Zaslúžene na slovenskej YA scéne /Skús to znovu - Jana Šulková/

Slovenský počin, ktorý zapadá do YA literatúry si vždy rada prečítam, často to býva zo zvedavosti. Chcem vidieť, ako si autorka poradila s novým spracovaním častej tematiky o láske dvoch mladých ľudí, a tiež aké posolstvo do svojho výtvoru vložila. Takéto diela nie sú vždy stopercentné, no Jana Šulková sa za svoje v poradí štvrté dielo vôbec nemusí hanbiť.


Takmer 300-stranová knižka však začína celkom netradične, a to únosom. Nie, detektívka to určite nie je, autorka sa tu skôr zameriava na pocity a vnútorné rozpoloženie. Rozpoloženie mladej Nataše, kedy táto hrozná udalosť naruší jej doteraz pokojný život, ktorý venovala len baletu a núti ho ísť úplne iným smerom. Dvaja únoscovia ju zaviazanú dovezú do akejsi drevenej chaty ďaleko od jej domova a hoc ani netuší, o čo ide, nasledujúce dni má stráviť zavretá v tejto chate s nejakým cudzím chlapcom, ktorý má byť jej dozor.

Nataša onedlho zistí, že chlapec – Adam, ako sa jej zdôverí, vôbec nie je ako tí únoscovia v aute. Je akýsi neistý, no zároveň sa o ňu stará a berie ohľad na jej potreby. Čosi ju na ňom nebadane priťahuje. Nataša však nemôže na tomto cudzom mieste sedieť večne a čakať, kým sa únoscovia vrátia a bohvie čo s ňou urobia. Preto sa počas nestráženého momentu rozhodne ujsť, no zmrznuté schody ju zradia a baletka utrpí zranenie na jej tanečnom nástroji. To však Adam nenechá tak a spolu sa vydajú na cestu do nemocnice.

„Prejde štyridsať minút a stále nič sa nedeje. Začínam sa teda obávať, že Adam je už dávno preč. Medzičasom vyjdú z budovy len nejakí civili a pár policajtov, pred ktorými statočne skrývam tvár pre prípad, ak by bol medzi nimi aj muž, ktorý ma vypočúval.“

V polovici ich nájde polícia s Natašiným otcom a ten je presvedčený, že by mala jeho dcéra podať žalobu na Adama. Tá však nemá dôvod, a keď tak neurobí, od otca dostane zákaz priblížiť sa k nemu. Mladá rebelka je však presvedčená, že Adama musí vidieť a za každú cenu sa pokúša o stretnutie s ním. Neskôr v knihe sa dozvedáme, prečo a aké to má následky...


Presvedčivý pohľad do hlavy tínedžerky nie je jediné pozitívum, pretože niekoľkokrát dostaneme aj chlapčenský názor na vec. Adam je naviac z úplne odlišných sociálnych pomerov, preto mne ako čitateľovi nič nechýbalo a dostala som akúsi pravdivú všeho-chuť – že v spoločnosti si raz niekto žije ako v bavlnke, zatiaľ čo ostatní ťažko živoria.

Páčilo sa mi, že hoci to tak na začiatku vyzeralo, téma baletu nebola tak rozsiahlo rozvitá, pretože tanec ako taký býva na YA scéne častým námetom na príbeh a po čase to nudí. Svižným štýlom sa naopak autorka venovala vývoju prvej lásky, ktorá bola zložitá a spontánna, hoci veľakrát pôsobila nútene a unáhlene, akoby si títo dvaja ľudia boli prosto súdení a to bolo všetko. Postavy síce neboli stredobodom diela, mala som k ním celkom neutrálny postoj, no, samozrejme, ani mi nevadili.

„Približujúc sa pomaly k zastávke zazriem sediaceho chlapca, ktorý sa až nápadne podobá na Adama. Spoznávam ošúchané tenisky, džínsy aj strapaté kučeravé vlasy. Srdce sa mi rozbúcha od radosti, že ho vidím, že je tak blízko mňa.“


Nataša bola dcérou človeka na vysokom poste vlády, azda i veľvyslanca. Je určite zaujímavé čítať o tom, ako si nažívajú i takéto druhy rodín, no časť, keď Nataša niečo potrebovala a hneď si po x-tý raz ľahko zavolala taxík, mi až taká zaujímavá neprišla. Mám na mysli to, že autorka danú problematiku v Natašinom prípade vyriešila celkom jednoducho a uľahčila si to, hoc to možno nebolo jej úmyslom.

Okrem teda niekoľkých detailov, ktoré by potrebovali dotiahnuť, knižka v žánri Young Adult patrí k tým lepším. Má spád, číta sa prirodzene a rýchlo, netrpí príliš dlhými opismi a priam si žiada byť čítaná až do poslednej strany. V závere naberá úplne inú atmosféru, viac sa zameriava na tajné a zložité minulosti rodín a čitateľa i pocitovo zasiahne. To je tá časť, na ktorú sa čakalo.

A či si knihu máte prečítať? Skúste. Rieši problémy dnešnej doby štýlom, ktorý je pre násťročného ideálny a zrozumiteľný a zároveň mu odovzdáva rady do života, ktoré skryté sám nájde v romantickej beletrii pre takmer-dospelých. 

/5

Skús to znovu možno kúpiť na tejto adrese.
Za poskytnutie knižky na recenziu ďakujem vydavateľstvu Motýľ.

Jana Šulková: Skús to znovu
Vydalo vydavateľstvo Motýľ v roku 2016, 272 strán.

Komentáre

  1. Recenziu som narýchlo preletela, pretože knihu si mám v pláne iste prečítať. O Šulkovej som počula ako o veľmi nadanej slovenskej spisovateľke, tak som zvedavá, či je to pravda. :)
    Ďakujem za recenziu a maj sa krásne. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že sa Ti bude páčiť, potom sa budem tešiť na recenziu!
      Aj ja ďakujem za krásny komentár. :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj