Adaptácia alebo smrť - vyber si. /Adaptácia - Miroslava Varáčková/

Predstavte si, že váš denný stereotyp pozostávajúci z nudných a stále opakujúcich sa činností sa zrazu zrúti. Svet postihnú vojny, katastrofy a epidémie, a obyvateľstvo tvoria len hŕstky tých šťastnejších. Slabí neprežili a ak silní chceli prežiť, museli zabojovať. Zoya, osemnásťročné dievča bez rodiny a priateľov sa rovnako musela adaptovať.
Keby ste zrazu začuli sirénu, mali by ste svoju batožinu záchrany pripravenú? Vzdali by ste to v prvej sekunde alebo sa začali baliť čo najskôr? Zoyin balíček obsahuje silu, odvahu a nádej (a tablety na čistenie vody, ktoré jej zrazu dochádzajú). Sama sa motká po zdevastovanej krajine, skôr prežíva ako žije a snaží sa čeliť nielen krajine, ale aj neustálym výpadom ľudí, ktorým pud sebazáchovy a spolunažívanie v mieri nič nehovorí. Mladé dievča mieri na miesto označené „x-kom“ na mape, ktorú dostala od svojho údajne mŕtveho frajera a dúfa v záchranu.

Keď už si myslí, že zlyhala a najnutnejšej pitnej tekutiny sa už nedočká, stretne Simona – chlapca s pohárom vody. Po istých udalostiach sa Zoyi napokon rozšíri tím o dve osoby – od nej o čosi staršieho chlapca poznačeného apokalypsou a o jeho jedinú rodinu – malú sestru Emily. A tak sa obaja, chtiac či nechtiac, z pohľadu dvoch súperov s tvrdohlavými povahami musia zjednotiť, čeliť fyzickým i duševným prekážkam a hlavne prežiť.

Druhý dystopický príbeh Mirky Varáčkovej narobil poriadny hurhaj všade možne knižne, kde sa len dalo a to už len jeho žánrovým umiestnením a autorkinou národnosťou. Dystopie sme viac- menej videli len očami zahraničných spisovateľov, a tak v knižnej blogosfére lietali otázky. Nenastavila si Mirka laťku príliš vysoko? Bude to stáť zato a neskončí to nejakou trápnou romancou, ktorou sa bude ťahať celý príbeh? V deň vydania však už niektorí knihu mali preletenú už v ten večer a príbeh sa, nečakane, ujal
„Simon mi podá jednu z fliaš s vodou. ,Umy si to,‘ povie. Vďačne prikývnem. Kým sa snažím dostať zo seba sadze, on sa stará o sestru. Čistí jej tvár, vyzlečie ju do trička a oblečenie prehodí cez konáre, aby sa usušilo. Aj ona má na koži množstvo väčších či menších popálenín.“


Začať si s dystopiou bez dostatku informácií určite nie je sranda. Príbeh takéhoto typu je dobré podať na uveriteľnú nôtu a bez prehnaného sci-fi. Vôbec sa však Mirke nečudujem, pretože vojny, rýchlo šíriace sa choroby a prírodné katastrofy, ktorých nám televízia vo večerných správach nakladá poriadnu várku si už podobný príbeh jednoducho pýtali a ja autorke diela zo skazenej budúcnosti Prežila som svet a momentálnej Adaptácie maximálne rozumiem a v tomto rozhodnutí aj plne podporujem. Ja ako fanúšik akejkoľvek beletrie o budúcnosti, či dobrej alebo zlej, privítam čokoľvek, čo je dobré. A aj napriek trochu zanedbanému apokalyptickému svetu a jeho nejasnej minulosti som si príbeh dokázala užiť a keď už som sa zmierila so skutočnosťou, že týmto smerom to nepôjde, prijala som to a začala si príbeh užívať z iného pohľadu.

„Zloží ma na matrac v miestnosti za dverami skladu. ,Ani neviem, prečo kvôli tebe takto riskujem,‘ povie a ja si až po chvíli uvedomím, že tie slová adresoval mne. Zdvihnem k nemu zrak. Na jazyk sa mi derie pichľavá poznámka, no radšej mlčím. Zľahka, takmer nebadane myknem plecom.“ 
Zničené štvrte, riadky o mutácii vírusov či spomienky z počiatkov apokalypsy – to všetko sú prvky, ktoré tu ostali zabudnuté. Pre mňa možno nutná vec, pre niekoho iného nepotrebné a zbytočné kapitoly. Mirka sa vďaka svojim skúsenostiam, ktoré získala a použila v jej predchádzajúcich dielach, zamerala skôr na psychológiu postáv a ich vývin pováh. 

Dvom pomerne hlavným postavám, ktoré si vďaka rovnakým a tvrdohlavým povahám budujú svoj vzťah počas 200 strán, štýl písania v prvej osobe a v prítomnom čase výrazne pomáha a dej graduje so správnou porciou citu a akcie
Ani ja sa nezaobídem bez porovnania troch častí, na ktoré je Adaptácia rozdelená. Oproti prvej časti, kde začína cesta mi príde druhá časť sympatickejšia. Prekvapí vás niečo nové, v tomto žánri až tak neosvojené a miestami originálne. Iste, s pár hluchými miestami, ale túto časť považujem aj za jedinečnú a za určite dobrý krok vpred. Záver tiež nepokladám za urýchlený, naopak, napísaný bez zbytočných omáčok a primeraný tak, aby čitateľa vedel prekvapiť. 

Adaptácia je dielo, za ktorým sa musíte minimálne obhliadnuť. Obsahuje všetko – postapo, lásku, sci-fi a akciu. Dystopia možno s niekoľkými drobnými chybami, pri ktorých sa Mirka určite vypracuje na ďalších skvelých knihách, je niečo neopísateľné, dobré a proste pecka. Miroslava Varáčková patrí nielen u mňa medzi najlepších slovenských autorov, ak nie autorov všeobecne. Jednoducho autorka, u ktorej sa oplatí prečítať aj nákupný zoznam, ako sa hovorí!


Za možnosť prečítania si tento skvost slovenskej tvorby srdečne ďakujem autorke Mirke Varáčkovej.
Kúpiť si ho môžete na tejto adrese.

Moje hodnotenie:

Miroslava Varáčková: Adaptácia
Vydalo vydavateľstvo Slovart v roku 2015, 264 strán.

Komentáre

Pozri aj