O osude mladej židovky počas druhej svetovej /Denník Anny Frankovej/

Z obdobia 2. svetovej vojny existuje mnoho dôkazov v podobe kníh. Dôkazy o tragédiách, koncentračných táboroch a iných zverstvách sú uchované vo výpovediach, románoch a životopisoch. Príkladom je jedno z najznámejších diel s názvom Denník Anny Frankovej, o trinásťročnej židovke, ktorá sa s rodinou a známymi vyše dva roky ukrývala v skrytej miestnosti továrne.


Na rozdiel od ostatných si však drží jedinečnú a autentickú denníkovú podobu z pohľadu zmäteného mladého dievčaťa, ktoré si vo svete hľadá miesto, snaží sa zistiť zmysel všetkého, no náhle je z tohto deja vytrhnutá kvôli vojnovým a politickým okolnostiam a je odsudzovaná za jej pôvod a  náboženstvo.

Anna Franková sa narodila v Nemecku, no v jej štyroch rokoch sa Frankovci odsťahovali do Amsterdamu, lebo sa v ich rodnej krajine už necítili bezpečne. Nemecká armáda však o sedem rokov vtrhla do Holandska a i tam začali platiť rasové zákony. Židia museli v spoločnosti na oblečení nosiť viditeľne prišité židovské hviezdy, mali určený čas, ktorý mohli tráviť mimo domova ba dokonca dokedy mohli sedieť na záhradách na svojich pozemkoch, a čo sa výrazne týkalo sestier Frankových, museli oddelene študovať na židovských školách.

Od prvého momentu, kedy Anna denník dostala na jej 13. narodeniny, si tak doň zapisuje všetko, pretože hoci je vďaka svojej priateľskej láskavej duši v škole medzi spolužiakmi obľúbená, v skutočnosti pravú priateľku ešte nemala. Samozrejme, na začiatok sa slušne predstaví, hovorí o svojej rodine a škole. Postupne sa však svojej „priateľke“ Kitty stále viac a viac otvára – píše jej svoje myšlienky, veci, čo ju trápia a sny i túžby. Jej staršia sestra Margot zrazu dostane predvolanie do pracovného tábora, ktoré je skôr predvolaním na smrť (keďže bola židovského pôvodu). Ak sa do 10 dní na vlakovej stanici nenahlási, rodina Frankovcov bude zatknutá.


„Naobliekali sme sa, akoby sme mali nasledujúcu noc stráviť v chladničke. To preto, aby sme so sebou vzali ešte viac oblečenia. Nijaký žid by sa v našej situácii neopovážil vyjsť z domu s kuframi napratanými šatstvom.“

Rodina Frankovcov sa tak musí okamžite skryť a keďže dlhodobá príprava na sťahovanie, ktorá začala ešte pred listom je už takmer dokončená, na druhý deň si na seba oblečú čo najviac vrstiev oblečenia, pobalia si všetko potrebné a vydajú sa do vrchnej časti budovy bezpečne prežívať v nevedomí, kedy a za akých podmienok opäť budú môcť vyjsť na ulicu.

Skrývajúcich však po dlhom čase schovávania sa niekto zradí, pričom sa nikdy nezistilo, kto to bol. Sú zatknutí a odvedení jednotkou Gestapo. Následne sú premiestnení do niekoľkých tranzitných i koncentračných  táborov a jediný, kto prežil, bol otec Otto Frank. Annin denník sa zachránil a Otto sa tak rozhodol splniť Annino prianie – vydať jej knihu. Upravil ju, ponechal časti, ktoré boli vhodné na vydanie a od prvého publikovania v roku 1947 bola preložená do vyše 60 jazykov.

Čitateľ cez riadky, ktoré Anna takmer každý večer píše, pociťuje všetky jej emócie. Hnev, keď bola nespokojná s jej cudzími spolubývajúcimi, strach, keď počas nocí počula bombardovanie či radosť a lásku, keď objavila nové priateľstvo. Annina osobnosť sa každým dňom vyvíja nielen fyzicky, ale najmä duševne. Viete si to predstaviť, v najzložitejšom období človeka – v puberte, ocitnúť sa v takejto situácii? Zúfalo prežívať deň za dňom, celé tri roky medzi tými istými stenami s tými istými ľuďmi s pocitom. Že nikdy nemôžete odísť.


Denník Anny Frankovej je silný a zároveň ťažký príbeh, ktorý som prežívala intenzívne a s tvrdým vedomím, že sa tieto hrôzy skutočne odohrávali. Okrem toho, že som pútavé a realistické riadky čítala rýchlo, knižka ma primäla zamyslieť sa nad svojím životom a oceniť všetky hodnoty a práva, ktorými som obdarená. Annine tŕnisté dni som prežívala s ňou a ku koncu som si aj poplakala. Zároveň sa však stala mojím vzorom vďaka jej múdrosti, neuveriteľnej vyspelosti, odvážnosti a vytrvalosti. Uvedomila som si, že problémy, ktoré považujem za zlé vôbec problémami nie sú a vďaka nej teraz myslím inak.
Anna Franková bola napriek svojmu veku obrovská osobnosť, ktorá právom ostane navždy zapísaná do histórie, a ktorej denník by si mal prečítať jednoducho každý, kto sa chce nielen dozvedieť o smutnej histórii, ale kto chce byť i lepším človekom.

/5

Denník Anny Frankovej
Vydalo vydavateľstvo v roku 2015, 392 strán.

Komentáre

  1. Krásna recenzia!... Denník Anny Frankovej je skvelá kniha, no hrôzostrašný príbeh. Je mi úprimne ľúto, čo musela Anna prežívať a najmä je škoda, že po toľkých rokoch ukrývania ich odhalili takmer pred koncom vojny. Tiež som prežívala čítanie ako ty... Som rada, že sa ti to páčilo :).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem ti. :) Určite súhlasím, aj som si trochu poplakala, keď som dočítala vetu "Tu sa Annin denník končí." ..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prečítala som veľa kníh, ktoré sa odohrávajú práve počas 2.sv.vojny ale Denník Anny Frankovej som ešte nečítala ale rozhodne je to jedna z kníh, ktorú tento rok musím prečítať. :)
    Ak sa zaujímaš o to, čo sa dialo počas druhej sv.vojny, rozhodne odporúčam Mengeleho dievča, to bol strašne silný príbeh jednej slovenky :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj