Milý Simon, asi sa roztopím... /Simon vs. the Homo Sapiens Agenda - B. Albertalli/

Simon a Blue si píšu maily, jeden som sa rozhodla napísať aj ja.


OD: zetthereviewer@gmail.com
PRE: hourtohour.notetonote@gmail.com
DÁTUM: 30.4.2017
PREDMET: awww

Milý Simon,
ďakujem Ti zato, že si mi dovolil nahliadnuť do tvojej hlavy a prečítať si kúsok z tvojho života. Už od prvých riadkov som postrehla, že si obyčajný americký stredoškolák, ktorý má tajomstvá, rád sa zatvára do izby a hodiny počúva hudbu či lipne na Oreu a sociálnej sieti Tumblr. V knihe si prechádzaš najťažším obdobím tínedžera – strednou, no nielen tým. Viackrát je spomenutý proces „coming out“, kedy ľudia s homosexuálnou alebo bisexuálnou orientáciou konečne prijmú, kým skutočne sú a svoju orientáciu odhalia a rodine a priateľom a práve tento problém ťa toľko zožiera a kiežby si bol jediný. Rovnako na tom je aj Blue, chalan, tvoja spriaznená duša, ktorú si spoznal vďaka básni na školskej stránke Tumblru, ktorá na teba zapôsobila. Správne hovorím?

Odvtedy si píšete pod prezývkami, chodíte do rovnakej školy, no na chodbách sa obchádzate, pretože nepoznáte svoje identity. No i napriek tomu dennodenne vediete zaujímavé, duchaplné, humorné a milé rozhovory. Ako každého človeka, i mňa bavilo čítať cudzie maily, no taktiež som mala možnosť porozumieť vám obom a zistiť, aké úžasné a farebné osobnosti ste, hoc patríte len do fiktívneho sveta.

‘But I’m tired of coming out. All I ever do is come out. I try not to change, but I keep changing, in all these tiny ways. I get a girlfriend. I have a beer. And every freaking time, I have to reintroduce myself to the universe all over again.‘


Avšak hneď na začiatku sa táto vaša mladá hanblivá zlatá láska naruší zabudnutím. Možno smiešnym, zbytočným, no osudovým zabudnutím. Simon, prehliadneš to, že si sa neodhlásil z Gmailu z počítača v školskej knižnici a na tú stoličku si po tebe sadne nesprávny zadok. A ty to oľutuješ, že si bol taký nedočkavý a musel si si najnovší mail od Bluea pozrieť v škole a následne si tak musel čeliť „vydieraniu“ Martina Addisona, ubohého nerda, ktorý chce cez teba zapôsobiť na tvoju kamošku Abby. To by však bolo v pohode, keby si Martin nedal dve a dve dohromady a z postupne viac a viac flirtovných a zamilovaných mailov nevyčítal tvoju orientáciu a nevyhrážal sa tým, že screenshoty pošle do obehu sveta skôr, ako to ty, Simon, oznámiš čo i len svojmu zlatému retrívrovi Bieberovi. No offense, ale je to tak. A plne ťa chápem.

Tak sa ocitáš v dosť chúlostivej situácii, želáš si, aby ti ten debil nepokazil to jediné, na čom ti tak záleží a bojuješ proti kolotoču náhodných stresujúcich situácií a všetkých emócií. To ti toho tá Becky Albertalli riadne pripravila, čo? Z pohľadu čitateľa je to však čosi nesmierne zaujímavé a napínavé. Nemyslím to v zlom, nekúpem sa rada v cudzom nešťastí, ale vždy ma zahreje pri srdci, keď podobné problémy tínedžerov neprežívam len ja, ale aj iní, a mnohokrát majú tie cudzie problémy väčšiu váhu než tie z môjho sveta. Okrem toho autorka nielen teba vytvorila živo a ľudsky – všetkých tvojich priateľov i nepriateľov, prostredie i dej. Doslova som sa v ňom topila a ani náhodou nechcela ísť von.

Čo je podľa mňa jedným z mnohých dôvodov, prečo táto kniha zožala toľký úspech, je množstvo detailov zasadených do dnešnej modernej doby. Každý mladý človek sa v diele stotožní s niečím, čo má rád a vďaka tomu si knižku náramne obľúbi, tak, ako to bolo u mňa. Becky Albertalli sa naviac na nič nehrá, postavy tvorí tak by v skutočnosti boli, na každého má špeciálne pravítko a nedrží sa nejakých vzorov a typických stereotypov. Nebráni sa ani nadávkam a všetko podáva také, aké to skutočne je bez akýchkoľvek prikrášlení. K tomu sa knižka číta extrémne rýchlo vďaka striedaniu mailov a klasického rozprávania deju.



‘Two words. Two freaking words, and I’m not the same Simon anymore.‘

Simon vs. the Homo Sapiens Agenda je veľmi milé dielko s pravdivými myšlienkami o sebapoznaní a chaosom, ktorý vždy býva okolo vzťahov. Hlavná zápletka je zaujímavá a ukazuje, že hoci to ľudia, ktorí vychádzali zo šatníka v minulom storočí, mali veľmi ťažké, i dnes to stojí poriadnu dávku odvahy a i dnes sa taký človek dočká odsúdenia. Jediné negatívum, ktoré som postrehla, bolo to, že sa príbeh pomaly rozbiehal a skončil až príliš skoro, pokojne by som uvítala aj viac. A komu knihu odporúčam? Takmer každému, kto hľadá to pravé zlato v LGBT či YA literatúre a chce sa topiť od roztomilosti a šťastia nad vašou podarenou dvojicou, Simon a Blue. Ďakujem vám a neviem sa dočkať vašich filmových výkonov.

Tvoja fangirl^

/5


Knižka u nás vyšla zatiaľ v českom preklade

Becky Albertalli: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Vydalo vydavateľstvo Penguin Books v roku 2015, 312 strán.

Komentáre

  1. Skvelá recenzia! Neskutočne si ma namotivovala 😁

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nádherná recenzia, Zuzi. To, že si mu "napísala" email bolo originálne, nápadité a veľmi milé :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj