Písanie recenzií - kedy, čo a ako?

luxury | TumblrVďaka recenziám môžete niekomu zdieľať váš názor, myšlienky, dojmy, poradiť dobrú knihu, alebo len pripraviť niečo na čítanie. Dôvodov prečo písať recenzie je veľa a ak vás to baví, je to ďalšie plus. Počas písania sa naučíte správne vyjadrovať a vystihovať všetko, čo je dôležité a zdelíte tým ľuďom váš názor, ktorý môže ovplyvniť ušetrenie pár eur či inak s radosťou minutých.


Kedy?
Recenzovať môžete kedy chcete, samozrejme, musíte sa na to cítiť. Písať recenzie by ste mali začať vtedy, keď viete písať gramaticky bez chýb s diakritikou, keď radi čítate a keď máte na to vhodný vek. Ideálny je tak 14 alebo 15, no ja som asi dvanásťročná výnimka :D. Baví ma to a keďže to nie je nič také do školy, môžem si písať kde chcem a kedy chcem. (či?)

Recenzovať môžete kedy chcete, samozrejme, musíte sa na to cítiť. Recenzia, keď na ňu práve nemáte chuť a musíte nie je recenzia. Ja osobne píšem iba vtedy, keď chcem, mám čas a môžem ho takto využiť. Z vlastných skúseností viem, že "písanie recenzií nasilu" sa neoplatí, pretože neskôr s recenziou nie ste spokojní a môžete začať odznova. Hlavne potrebujete dosť času, aby ste si veľa vecí premysleli a napísali.

Čo?
Recenzovať môžete všetko, čo chcete, je to len a len na vás. Predsa, kto by chcel čítať niečo, čo vôbec nechce a nebaví ho to? Jednak by recenzia nebola taká, aká by mala byť a vy by ste z toho nemali nič. Preto recenzujte iba svoj obľúbený žáner či knihy, ktoré máte radi. Či je to dystópia, romány, detektívky či motivačná literatúra, je to len na vás, každý má rád niečo iné. 
Recenzovať sa však dajú aj recenzné výtlačky, ktoré získate od knižných vydavateľstiev či internetových kníhkupectiev na základe recenzovania poskytnutých kníh, ale o tom inokedy. 


Ako?
Každý más svoj vlastný systém recenzií, niekto to má rád pekne poporiadku odsek za odsekom, niekto to rád všetko naraz (ako príklad ja). Každá správna recenzia by však mala obsahovať názov knihy, základné informácie (rok vydania, počet strán, autor atď.), stručný obsah bez spoilerov (ak by sa tam nejaké aj našli, je slušnosťou nejak ich označiť, aby ste čitateľov nepripravili o knižný zážitok), krátke predstavenie postáv no a nakoniec teda ten váš názor, plusy, mínusy a hlavná myšlienka. Ďalej sa ale dajú doplniť aj úryvkami z knihy, aby ste čitateľa uviedli do obrazu či obľúbené vety a citáty.
Ja sa väčšinou riadim týmito bodmi a všetko to zhrniem do jedného dlhého článku. Takáto recenzia sa dá tiež doplniť obrázkami, veľmi pekné sú obrázky na stránke tumblr či weheartit, kde ľudia publikujú svoju amatérsku (alebo aj nie) tvorbu, slušnosť však samozrejme káže uviesť zdroj obrázku. Ja si svoje recenzie väčšinou doplním vlastnými fotografiami. Originalite, fantázii a nápaditosti sa medze nekladú! :-)


Ďalej sú tu skôr také maličkosti ako dĺžka recenzie, čo je teda len na vás, ja to nejak nekontrolujem, snažím sa vyzdvihnúť to najpodstatnejšie a potom to už ide samo. Väčšinou by to nemalo avšak presahovať A4 stranu vo worde v obvyklej veľkosti písma. 

Čo by som ešte podotkla je jedine už to, že keby ste sa zastavili a nevedeli by ste ako pokračovať, nič sa nedeje. Jednoducho si zoberte do ruky knihu, prelistujte si stránky, prípadne ilustrácie a hneď vám to osvieži pamäť. Alebo si chvíľu oddýchnite a dajte si od písania pokoj také dve hodinky, viac sa uvoľníte a pritom vás napadne ďalších sto vecí, ktoré by ste o recenzii pred hodinou ani nevymysleli. 
Samozrejme ani ja som nezhltla všetku múdrosť sveta, takže aj ja sa stále učím a zlepšujem v písaniu recenzií. Týmto článkom by som vám len chcela poradiť a pomôcť a povedať, že aj takto sa dajú písať recenzie a vy si z toho môžete niečo vziať a tak aj zlepšiť tie svoje.

No a na záver by som chcela poďakovať Wanderer, BrabikateKnižnému kukátku a ostatným blogom, u ktorých sa konal prieskum o recenziách (len otázka ako píšeš recenzie, systém a tak), vďaka vám by tento článok nebol. Snáď je to v pohode.


Dúfam, že som vám aspoň trošičku pomohla. :-)

Zdroj obrázku sa zobrazí po kliknutí na obrázok.

Komentáre

  1. V podstate väčšina z týchto vecí úzko súvisí aj s písaním príbehov. Ak to niekto silí, tiež príbeh nie je dobrý a rovnako ani recenzia. Treba sa tomu venovať, keď má človek náladu a chuť niečo vypotiť. :D

    Čo sa týka spoilerov, niekde som čítala, že v recenzii môžu byť, to asi len my blogeri, uprednostňujeme nie príliš spoilerové recenzie. Ale čo si prečítaš napríklad na nejaký film, tam je rozpovedaná trištvrtina príbehu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne. :-)

      Niektoré menšie sú v pohode, ale napríklad smrti a také dôležité momenty, asi hlavne smrti :D ja moc spoilery nepodporujem, chcem čitateľa navnadiť, ale nechcem mu vyrozprávať celý príbeh, že ten a ten zomrel, tá sa vykašľala na toho.. pretože to už tú knihu ani nemusí čítať, všetko vie :D samozrejme nejaké môžu byť, ale len málo, všetkého veľa škodí. :-)

      Odstrániť
    2. Tak ja všeobecne mám asi najradšej také recenzie, kde je anotácia, prvý odstavec trochu priblíži, o čo v knihe pôjde, a potom je zameraná na názor a na dojmy z čítania :D
      Ak ma to zaujme, o to lepšie :D

      Odstrániť
  2. Veľmi pekne napísané a oceňujem, že vo svojich 12 rokoch sa vieš takto pekne a na úrovni vyjadrovať, to ma nesmierne teší :)
    Ináč súhlasím s väčšinou článku, dodám len toľko - môj osobný postreh - že by sa recenzia na prečítanú knihu nemala písať ihneď po dočítaní. Samozrejme, nejakú kostru a oporné body recenzent môže napísať, ale potom by si na nejaký čas mal dať pohov od toho (ja hovorím, že sa na to treba aspoň raz vyspať) a až potom sa pustiť do písania kompletnej recenzie. Vtedy sú už tie myšlienky a dojmy pozbierané a ucelené, aj emócie sú už viac na uzde.
    Jedine trochu nesúhlasím s tým, že by sa mal recenzovať len obľúbený žáner alebo knihy. Recenzia je recenzia a môže byť pozitívna aj negatívna :) Ja napríklad nemám obľúbený žáner ani som nikdy nemala, čítam naozaj všetko, takže aj recenzujem všetko a niekedy sa mi kniha páči, niekedy nie. Ale zase ak si to myslela tak, že by sme si zámerne nemali vyberať také knihy, o ktorých predpokladáme, že sa nám nebudú páčiť, tak áno, s tým súhlasím :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu, snažím sa robiť to, čo ma baví. :-)
      To je pravda, treba si to nechať uležať a popremýšľať nad tým, ja vždy v noci, keď už idem spať robím všetko, rozmýšľam o knihe a o všeličom inom, len nie spím :D
      Áno, myslela som to tak, samozrejme treba si rozširovať obzory a vyskúšať niečo nové, raz za čas si vybrať úplne odlišnú knihu od ostatných, čo zvyčajne čítam, to áno.
      Ďakujem za veľmi pekný komentár! :-)

      Odstrániť
  3. Skvělý článek. Mně se v poslední době vůbec nechtějí psát recenze. Snad mě tohle období brzy přejde. =) Já si doplňuji recenze svými kreslenými obrázky. Občas ale dá zabrat ke kařdé recenzi nakreslit obrázek. =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka. Asi každý by mal mať takéto obdobie, keď má blogovania plné zuby :D (ale len chvíľku!). To je ďalší originálny nápad, ako oživiť recenzie, pekná kombinácia :-)

      Odstrániť
  4. Pekný článok. Myslím, že je pekné, že blogeri chcú pomôcť iným a napíšu mu aspoň oporné body ako. :) A na základe čítanie článkov, by som nikdy nepovedala, že máš 12 rokov. Pekné ucelené vyjadrovanie. Klobúk dole ;)
    Aasi vo všetkým bodoch, čo si napísala súhlasím. Spoilery sa snažím redukovať, aby človek aj mal nejaké prekvapko a čo sa týka obrázkov do recenzií. Keby dokážem pekne kresliť ihneď by som to tam podávala. Skôr sa však zaoberám tumbrlom a googlom. :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu. :)
      Áno, ani ja moc spoilery netolerujem, len minimálne. :)

      Odstrániť
  5. Pekný článok a som ohromená, že v 12tich máš takú dobrú gramatiku a slovnú zásobu. To sa tak často nevidí 8)
    V postate si pekne zhrnula všetko, každý si to ale robí podľa seba, ako sa mu to páči či vyhovuje. Rada sledujem veľa blogov, aby som sa nenudila vkuse, keď je pri 10ich rozdelenie a pri 10tich zase všetko zliate dokopy. Takto aspoň čítam všetky možné štýly recenzií a som rada, že sa tomu ľudia venujú, keď ich to baví 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka, tak je to asi najlepšie, nenudíš sa a nevidíš stokrát to isté :-)

      Odstrániť
  6. Zajímavý článek, skoro nevěřím, že je ti 12, píšeš moc pěkně !! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka, áno mám, to povedz mojej slovenčinárke :D :D .. ale nie. :) ďakujem za pekný komentár.

      Odstrániť
  7. Skvelý článok, už aspoň viem, prečo si sa tak veľa vypytovala ohľadom tejto témy :D Zhodujem sa s tvojimi názormi, ja keď píšem recenziu a nemám na ňu náladu tak sa to na nej dosť odrazí, čo ma potom mrzí a radšej ju nechám ležať ešte pár dní a potom ju opravím :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Díky, áno, áno, tajný prieskum :D
      To je pravda :-) keď už recenzia, tak aspoň dobrá :)

      Odstrániť
  8. Píšeš nádherne ;) a výnimka z vekom si neni ;) aj ja mám 12 :P

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Recenzie píšem už celkom dlho aj keď až od určitého času stoja za to a s niektorými tvojimi bodmi nesúhlasím.

    Napríklad gramatika. Tá sa mi vyhýba už od neviem kedy a ja ju nie a nie chytiť. prestala som sa o ňu zaujímať, rada poslúchnem word keď treba zmeniť y/i ale na gramatike to podľa mňa vôbec nestojí.

    Slovná zásoba robí recenziu pútavejšou ale 13 ročná baba čo sa denne zaoberá bežnými prkotinami ako mejkap a čo si o nej myslia tiež nechce recenziu na stranu s výrazmi čo ani nepozná a práve si radšej prečíta jednoduchší no úprimný, krátky názor.

    Nútenie môže byť na škodu no keď je niekto lenivý (ako ja =D) tak sa musí do toho donútiť. Nie úplne nasilu - ide o to, že ja ke´d si za ten počítač sadnem, v pohode vytvorím aj dvojstanovú ódu. Lenže keď vidím všetky knihy čo chcem prečítať a potom ten nedokončený článok s mojimi poznámkami z čítania čo má čas ...

    Navyše faktické detaili ma tiež neberú. Anotáciu zoženiete v každom kníhkupectve a deaili o knihe (počet strán, atď) sa tiež niekedy líšia od vydania. Navyše každá kniha má iný formát a strany nemusia o knihe moc vypovedať. To už radšej napísať prečítala som ju celkovo za 10 hodín alebo si vymyslieť merítko podľa ktorej je trebárs Strach múdreho muža dlhá kniha a taká Hex Hall krátka kniha. Ja napríklad dávam linki - tým pádom majú čitatelia hneď prístup k anotácií a moja recenzia je skutočne recenziou - všetky slová sú moje.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že si objavila môj starší článok. Ja som typ človeka, ktorému sa názor neustále mení, a tak aj ja s niektorými momentálnymi bodmi nesúhlasím :-) Na písanie sa musí človek cítiť a v prvom rade robiť to, čo ho napĺňa a čo má rád, naozaj nikoho neobmedzujem.
      S posledným odsekom, ktorý píšeš určite súhlasím, anotáciu nepíšem ani ja a snažím sa stručne prerozprávať a až na koniec dám údaje ako názov, autor, ale aj vydavateľstvo, počet strán a nakoniec i link na knihu na stránke vydavateľstva, to je tá najlepšia cesta.
      Som rada, že si zavítala na môj blog a takisto na jeden zo starších článkov. Gramatika určite nie je dôvod prestať, ako píšeš! :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj