Popoluška o tisíc rokov /Cinder - Marissa Meyer/

Spomínate si na film Popoluška, krásnu kreslenú disneyovku alebo českú verziu s Libušou Šafránkovou? Kniha Cinder, príbeh o mladej mechaničke zo sci-fi sveta po štvrtej svetovej vojne nemá od Popolušky až tak ďaleko, sama je stvorená práve na motívy tejto obľúbenej rozprávky. Ako sa s tým Marissa Meyer popasovala?



Šestnásťročnú Cinder, ktorá je kyborg považuje väčšina ľudskej spoločnosti za nepodarenú hračku techniky a jej macocha za neúnosné bremeno. Byť ním ale má aj svoje výhody - mozgové rozhranie poskytuje Cinder nevšedný schopnosť opravovať veci (roboty, vznášadla, svoje vlastné nefungujúce súčiastky), vďaka čomu sa stane najlepšou mechaničkou v Novom Pekingu. Práve táto povesť privedie k jej stánku princa Kaia, ktorý potrebuje pred výročným bálom opraviť pokazeného androida. Princ opravu v srande nazve otázkou národnej bezpečnosti, ale Cinder má podozrenie, že vec je oveľa vážnejšia, než jej je princ ochotný prezradiť. 

Cinder túži urobiť na princa čo najlepší dojem, ale so všetkými plánmi je koniec, keď sa jej mladšia nevlastná sestra a jediná ľudská priateľka nakazí smrteľným morom, ktorý sužuje Zemi už celé desaťročia. Macocha obviní z dcérine choroby Cinder a ponúkne jej telo pre výskum moru, čo je "pocta", ktorú doteraz nikto neprežil.
Tak sa Cinder stáva akýmsi pokusným morčaťom, avšak nič nie je také, ako sa zdá a zistia, že Cinder je niečim unikátna

"Cinder udělala v nepořádku na pracovním stole  místo pro princova androida a položila si brašnu na podlahu. Vyměnila si špinavé pracovní rukavice za čistší bavlněné a zamkla skladiště."


Cez Cinder sa takto dostávame do ďalekej budúcnosti Nového Pekingu, kedy už je po štvrtej svetovej vojne, ľudia sa môžu pýšiť vznášadlami a hologramami a pomáhajúcimi androidami a robotmi. Avšak namiesto šošovice a popola sa naša Cinder radšej prehŕňa v šróboch a maticiach, keďže k nim má bližšie ako k ľudským záležitostiam. Tak nám autorka ukáže jedinečné pretransformovanie rodinnej rozprávky do desivej sci-fi budúcnosti, kde si Cinder musí zarobiť opravovaním na trhu na jej robotické končatiny. K tomu sa pridá ľahko predvídateľný dej, ktorý kráča spolu s bežným dejom rozprávky avšak i jedinečné autorkine rozprávacie schopnosti, vďaka ktorým tejto budúcnosti doslova uveríte a tak ako ja, aj vy budete chcieť viac.

Vďaka nedlhým kapitolám sa dostávame do súkromia nielen do mladej, inteligentnej a trochu hanblivej Cinder, ale aj do pohľadu sympatického princa Kaia, ktorý má starostí a povinností celkom dosť. Týmto dvom sa osud prekrúti do jednej spoločnej slučky tak, ako by ste to nečakali. Do pozornosti sa dostáva aj trochu šialený vedec doktor Erland, ktorý pracuje na výrobe protilátky na zabijajúcu chorobu zvanú "letumóza". K postavám som si ja osobne nevytvorila hlbší vzťah a nezvykla som sa vžiť do nich, na čom sa podieľal aj štýl písania z tretej osoby. Bola som akousi diváčkou vzadu a pozorne sledovala dianie


"Měsíční raketoplán se na první pohled příliš nelišil od raketoplánů pozemšťanů, s výjimkou pláště, který se třpytil, jako by byl vykládaný diamanty, a řady zlatých run vinoucích se kolem trupu."

Ako plynula dejová línia u Popolušky, rovnako šla aj pri Cinder. Bolo vidno, že autorka si to precízne a starostlivo naplánovala a riadila sa podľa dejovej osnovy, ktorú si načrtla a dodržiavala ju. V knihe ale chýbalo akési odviazanie sa a iskra, ktorá by ma prinútila usmiať sa, pokývať hlavou a povedať: "To je ale kniha."

Cinder nie je len ďalšia futuristická napodobenina celosvetovo známej rozprávky. Je to vynikajúce prerobenie klasickej rozprávky do viac akčnej, viac romantickej a viac futuristickej. Obsahuje mnoho sci-fi prvkov budúcnosti a doplnení, ktoré k typickej Popoluške vôbec nepatria a tak sa stáva Cinder niečim originálnym a zaujímavým. Poteší hlavne milovníkov sci-fi a futurizmu, ale aj ľudí, ktorí si radi pozrú viacej verzii chudobného dievčaťa, čo na plese stratila črievičku. Až na pár chybičiek a nerovností je to takmer dokonalé dielo, ktoré uchvátilo celý svet a čaká práve na teba.



Moje hodnotenie:


Za poskytnutie tejto skvelej sci-fi knihy ďakujem knižnému e-shopu Ipark.
Ak vás kniha zaujala, môžete si ju kúpiť na tejto adrese.

Marissa Meyer: Cinder
Vydalo vydavateľstvo Egmont v roku 2012, 400 strán.

------------
Za poskytnutie obrázkov hodnotení ďakujem VeEee.
Obrázky knihy sú mojou vlastnou tvorbou.

Komentáre

  1. Čítala som knižku ešte dávnejšie, ale doteraz mi ostala v pamäti. Dej a prostredie sú super, len akurát tá predvídateľnosť mi trochu vadila.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Určite si ju musím prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa kniha páčila úplne, celý ten nápad ma nadchol, akurát jednotka bola trošku predvídateľná... Ale ďalšie diely nemajú chybu, určite sa k nim skús dostať.:D Inak super recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Heh, mňa jednotka až tak nenadchla, ale posledná kapitolka z pohľadu Scarlet ma celkom nalákala :-)

      Odstrániť
  4. Prednedávnom som čítala recenziu a vyzerá úžasne ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Všetci ju chvália tak sa po nej hádam poobzerám :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tahle knížka je uzasna, stejne jako cele Mesicni kroniky..:) proste uzasne retelingy ..♥

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Páčila sa vám recenzia či článok? Povedzte, čo máte na srdci.
Ďakujem za každý komentár. :)

Pozri aj