Prvotina Slováka, ktorá vytŕča z davu /Spútaní časom - Martin Repa/


Ak ste čitateľ, ktorý si knihy vyberá podľa anotácie, táto môže znieť ako cesta za romantikou. Opak je však pravdou a skutočná sila lásky a jej postavenie v diele zohrávajú ozaj netradičnú a unikátnu úlohu. Prvotina od Martina Repu vás prekvapí, zarmúti, zmätie. Ozaj pravý mysteriózny román.


Tragika s netradičným riešením
Dej knihy je jedna veľká tragédia v živote otca a manžela. Mat van der Bryll sa s manželkou Vivien a malým synom prisťahujú do Francúzska, čo je príjemným novým začiatkom pre celú rodinu. Tam na neho totiž čaká spolupráca na novom projekte z oblasti jadrovej fyziky s jeho kolegom Allanom. Hlavná zápletka však spočíva v tragédii, ktorá zakrátko nasleduje – keď raz Vivien so synom navštívia Matta v práci, jeho život poznačí nehoda pri jadrovom reaktore a obidve osoby, na ktorých mu tak veľmi záleží, akoby sa pod zem prepadli. Teda tak sa to aspoň zdá. Tak je to v Mattovej hlave, do ktorej na nasledujúcich stránkach dostaneme skutočne veľký náhľad a aktívne tak sledujeme myšlienkové pochody a konania človeka, ktorý je psychicky zničený, bezradne hľadá odpovede a tápa.

V tomto bode by čitateľ v bežnom románe sledoval plynulý úpadok takéhoto jedinca, pretože takýto zlom v živote neprekoná len tak hocikto. Žáner „mystery“, do ktorého však autor vstúpil tou pravou nohou, ponúka oveľa viac a jasné odpovede na otázku „Čo bolo ďalej?“ tak skoro nedostaneme. Je práve na nás, čitateľoch, ako sa popasujeme s nasledovnými riadkami. Celé dielo je zahalené do akéhosi rúška tajomstva, ktoré čitateľ sám a podľa seba odkrýva a vytvára si vlastné teórie, ktorým konečne porozumie.

Matt, plne odhodlaný a rozhodnutý nájsť svoju rodinu, zisťuje, že nemusí tak ďaleko pátrať. Okolnosti mu prezradia, že stačí možno nazrieť do zákutí svojho vlastného vedomia a strácať sa v ďalších svetoch, o ktorých nemáme ani tušenie, pretože práve v tých jestvujú odpovede a možno i cieľ jeho hľadania.


„Chcel by som sa zbaviť pochybností. Žijem s nimi od malička a vekom akoby ich pribúdalo. Dostal som do vienka povahovú črtu, ktorú niekedy vnímam ako trest. Permanentné premýšľanie a vŕtanie sa vo veciach navôkol. Čo by som dal za to, aby som miesto večného pochybovania našiel ticho v duši? Všetko by bolo jednoduchšie. Veriť. Nehľadať za tým niečo iné. Nehĺbať. Možno to je recept na šťastie.“

Mystery román s jasným posolstvom
Hoc je dielo Spútaní časom prvotinou Martina Repu, vo svojich radoch žánru je to jednoznačný unikát. Čo z knihy ozaj kričí je LÁSKA – avšak nie jej romantický priebeh, ale jej sila a spôsob, akým dokáže meniť človeka a ovplyvňovať jeho rozhodnutia v pozitívnom zmysle. Ako sa hovorí: „Láska hory prenáša“. Práve to veľa o úprimných hodnotách autora, ktoré sám pomocou slov šíri nádherne a prirodzenou cestou, až vás hreje pri srdci.

„Cesta k sebapoznaniu vedie sálami osamelosti.“

Autor zručne spracováva emócie a vytvára z nich špecifické jedinečné myšlienky, spomienky, sny a príbehy vo svetoch hlavného hrdinu. Pracuje s ozaj veľkou škálou emócií a pocitov – podľa nich dokonca pomenováva niektoré kapitoly a na ich úvod pridáva múdra, ktoré s nimi korešpondujú.

Čítajte medzi riadkami a pochopíte
Martin Repa, ktorý pred napísaním tohto diela publikoval svoju tvorbu na portáli Mám Talent, priestor na vypísanie už očividne nepotrebuje, pretože jeho talent dokonalo narábať so slovami vidno na každej vete. I keď si ešte nevytvoril výrazný štýl, i tak oplýva bohatou slovnou zásobou. Knihu tak nebudete mať problém dočítať, pôjde to ozaj samo.

Miestami mi jeho tvorba pripomínal diela Michala Škombára, najmä konštrukciou mužských postáv, ich vystupovaním a myšlienkovými pochodmi.  

I keď postavy či prvky deju nie sú veľmi zapamätateľné, najmä kvôli nevýraznosti postáv, deja a nedostatku detailov, kniha nesie oveľa väčší, duchovný význam nachádzajúci sa mimo hlavnej dejovej línie. Nesie sa v mysterióznom duchu, obsahuje veľa metafor a bohatých myšlienok a najmä ju treba pochopiť, prežiť po svojom.


Na mňa osobne knižka zapôsobila len v jedinom zmysle – autorova geniálna schopnosť vykresliť niektoré životné situácie neskutočne realisticky ma prinútila pozastaviť sa a ťažko o nich premýšľať. Tieto situácie sa do mňa tak zaryli, že som si v nich okamžite predstavila samú seba a následne sa stratila vo filozofických otázkach a úvahách o živote. Možno je to tým, že si týmto obdobím života práve prechádzam – uvedomujem si nekonečno okolností okolo mňa, a preto ku mne kniha dokázala prihovoriť len takto a zároveň mi tak dala veľmi veľa.

Ak sa prvýkrát púšťate do žánru mystery, opatrne! Nájdite si nejaké tiché miesto, majte oči i srdce otvorené. Som si však istá, že kniha Spútaní časom bude správnou voľbou a prehovorí do vašej duše tak či onak. Minimálne vám do oka padnú nádherné kresby starého otca Martina Repu, azda celé umelecké spracovanie dizajnu knihy.

/5

Za poskytnutie knihy na recenziu úprimne ďakujem autorovi Martinovi.
Zakúpiť si ju môžete na tejto adrese.

Martin Repa: Spútaní časom
Vydalo vydavateľstvo Forza Music v roku 2018, 184 strán.

Komentáre

Pozri aj