Nezvyčajná mystery jazda po Ríme /Zlaté puto - Ivica Ďuricová/

 Mobilné telefóny sa stali značnou súčasťou nášho života – nie je dňa, kedy by sme doň aspoň raz nepozreli. O SMS-kách, mailoch či facebookových správach však nevieme len my a všetko, čo po pripojení na internet odošleme, neostáva len naším tajomstvom. Mladá autorka v jej debute Zlaté puto zakladá svoj mystery príbeh na tejto téme, no rozvíja ho do väčších extrémov, pričom aj táto fikcia by raz mohla byť naša budúcnosť.


Do chaosu modernej digitálnej špionáže a odvekého boja Bielych a Čiernych je zatiahnutá len mladá žena Sofia. Nevinná majiteľka obľúbeného baliaceho servisu vedie pokojný život, radosť jej robia priatelia z obchodného centra a doma si vystačí sama. Do jej obchodu ale raz vstúpi pekný, šarmantný, možno trochu namyslený William a požiada o zabalenie obsidiánového kameňa, no Sofia sa ho pri vytváraní balíčku nesmie dotknúť.

Lenže dotyku sa Sofia neubráni, avšak s už spomínaným džentlmenom Williamom. Toto spojenie u nej odštartuje prúd nečakaných, život meniacich udalostí a zároveň zisťuje, že sa stala veľkou súčasťou svetového umenia – charizmágie.

„Bolo až zarážajúce, ako vždy osud dokázal vyvážiť sily dobra a zla. V ich čiernobielom ponímaní. Akoby naozaj boli jinom a jangom a naveky sa naháňali v bludnom kruhu. Keď už si jedna strana myslela, že víťazstvo je jej, pomaly a nebadane nastúpila na scénu druhá a prebrala vedenie. A čo bolo podstatné, ani jeden tábor nebol nikdy stopercentný.“

Tento typ „mágie“ spočíva v duchovnej charizme obdarovaného, ktorý vďaka nej môže ovplyvňovať rozhodovanie a myseľ iného človeka. Vycvičený charizmág vidí aury jedincov okolo, má vďaka jedinému dotyku otvorené dvere do hlavy druhého a zaujímavosťou sú  energetické putá, ktorými sú previazané dvojice čo i len obyčajných smrteľníkov. Špecialitou je ale zlaté puto, ktoré nie je možné zničiť, na rozdiel od tých obyčajných vo vzájomných vzťahoch.


Sofia okrem tohto umenia spoznáva i minulosť vojny Bielych a Čiernych, no najmä Williama. Zisťuje, že sa dostala do boja s jeho najväčším nepriateľom Adamom a neskôr bojuje hlavne za seba v talianskom Ríme. S charizmágmi sa ozaj neradno zahrávať.

Aj keď má už autorka Ivica Ďuricová na konte niekoľko vydaných kníh, Zlaté puto sa v rámci beletrie stále pokladá za debut, keďže predtým písala len príručky a biznisové diela. Napriek tomu je Puto živé, akčné, originálne a dobre sa číta. Originalita tu určite nechýba, už len téma je nová a takto spracovanú som ju ešte nikde nevidela. Príbeh tak oplýva spádom, dynamikou a logikou, hoci „slovenskou brownovkou“ by som ho nenazvala, keďže mnoho dejových momentov je predvídateľných a malé zápletky sú riešené bez nejakých väčších komplikácií.

Čo mi zasa pri tomto diele nesadlo sú jednoznačne postavy. Ich charaktery nie sú veľmi rozvité do hĺbky a pre mňa sa tak stali jednoduché a jednotvárne. Zdalo sa mi, že zapadajú do typických stereotypov tajných agentov a pod., teda outsideri, iní a s istou dokonalosťou. Napriek tomu však majú v diele určite svoje miesto, dôvod a rolu.


Je tu i jedna vec ohľadom jazykovej stránky. Z čítania iných diel som tu nebola zvyknutá na typ priamej reči. Väčšinou, keď niekto rozpráva, jeho reč je na jednom riadku alebo voľne pokračuje na ďalšom. Riadkom umelo oddelená ďalšia priama reč patrí už inej postave. No tu obidva riadky patrili tomu istému aktérovi, čo bez uvádzacích viet niekedy pôsobilo veľmi chaoticky. Aby ste mi rozumeli, vyzeralo to asi takto:

(Postava 1) „Čo sa deje?“ povedala.
„Ako to, že sa už neučíš?“
(Postava 2) „Nechcelo sa mi.“

Ako náhle som však na tento princíp prišla, čítanie bolo už podstatne ľahšie a to odporúčam aj vám – zvyknúť si už na začiatku.

Kombinácia práce technického agenta a duševnej charizmágie bola geniálna a skvelo zvládnutá – veľmi rada som si prečítala zas niečo iné a zaujímavé. I keď rušivé bolo občasné rýchle vyrovnávanie sa s problémami, okamžité nápady a ľahké riešenia, veľmi rada by som si prečítala pokračovanie, autorka totiž veľmi dobre vedela, kde čo ukončiť, aj keď do budúcnosti by som uvítala viac zauzlení a mystery prvkov. Vyslovených bolo množstvo mimoriadnych myšlienok o osude a dnešnom chode ľudstva a i materiál na zamyslenie sa nad tým, kam putujú všetky naše údaje a čo sa pomaly ale isto stáva z nášho sveta.

/5


 Za poskytnutie knižky na recenziu ďakujem autorke Ivici Ďuricovej.

Ivica Ďuricová: Zlaté puto
Vydalo vydavateľstvo Adlervia Press v roku 2016, 350 strán.

Komentáre

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj