktorí „závisláčia“ na zbieraní častí kolekcie keramických predmetov s názvom Flobie Santa Village, k dostaniu len na Štedrý deň. Jubilee je 24. decembra tak sama, keďže jej rodičia nemôžu prísť o unikátny prírastok do ich rozprávkového mestečka a kvôli nečakaným udalostiam je nútená nasadnúť na vlak, ktorý však cestu kvôli snehu nedokončí, a tak sa ocitá na cudzom mieste a chystá sa stráviť 3 dni s neznámym chlapcom.

„The Duke was saying (again) that cheerleading wasn’t a sport, and then JP pointed at her and gave her a stern shake of the head. ‘If it weren’t for cheerleaders, who would tell us when and how to be happy during athletic events?‘“


Ide o jednoduchý, milý a  čarovný príbeh, ktorý neurazí, ale ani ničím neprekvapí. Zároveň je však dobrým krokom to, že je v poradí ako prvý. Čitateľ je tak v pokoji uvedený do mestečka Gracetown so všetkými jeho svojskými obyvateľmi, a tajomným spôsobom sa nechá privítať okolnosťami, ktoré neskôr potrápia hlavy ostatným hlavným hrdinom.

A Cheertastic Christmas Miracle
Na Greenovom príbehu je poznať, že ide o ozajstného Johna Greena. Vytvoril si typickú skupinku kamošov s neobyčajnými vlastnosťami a zvykmi, ktorí sa rozhodli nasadnúť do auta v takom hroznom počasí a zájsť do reštaurácie praskajúcej kvôli pyramíde upišťaných roztlieskavačiek. Ak ste čítali Greenove dielo, mohli ste zistiť, že má rád scény s cestovaním v aute a vie z nich vyťažiť mimoriadne veľa. Iné sa neodohrávalo ani tu – na štyri kolesá nasadil toľko akcie a dynamiky, že cesta za roztlieskavačkami sa stala jedným úžasným dobrodružstvom so záporákmi, sebavedomými hláškami, komplikáciami.. veď to poznáte. Bezpochyby si však u mňa Green drží prvé miesto, pretože ma svojou genialitou, super postavami, vtipným inner humorom a originálnym príbehom znova dostal. Aj to auto mu prepáčim.

„‘This is such a dumb way to die,‘ the Duke noted, and I was starting to agree with her. But from the back, JP shouted, ‘Spartans! Tonight, we dine in the Waffle House!‘


The Patron Saint of Pigs
Štedrý deň Addie je skvelým zakončením vianočného tria. Addie, ktorá sa veľmi ťažko spamätáva z rozchodu je onedlho vhodená do mätúceho kolotoča reálneho prasiatka. Zo začiatku si treba pretrpieť rozchodovú krízu hlavnej hrdinky, čomu výrazne napomáha štýl autorky. Zvyšok je ale skvelý, originálny, nepredvídateľný a opäť čarovný. Addie zažíva nečakaný moment jeden po druhom a dielo tak získava nádych nejakej magickej rozprávky, kde ide o to, aby sa „princezná“ zbavila jednej škaredej vlastnosti, ktorou je samoľúbosť. Zároveň oceňujem milú vsuvku práce baristu v Starbucks, ktorá ma istotne zaujala. Hádam si i ja raz dám to cinnamon dolce white mocha (a možno i pripravím!).

Ak si pomaly tvoríte svoj TBR list na prichádzajúce Vianoce, rozhodne doň zahrňte Let it snow (slov. Nech sneží). Vaše sviatky sa stanú ešte krajšími a určite aj vaše srdce bude poskakovať tak ako to moje, vždy, keď nájde v poviedke nejakú súvislosť s tou predchádzajúcou. A možno sa i vy dočkáte rovnakej kopy snehu!

/5

John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle: Let It Snow
Vydalo vydavateľstvo Penguin Books v roku 2008, 356 strán.

Komentáre

  1. Tahle knížka na mě v knihkupectví udělala docela dojem, moc se mi líbí obal. Ale knížku jsem si nekoupila. Nemám moc v oblibě knihy, ve kterých je více příběhů. Většina lidí si jí však chválí, tak si jí asi také pořídím.

    http://life-by-marie.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Táto kniha sa mi veľmi páčila a každý príbeh mal svoje čaro. Ani jeden ma nenudil :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Joj, tie fotky sú nádherné a kúzelné ♥ ale musím sa priznať, že mne sa Let It Snow a Frozen vôbec nepáčilo... :/ tvoju recenziu som si však prečítala veľmi rada a teším sa na ďalšiu. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj