Druhá svetová vojna očami 9-ročného Nemca /Chlapec v pásikavom pyžame - J. Boyne/

Príbehov z obdobia druhej svetovej vojny o holokauste je nespočetne veľa – od biografií, rozhovorov po literatúru faktu. Chlapec v pásikavom pyžame však nie je ani jedným z uvedeného, pretože obsahuje vcelku vymyslený príbeh, ktorý nie je zasadený na presné miesto, avšak čas a prostredie druhej svetovej vojny je očividné, a dielo sa tak stáva oveľa silnejším a údernejším.


Niekoľko svetových literárnych ocenení, tisíce čitateľov po celej planéte a iba 174 strán. K Chlapcovi v pásikavom pyžame som si našla cestu až 11 rokov po vydaní, čo úprimne ľutujem. Oči mi otvorila beseda, kedy John Boyne meral dlhú cestu až do Bratislavy, a tam som zistila sama, aký milý, inteligentný a srdcom dobrý človek to je. Po tejto úžasnej skúsenosti som zatúžila prečítať si každú jednu jeho knihu a po Barnabym Brocketovi, ktorého som spoznala ako prvostupniarka, som s náramným nadšením siahla po Chlapcovi.

Útla knižka začína v momente, kedy deväťročný Bruno pristihne slúžku jeho rodiny pri tom, ako mu balí veci. Neskôr sa dozvie, že sa s jeho rodinou sťahujú preč z Berlína, pretože jeho otec, ktorý nosí fantastickú uniformu, dostal od „Fujrera“ špeciálnu úlohu. Čaká ich nové miesto, ktoré Bruno volá „Ašic“. Tam chlapec zistí, že sa ocitol niekde, o čom sa mu ani v tom najčudnejšom sne nemohlo snívať, a onedlho objaví plot, ktorý o niečo neskôr v knihe zohráva veľmi dôležitú úlohu. A o deji už ani muk.

„Jeden deň bol spokojný, hral sa doma, mal troch najepších kamarátov na život a na smrť, šmýkal sa po zábradlí, staval sa na špičky, aby videl celý Berlín, a teraz trčí v studenom, odpornom dome s tromi šepkajúcimi slúžkami a čašníkom, ktorý je nešťastný a nahnevaný, v dome, kde nikto nevyzeral, že by mohol byť veselý.“


Hoc je dielo písané z pohľadu tretej osoby, rovnako ako pri Barnabym, aj tu si udržiava svojský a pomerne detský jazyk. Používa pomerne jednoduché vety, často opakuje isté frázy (napr. „našpúlil ústa do O“ alebo „jeho sestra je beznádejný prípad“), čo podľa mňa dodáva knihe to magické čudesno, ktorým tak srší a je ním výnimočná. Tieto výrazy a mnohé ďalšie, ktoré si Bruno osvojí, pre čitateľov neskôr znamenajú mnoho a zároveň tak robia knihu srdcervúcejšou.

Ľuďom sa môže zdať, že to, že si autor vybral pohľad malého chlapca na tak zložitú dobu a udalosti druhej svetovej, napomohlo autorovi ľahšie napísať knihu (keďže nemusel používať žiadne zložité fakty a súvetia), no ja si myslím, že i to využil skvelo, prekonal všetky možnosti (i svoje, keďže knižku napísal len za 2 a pol dňa bez spánku!) a predsa len do tej tretej osoby vložil maximum a ešte viac. Dostatočne vyobrazil dobu, rôzne situácie či názory, ktoré sa objavili aj v Brunovej rodine, čo dokazovalo, že autor má túto tematiku riadne naštudovanú a je mu blízka, i napriek tomu, že je Írom.
Kniha má rýchly spád a prelúskate sa ňou i za jeden večer, o to je každá strana vzácnejšia a čítané tak treba ozaj „absorbovať“. Autor zvolil skutočne výnimočný spôsob, ako toto dielo podať, a to cez detské nevinné a láskavé oči, ktoré vo všetkom hľadajú dobro a veci si vysvetľujú po svojom. Chcel tým možno povedať i to, aby sme si brali príklad z takýchto detí a svet vnímali bez predsudkov. Ako povedala jedna martinusáčka vo svojej recenzii, je to „Kniha o nemeckom dieťati, ktoré síce nič nevie, no aj tak jediné rozumie..“ a ja si myslím, že žiadny iný výrok toto dielo lepšie nevystihne.


„,Priviezli ťa sem proti tvojej vôli, presne ako mňa. Ak chceš niečo vedieť, myslím si, že sme všetci na jednej lodi. A tá loď je deravá.‘“

Rátajúc profesionálne zvládnutý preklad a minimalistické prevedenie knihy už ďalej nemám slová. Chlapec v pásikavom pyžame je jedinečné dielko, ktoré svojou na prvý pohľad jednoduchosťou dokáže povedať tak veľa a nevedome sa pozerá na zverstvá, ktoré sa diali vyše 70 rokov dozadu. Bruno totiž nereprezentuje len nevinné deti, ale i samotných Nemcov či dokonca celý svet, ktorý nevedel, čo tento národ konal priamo pod ich nosom. Túto Boynovku odporúčam každému a rozhodne poslúži i možno ako úvod do tejto zvrátenej, ale skutočnej časti histórie ľudstva.

/5

Tento silný príbeh si môžete prečítať na tejto adrese.
Za poskytnutie knižky na recenziu ďakujem kníhkupectvu Preškoly.sk.

John Boyne: Chlapec v pásikavom pyžame
Vydalo vydavateľstvo Slovart v roku 2014, 174 strán.

Komentáre

Pozri aj