13 dôvodov, prečo Hannah Bakerová zomrela /Mŕtve dievča neklame - Jay Asher/

Počuli ste už pojem „motýlí efekt“ alebo „efekt motýlích krídel“ (ang. butterfly effect)? Hovorí o tom, že aj niečo tak malé, ako je trepotanie motýlích krídiel, môže v konečnom dôsledku vyvolať tornádo napríklad aj niekde na druhej strane Zeme (zdroj Wikipédia). Že i tie najmenšie zmeny môžu obrovsky ovplyvniť pokračovanie príbehu. Áno, aj pokračovanie príbehu Hannah Bakerovej, „mŕtveho dievčaťa“.


Hannah bola nové dievča, ktoré sa práve prisťahovalo s rodičmi a dúfalo, že škola, na ktorú bola zapísaná, bude o trochu lepšia od tej predchádzajúcej. Spočiatku to tak vyzeralo, zaplietla sa do prvej lásky a našla si priateľov, pred ktorými mohla byť sama sebou. Avšak, ani v živote nič netrvá večne a všetko dobré začalo padať ku dnu ako domček z karát. No príbeh začína kazetami, ktoré sa zrazu zjavia pred domovými dverami Claya Jensena. A Clay si tieto nahrávky musí vypočuť tým staromódnym spôsobom – na walkmane. A počúva...

Z audiokaziet sa ozval hlas samotnej Hannah Bakerovej. Spolužiačky, ktorú poznal, no ich vzťah nikdy nestihol prerásť do niečoho hlbšieho ako do malého priateľstva. Hannah svojím živým hlasom vysvetľuje príbeh svojho života, no konkrétnejšie, prečo sa ho rozhodla ukončiť. Po nahraní sa tieto audiokazety rozhodne poslať postupne všetkým, ktorí si to zaslúžia. Každému, kto bol dôvodom, prečo.

„Moja odpoveď na všetko. Som do noci vonku? Školský projekt. Potrebujem extra peniaze? Školský projekt. A teraz sú tu kazety od dievčaťa. Od dievčaťa, ktoré pred dvomi týždňami prehltlo hrsť tabletiek. Školský projekt.“


Ak poznáte čo i len hŕstku informácií o tomto diele, ktoré vyšlo pred siedmimi rokmi, no jeho sláva prišla až teraz po „uploadnutí“ seriálového vydania, už možno tušíte, akým smerom sa kniha uberá (alebo už o nej viete všetko, ako väčšina!). Je určená najmä pre mladých ľudí a preberá ťažkú tému, ku ktorej majú násťroční bližšie, než by ste si mysleli. Mnoho tínedžerov o tom, čo ich trápi, nehovorí a niekedy to jednoducho neunesú a siahnu si na život. Existuje mnoho kampaní či prednášok, ktoré bojujú proti tomuto problému, no niekedy študentom pomôže čosi takéto viac, než nejaká nudná dvojhodinová prednáška s profesionálom, ktorý má pred menom štyri tituly a rozpráva jazykom mimozemšťanov.

Mŕtve dievča neklame je veľmi silný príbeh. Síce tomu napomáha sám seriál – predstaviť si dej lepšie, ale i tak som počas čítania, ktoré rekordne trvalo len dva dni, príbehom doslova žila a počas čítania si musela dávať prestávky, aby som knižku nielen nezhltla na jedno posedenie, no aj kvôli tomu, ako to na mňa emocionálne pôsobilo.

„Títo učitelia nás chceli naučiť všetko o veličine x a jej vzťahu k veličine pí, namiesto toho, aby nás naučili lepšie porozumieť nám samým vo vzťahu k ostatným.“

Postavy, ktoré Hannah spomínala, bolo 13. Nie všetky charaktery boli farebné a dotiahnuté, no možno to ani nebolo treba – záleží to na vašom pohľade (aj keď potom nepôsobili tak živo). Štýl rozprávania bol trefný, dynamický a vďaka nahrávkam aj s dejom originálny a pestrý. Čo tiež oceňujem je občasný prítomnosť morbídneho humoru, ktorý sa v takomto type diela často nevyskytuje, no tu skvelo dotváral atmosféru a rozpoloženie. A aj keď sa Clay môže zdať ako vedľajšia postava, jeho komentár nám dával pohľad do jeho vnútra a postupne sme i vďaka nemu prenikali do škár životov oboch.


Nenápadný 240-stranový román od Jaya Ashera by som pokojne zaradila do modernej klasiky či povinného čítania, ktoré by sa ozaj čítalo. Hovorí o nadčasovej téme nie veľmi populárnej a zároveň pravdivo zobrazuje hierarchiu stredných škôl spolu s neviditeľnou šikanou, randením a špecifickými osobnosťami. Autor geniálne vykreslil psychológiu takých postáv a zachytil stav nielen mladého človeka s depresiami, ale aj toho, ktorý zistí, že je zodpovedný za smrť druhého. Zároveň popisoval situácie, ktoré sú bežné a pravdivé, no ja som pri nich dostávala zimomriavky. Dielo nesie myšlienku, ako aj tie najmenšie prejavy môžu ovplyvniť život človeka do hĺbky a ako je nutné uvedomiť si to. I mne otvorila oči a pomohla porozumieť druhým aj mne samej a som si dušou istá, že sa k nej ešte niekedy vrátim.

(Ak si plánujete pozrieť seriál, urobte tak až PO prečítaní knižky. Mnoho vecí – malých aj veľkých, je odlišných a ak ste si ho aj už pozreli, na knižku určite nezabudnite. Oplatí sa!)

/5

Nahrávku 1 si vypočujete na tejto adrese.
Za poskytnutie knižky na recenziu ďakujem vydavateľstvu Slovart.  

~

A čo vy? Čítali ste, videli ste?
Ako by ste reagovali, keby ste boli spomínaní na jednej z nahrávok?
Ako na vás vplýva toto dielo?

Jay Asher: Mŕtve dievča neklame
Vydalo vydavateľstvo Slovart v roku 2017, 240 strán.

Komentáre

  1. Po knihe som neplánovala siahnuť, no myslím, že po tvojej recenzii tak spravím. Vyzerá to dobre a zároveň aj kvalitne. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že to zato stojí. :) Dúfam, že si užiješ knihu aspoň tak ako ja. :)

      Odstrániť
  2. čítala som aj videla som a stále sa spamätávam ... áno seriál je odlišný od knihy aj čo to pomenili, ale obe sú geniálne a sú to asi dva týždne čo som čítala knihu a týždeň, čo som videla seriál no stále na ten príbeh musím myslieť, lebo keby Justin nepravil toto keby Jesicca bola k Hannah milšia, keby sa Clay nebál atd atd, nehovorím, že Hannah je neviniatko, ale pri tom všetkom čím si prežila, padla na absolútne dno, z ktorého sa už nedokázala pozviechať. Táto kniha je silná, lebo nie je to o Hannah, je to o tom ako maličkosti dokážu ublížiť, a človek si to ani často neuvedomuje ako nevinná fráza môže niečomu rozpárať dušu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite súhlasím, tiež tým žijem doslova a po každej časti seriálu mám náladu inú, takže to má ozaj veľký vplyv na človeka.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj