Replika ako ďalšia replika každej druhej young-adultky... /Replika - Lauren Oliver/

Záhadné sci-fi o tajnom ostrove, kde sa pravdepodobne v mene vlády konajú desiatky genetických pokusov? Existuje mnoho konšpiračných teórii, no pravda tkvie len v útrobách inštitútu. To je námet, ktorý tu už niekoľkokrát bol, no to autorom nebráni v tom, aby ho pretvárali, hrali sa s ním, pridávali množstvo originálnych prvkov a  osvojili si ho. Je toho dielo Replika od Lauren Oliver dôkazom alebo len pokusom a v skutočnosti autorka námet pokoriť nezvládla? 


Ku knihe som sa dostala asi pred rokom v jej anglickej verzii v kníhkupectve a zaujala ma hneď jej nádhernou grafikou obálky. Tú však prekonalo rozdelenie knihy na dve časti s dvoma samostatnými názvami, Lyra a Gemma a moje rozhodnutie bolo jasné – chcem si knihu prečítať. Obe časti sa končili v strede knihy a tento spôsob delenia príbehu som považovala za veľmi inovatívny, pretože keď je knižka vedená len z jedného pohľadu, často nám niektoré okolnosti uniknú. 

Pri diele Replika sledujeme navzájom veľmi odlišné osudy dvoch dievčat – Lyry a Gemmy. Gemma je šestnásťročné bohaté dievča, jedináčik, avšak šikanované za svoju nadváhu. Napriek tomu si však užíva svoj tínedžerský život so všetkým, čo k tomu patrí – škola, najlepšia kamarátka, ktorá ju ako jediná chápe a závislosť na sociálnych sieťach. Keď ju však zastaví jeden strašidelný cudzinec, zapojí mozgové bunky a odhalí zákutia svojej rodinnej histórie, z ktorých sa dozvie, že jej otec má niečo spoločné s inštitútom na vzdialenom ostrove blízko Floridy, kde údajne prebiehajú tajné vládne pokusy. Má v tom jej otec skutočne prsty a nie je v tom zatiahnutá i ona sama? 

„Vzbudila se úplně dezorientovaná. Viděla, že slunce se už kutálí k západu, a došlo jí, že prospala skoro celý den. Bylo jí ale stokrát líp, připadala si soustředěnější, dokázala zase jasně uvažovat. Ještě pár minut ležela v posteli a čekala, až se jí uklidní rozbušené srdce. Snažila se ignorovat hrozivou noční můru, která se na ni lepila jako povlak potu.“ 



Lyrin pohľad je oveľa zaujímavejší. Pri nej máme možnosť okúsiť skutočný život tzv. repliky, teda umelo vytvoreného ľudského organizmu so samostatnou inteligenciou a správaním. Lyra, replika číslo 24, popisuje veľmi zaujímavý život v inštitúte, jej nevedomosť o ozajstnom dianí v ústave; vzťahy so sestričkami, ktoré sa o repliky starajú a predstavuje celkové dianie v ústave. Onedlho však v inštitúte vybuchne bomba, budova sa zrúti i s celým systémom a Lyra je jednou z replík, ktorej sa podarí prežiť. Na jej ceste za záchranou ju sprevádza chlapčenská replika číslo 72.. Okrem otázky prežitia tu figuruje i známa otázka vzťahov – prebudia sa medzi dvoma laboratórnymi pokusmi skutočné ľudské emócie lásky? 

Prepojenie osudov dvoch dievčat v deji, kde sa bije sci-fi svet s tým reálnym je skutočne skvelý námet, čo bol práve dôvod, prečo som po knihe siahla. Sprevádzali ma však určité pochybnosti, ktoré sa neskôr i naplnili, v duchu stereotypného diela v žánri Young Adult. Autorka spadla do siete banalít, ktoré podľa nej boli zárukou úspešnej youngadultky, no v skutočnosti motívy ako láska (ktorá bola príliš silená a nútená v prípadoch oboch dievčat), detektívny prípad (riešený tínedžermi...) a absencia sci-fi žánru a jeho detailov vytvorili neúspešný pokus o zaujímavú tínedžerskú literatúru. 

„,Šla ven,’ odpověděl a věnoval jí úsměv, ze kterého by vznikl materiál klidně na tisíc memů.“ 


Obe časti boli okrem toho písané v tretej osobe, čiže toto rozdelenie bolo sčasti zbytočné, nehovoriac o tom, že isté scény po stretnutí dievčat boli opísané takmer rovnako. Štýl písania bol mierne povrchný a bohužiaľ plný lacných a zbytočných fráz na vyplnenie priestoru. Postavy boli opäť jednoliate, nevýrazné a neisté, plné potenciálnu, no nevyužitého. 

Veľmi, veľmi som si chcela knižku užiť, ale buď je táto fáza YA žánru už za mnou alebo moje preferencie na dobrú knihu privysoké. Zvyknem si rada prečítať dobré sci-fi, no Replika mala od tohto žánru priďaleko. Našťastie autorka vedela udržať akciu a dynamický priebeh deja, inak by som sa asi konca nedočkala. Dielo odporúčam nenáročným mladším tínedžerom do 15-tich rokov, už vyššie je väčšia šanca sklamania. Som toho názoru, že dobrá youngadultka sa napísať dá, ak obsahuje čosi originálne, nové a zaujímavé. Táto ňou bohužiaľ nebola. 

/5

Inštitút s replikami navštívite na tejto adrese.
Vydavateľstvu AlbatrosMedia úprimne ďakujem za poskytnutie recenzného výtlačku. 

Lauren Oliver: Replika
Vydalo vydavateľstvo AlbatrosMedia v roku 2018, 520 strán, český jazyk.

Komentáre

  1. Uf, konečně nějaká negativní recenze! Už jsem se začínala bát, co je na té knize špatně :D Nevěděla jsem, že je to v er-formě, v tom případě taky nechápu, proč to je rozdělený. Oliver mám docela ráda, tak nevím, jestli zkusit i Repliku :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No vidíš, a ja som si myslela, že je zle niečo so mnou. :D Keď tak opatrne! :)

      Odstrániť
  2. Taká škoda nevyužitého potenciálu... asi do polovice recenzie si hovorila, že by som tomu dala šancu, ale asi ma to nechytí.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj